Connect with us

Pregled

Plenković: Slijedit ćemo stav Europske agencije za lijekove o cjepivu AstraZeneca

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će slijediti stav struke, odnosno stav Europske agencije za lijekove (EMA), da su koristi od cijepljenja AstraZenecom veće od rizika koji su s njima povezani.

Na otvorenju novog objekta dječjeg vrtića u Mariji Bistrici, premijer Plenković komentirao je situaciju s cjepivom protiv Covida-19, rekavši da je postojao određeni broj slučajeva gdje je utvrđena moguća veza između cijepljenja AstraZenecinim cjepivom i određenih nuspojava.

„Međutim, kao što smo i očekivali, stav je Europske agencije za lijekove da su koristi od cijepljenja veće od rizika koji su s njima povezani. S te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece, što je stav struke koji ćemo mi kao Vlada slijediti“, istaknuo je premijer Plenković.

Dodao je da razlika u cijeni lijekova, AstraZenece od 1,70 eura i Pfizera i Moderne od 16 ili 17 eura, ne govori o razlici u kvaliteti već su to cijene utvrđene dogovorom Europske komisije i kompanija.

„Cjepiva štite, i ono što je najvažnije, štite od smrtnog ishoda, štite od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija i to je cijela poanta“, kazao je Plenković.

Dodao je kako je normalno da kod brzog otkrića cjepiva za bolest koju nismo imali prije, kod procjepljivanja milijuna ljudi, dolazi do određenih nuspojava.

Za rusko cjepivo Sputnik Plenković je rekao da su poslali vrlo zahtjevnu tehničku dokumentaciju s nizom upita te očekujemo informacije.

„Spremni smo naručiti i to cjepivo. Ono što je važno za zdravstvenu sigurnost, za javno zdravstvo, uvijek je dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvaliteti pojedinoga cjepiva“, istaknuo je premijer.

Novinari su Plenkovića ponovno upitali i o svojedobnoj korespondenciji guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića i djelatnika fonda Knighthead.

„ Nisam mogao znati niti znam s kim je kontaktirao. Sve te informacije je dobro da pitate onoga na koga se to odnosi, a to je guverner Vujčić“, odgovorio je Plenković.

Premijer je podsjetio kako se u slučaju Agrokora intenzivnim naporom spasilo radnike Konzuma, očuvala se radna mjesta, hrvatsko gospodarstvo, a OPG-ovi su dobili novac koji je kompanija dugovala.

„Ta priča polako vraća kompaniju, transformiranu pod novim imenom, ponovno na tržište i to je ono što ostaje, što je bitno i važno“, istaknuo je Plenković. (Hina)

Aktualno prijepodne obilježila polemika Plenkovića i Jandrokovića sa zastupnicima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas