Connect with us

Politika

Plenković siguran da će grčka policija utvrditi okolnosti ubojstva AEK-ova navijača

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković siguran je da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti smrti navijača AEK-a, a grčkom kolegi Kiriakosu Micotakisu kazao je da Hrvatska traži da se Dinamovim navijačima zajamči sigurnost, omogući pravično i brzo suđenje i deportacija onih koji ne podliježu kaznenoj odgovornosti.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u muđesobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage. Plenković je rekao da Zagreb od Atene očekuje “sigurnost hrvatskih državljana i pravedno, učinkovito i brzo suđenje”.

“Ukoliko bude onih koji neće biti obuhvaćenih kaznenom odgovornošću već prekršajnom odgovornošću, da se donesu odluke koje bi eventualno značile trenutnu deportaciju iz zemlje i povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku”, rekao je Plenković i dodao da su hrvatske institucije u tom slučaju spremne provoditi mjere nadzora i opreza nad deportiranim navijačima. Četvrti zahtjev je ustupanje kaznenog postupka Hrvatskoj ukoliko se ispune zakonski uvjeti za to i Grčka uputi takav zahtjev. Plenković je naglasio da o tome odlučuju grčke pravosudne vlasti i da Hrvatska poštuje neovisnost pravosuđa članice Europske unije. Grčke vlasti dale su do znanja hrvatskim vlastima da bi “istraga trebala trajati nekoliko tjedana, a ne mjeseci”, rekao je premijer.

Plenković je još jednom izrazio sućut zbog smrti grčkog navijača i “siguran” je da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti tog događaja. Iako u Grčkoj vlada nepovoljno ozračje po hrvatske navijače zagrebačkog Dinama, Plenković je rekao da “sudovi postupaju prema činjenicama, a ne emocijama”. U Ateni su ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Hrvatski ministri susrest će se s grčkim kolegama i posjetit će neke hrvatske navijače u dva zatvora.

Plenković je rekao da navijački neredi nisu ugrozili odnose dviju zemalja članica EU-a i najavio je da Hrvatska Grčkoj šalje kanader u borbi protiv požara. Jedan je već poslala u srpnju. “Hrvatska vlada će danas o tome raspraviti i donijeti odluku da se još jednom uputi kanader u Grčku u ovoj požarnoj sezoni”, najavio je Plenković.

Neformalno okupljanje regionalnih lidera, stiže Zelenskij

Grčki domaćin Kiriakos Micotakis ugostit će navečer čelnike zemalja zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini. Plenković će se prije večere bilateralno susresti s premijerima Kosova, BiH i Moldavije.

Na večeri će biti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, s kojim će se Plenković u utorak sastati i razgovarati o novoj vojnoj pomoći Ukrajini. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdili su svoj dolazak na večerašnje neformalno okupljanje.

Susret se simbolično održava na 20. obljetnicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u. U Ateni su i premijeri Bugarske i Rumunjske, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari