Connect with us

Hrvatska

Plenković: Spašeno 600 tisuća radnih mjesta i 103 tisuće poduzeća

Published

on

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da je vladinim mjerama pomoći gospodarstvu zbog koronakrize spašeno 600 tisuća radnih mjesta i 103 tisuće poduzeća.

Te mjere su, kako je podsjetio, uključivale isplatu naknade poslodavcima za plaće radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otpis izravnih poreza i doprinosa, a tu je i nabava nužne medicinske opreme za zdravstveni sustav.

Plenkovć je rekao da je riječ o “ogromnim iznosima pomoći” koje je Vlada osigurala i zahvaljujući ugledu Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

“Osigurali smo financiranje i likvidnost, isplatu plaća i mirovina te normalno funkcioniranje države”, rekao je Plenković.

“Pokazali smo da smo na visini zadatka”, dodao je.

Iznio je i konkretne brojke, prema kojima je u ožujku izdvojeno 1,6 milijardi kuna za 85 tisuća poslodavaca odnosno 503 radnika; za travanj 2,2 milijarde kuna za 99 tisuća poslodavaca i 569 tisuća radnika, te za svibanj 1,5 milijardi kuna za 94 tisuće poslodavaca i 375 tisuća radnika.

Samo u Gradu Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna za više od 27 tisuća poduzeća i 185 tisuća radnika, rekao je Plenković.

Dodao je kako današnji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je Hrvatska na razini zaposlenosti prije krize, a da je nezaposlenih 17 i pol tisuća više, jer nisu angažirani na sezonskim poslovima.

Najavio je da će se gospodarstvu pomoći i skraćivanjem radnog vremena što će omogućiti dodatna sredstva poduzećima za zadržavanje radnika.

Hrvatskoj će, još je rekao, u idućem sedmogodišnjem proračunu EU-a biti na raspolaganju 22 milijarde eura te više od deset milijardi eura iz EU-ova programa za gospodarski oporavak, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva. (Hina)

U #COVID19 krizi, Vlada Republike Hrvatske pokazala je snagu države s ciljem očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru i stala uz radnike i poslodavce. U ožujku, travnju i svibnju mjeru je koristilo:
🔹103.268 poslodavaca
🔹609.431 radnika
🔹isplaćeno je 5,3 milijarde kuna
I mjere idu dalje…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari