Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Sve ukazuje da će razmjeri pandemije imati nesagledive posljedice za cijeli svijet

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković i ministri održavaju konferenciju za medije o gospodarskim mjerama zbog epidemije koronavirusa.

Pandemija koronavirusa mijenja svijet, globalizacija kakvu poznajemo, integracija kakvu poznajemo, multilateralna trgovina, funkcioniranje država, se mijenja. Hrvatska je predsjedajuća vijeće EU to nam daje posebnu odgovornost.

U samo tri mjeseca kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa zahvatila je 195 država, postala je prijetnja zdravlju čovječanstva io svjetskom gospodarstvu. Danas će broj zaraženih Covidom premašiti 400.000. Stručnjaci predviđaju da će ova pandemija nažalost odnijeti mnoge živote – kazao je premijer Andrej Plenković

U brojnim državama diljem svijeta život i proizvodnja su stali, turizam je stao, avionske linije su masovno ukinute. Ovo je sve do prije samo par tjedana bilo potpuno nezamislivo, danas je to naša stvarnost.

Razmjeri ove pandemije imat će nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo. Vjerovali smo da su najteže krize iza nas, prije tri godine imali smo krizu s koncernom Agrokor. Dug te kompanije dosezao je jednu sedminu našeg godišnjeg BDP-a. Zahvaljujući mjerama Vlade mi smo spriječili to, rekao je Plenković.

Svjetska kriza

– Pandemija koronavirusa mijenja svijet. Globalizacija kakvu poznajemo, trgovina kakvu poznajemo, država na kakvu smo navikli se mijenja, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

– U samo tri mjeseca pandemija je zahvatila 195 država, dakle cijeli svijet. Život i proizvodnja su stali, sve je stalo. To je naša stvarnost, rekao je.

Podsjetio je na slučaj Agrokor i mjere koje je Vlada tada donijela. Danas, tri godine nakon smo pred puno većim izazovom.

Kriza će biti teža nego što je bila 2008. godine. U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku, za očuvanje hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta, rekao je.

Vladine mjere

Vlada je prošli tjedan izašla s paketom od 63 mjere predložene kroz 19 zakona za pomoć gospodarstvu.Paket je vrijedan gotovo 30 milijardi kuna.

– To je prva faza naših mjera. Ovu krizu dočekujemo sa stabilnijim gospodarstvom nego prije, naglasio je.

Ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da moramo brzo donositi odluke.

– Kriza će tajati duže od nekoliko mjeseci. Mi ćemo prilagođavati naše odluke sukladno razvoju situacije, rekao je.

– Svjedoci smo simetričnog šoka, istodobnog pada ponude, proizvodnje i potražnje u svim gospodarstvima na svjetskoj razini. Tako nešto nije zabilježeno u modernoj povijesti, kazao je.

– I druge države će poduzeti iste ili slične mjere, objasnio je.
Uz sve nam se dogodio i potres koji druge države nisu imale.

Premijer je istaknuo tri bitne horizontalne mjere.

– Prva je iz domene Ministarstva financija, a to je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, dakle nema poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ova je mjera kalibrirana za prva tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još 3 mjeseca, rekao je. Druga važna mjera za očuvanje radnih mjesta je financiranje sto posto troška minimalne plaće. Treća je usmjerena prema srednjim, malim i mikropoduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnosti i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatnu stopu, a u iznosima do 25 tisuća eura, objasnio je Plenković.

Rezanje troškova u proračunu

– Na rashodovnoj strani proračuna ćemo ići u rezanje svih troškova koji nisu nužni, naglasio je.

Koristi ćemo i sve mjere iz EU. Žurno će nam se, za potrebe funkcioniranja države,  staviti na raspolaganje dodatnih 240 milijuna eura.

Doniranje plaća za obnovu Zagreba

– Mi ćemo kao Vlada donirati našu plaću za ožujak donirati na račun koji se odnosi na rješavanje posljedica za potres za Zagreb i na taj način svojim primjerom pokazati solidarnost, rekao je Plenković.

Mjere za pomoć

Mjere je sinoć najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, rekavši kako se “vodi bitka za svako radno mjesto, svaki obrt i svako trgovačkog društvo”. Rekao je i da se razmišlja o mogućnosti da i vlasnici obrta imaju ista prava kao i radnici. Naznačio je i da u ovom trenutku nema prostora za isplatu dividende. Otkrio je da je Vlada spremna i na rezanje plaća u javnom sektoru.

Nakon što su jučer počele prijave za Vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država njihovim radnicima isplatila minimalac, istog dana do 18 sati došlo je oko 5100 prijava poslodavaca.

– To obuhvaća tridesetak tisuća zaposlenih. Vjerujem kako će se ostati na projekcijama od 3-4 milijarde kuna. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen, ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.  Prva sredstva bit će isplaćena u četvrtak ili petak, da postoji tekuća likvidnost, rekao je ministar.

Španjolski premijer: Ovo je kriza koja pogađa cijeli EU i moramo artikulirati veliki Marshallov plan za obnovu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari