Connect with us

Pregled

Plenković: Sljedeći tjedan Vijeće za obranu o nabavi borbenih zrakoplova

Objavljeno

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je za sljedeći tjedan sastanak Vijeća za obranu na kojem bi se trebala razmatrati nabava borbenih zrakoplova.

“Mislim da ćemo sljedećeg tjedna imati sastanak Vijeća za obranu i nakon toga procedura ida dalje”, rekao je Plenković nakon završetka summita EU-a, odgovorajući na pitanje kako stoje stvari s odlukom o nabavi borbenih zrakoplova.

Premijer Plenković je prije mjesec dana izjavio da proces nabave borbenih aviona ide po propisu, da je u tijeku proces evaluacije ponuda te da će odluka biti donesena kada sve bude konsolidirano.

U listopadu prošle godine u Ministarstvu obrane (MORH) otvorene su pristigle ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, koji bi trebali zamijeniti postojeće letjelice tipa MiG 21.

Ponude su dostavile Grčka, Izrael, Švedska i Sjedinjene Države.

Riječ je o američkim zrakoplovima tipa F-16 u raznim inačicama, koje Hrvatskoj nude predstavnici Grčke, Izraela i SAD-a, koji su u sastavu zračnih snaga tih zemalja, te o borbenim zrakoplovima tipa JAS 39 Grippen, koje proizvodi švedski koncern SAAB. Amerikanci i Šveđani su ponudili nove zrakoplove, a Grci i Izraelci rabljene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas