Pratite nas

Politika

Plenković: Svima je jasno da je Hrvatska sidro stabilnosti na jugoistoku Europe te pouzdani saveznik i partner!

Objavljeno

na

Nakon proslave 27. obljetnice osnutka naše stranke u Splitu, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja. Teme: modeli prodaje Ininih udjela, geopolitička pozicija Hrvatske na jugoistoku Europe i politički dijalog u Hrvatskom saboru.

Upitan da komentira modele Mosta, SDP-a i HNS-a o prodaji udjela u Ini, Plenković je odgovorio da će sve prijedloge političkih partnera i stručnjaka – kada ih službeno dobije – razmotriti u okviru osnovanog Savjeta kojem je na čelu:

– Osobno se i dalje držim vrlo jasnog i bitnog načela: strateški konsenzus o otkupu MOL-ovih dionica u INA-i je postignut. O tome mislim da smo svi suglasni. Model koji sam predstavio i za koji još uvijek držim da je najbolji, najrealniji i najučinkovitiji u smislu realizacije i generiranja sredstava – a i kao dobar signal za kvalitetnije, transparentnije korporativno upravljanje HEP-om – to je onaj model od 25 minus jedne dionice. Gledajući korporativno rezultate sličnih energetskih kompanija u drugim državama srednjoistočne Europe, one koje su dijelom išle u sličan proces IPO inicijalne javne ponude ili limitirane privatizacije, imaju i kvalitetnije poslovanje i bolje rezultate.

Model otkupa INA-e štiti nacionalne interese

Ističe da model koji je Vlada predložila štiti nacionalne interese te da na kraju hrvatskoj državi daje snažnu i dominantnu vlasničku ulogu u obje energetske kompanije i, praktično, sva korporativna prava na najvišoj svjetskoj razini. Zaključio je da je to prijedlog iza kojeg odgovorno stoji, naglasivši da će se konačnu odluku nastojati donijeti racionalnom i vrlo cjelovito pripremljenom metodom usuglašavanja. Izrazio je nadu da će za tu odluku dobiti politički konsenzus te provesti odgovarajuće zakonske prijedloge kroz Hrvatski sabor.

Odgovarajući pak na upit o „neslaganju“ unutar HDZ-a o Vladinu prijedlogu modela, predsjednik Plenković je naglasio:

– S onim što predlažemo suglasna je cijela Vlada. HDZ je velika stranka i moja je metodologija upravljanja strankom takva da želim saslušati i druge prijedloge i druge ideje. Od svih prijedloga koji su zasad na stolu, uključujući i neke od ideja koje su naznačili pojedini kolege u HDZ-u, ne vidim nijedan da je bilo učinkovitiji, bilo bolji od onoga što sam predložio kao predsjednik Vlade.

Je li oporba za dijalog ili interpelaciju?

Upitan da komentira SDP-ov prigovor da oporba nije zastupljena u Vladinu Savjetu za pregovore s MOL-om, predsjednik je Plenković odgovorio:

– Oporba se mora odlučiti: jesu li za dijalog ili za interpelaciju. U Savjet temeljem odluke mogu pozvati svakoga koga smatram da je dobar, želim razgovarati o tome, odgovarao sam spremno na aktualna pitanja zastupnika u utorak, razgovarali smo o tome i u drugim prigodama u javnosti. Prema tome – i njihove sugestije su dobrodošle.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-osobno-cu-predsjedati-savjetom-za-vracanje-ina-e-u-hrvatsko-vlasnistvo-i

Sastanak sa sindikatom HEP-a

Na pitanje o sindikatima koji su dosadašnje prijedloge za otkup dionica proglasili lošim, napomenuo je da živimo u demokraciji:

– Sindikati imaju pravo na svoj stav. Sastao sam se s predstavnicima sindikata INA-e, sastat ću se i s predstavnicima sindikata HEP-a, pojasnit ću im prijedlog, u ime vlasnika, a vlasnik je hrvatska država. To znači da Vlada RH čini skupštinu HEP-a, a smatramo da su naše ideje dobre i korisne. Nisam čuo nijedan argument zašto bi ovakav model inicijalne javne ponude na bilo koji način mogao biti na štetu radnika ili učinkovitosti HEP-a kao kompanije.

Svijet je prepoznao našu politiku!

Komentirajući, nakon Davosa, geopolitičku poziciju Hrvatske u nestabilnom okružju, Plenković je istaknuo da je sasvim jasno da je Hrvatska na jugoistoku Europe sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Sjevernoatlantskom savezu te pouzdana članica i partner unutar Europske unije:

– Osobno poznam sve ključne čelnike međunarodnih organizacija. U tijesnom smo kontaktu, jučer sam se sastao sa Stoltenbergom, Hahnom, Mogherini, Angelom Gurríom… Oni prepoznaju našu politiku, politiku koja je orijentirana na mirno rješavanje otvorenih pitanja sa svim susjedima i koja predstavlja doprinos konsolidaciji i demokraciji u našim susjednim zemljama te njihovom europskom putu. Europski je put, po našem dubokom uvjerenju, najbolji put i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju. Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, na naše iskustvo i naš model. Kao što naš model može biti koristan za Ukrajinu i Gruziju u postkonfliktnom smislu i u europskom pogledu, tako može biti i za naše prve susjede i na tome ćemo raditi. Naravno, u suglasju sa svim našim europskim partnerima.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-s-glavnim-tajnikom-nato-stoltenbergom-hrvatska-je-pouzdan-partner-i-saveznik

Nastavit ću s politikom smanjivanja podjela!

Upitan da ocijeni jučerašnji incident u Saboru s izbacivanjem zastupnika Živog zida, predsjednik HDZ-a i Vlade je rekao da je riječ o odluci u tom trenutku predsjedavajućeg Željka Reinera, a s okolnostima nije u cijelosti upoznat. Poručio je, međutim, da od svih zastupnika očekuje da poštuju instituciju u koju su izabrani temeljem volje hrvatskih birača:

– To podrazumijeva i ustajanje kada se intonira hrvatska himna, to podrazumijeva respekt prema Poslovniku, prema predsjedavajućem, prema kulturi dijaloga i komunikacije. Čvrsto sam uvjeren u svoje političke stavove – suočit ću se sa svim oponentima. I oni imaju pravo na svoj stav i način kako ga artikuliraju, ali, naravno, svatko se pritom mora držati procedure i mjere. To je ono što je važno u demokraciji. Mislim da je politika smanjivanja tenzija i smanjivanja podjela, koju sam vrlo jasno promovirao u kampanji, naišla na plodno tlo u hrvatskoj javnosti i takvu ću politiku nastaviti. Između ostalog, to je u mojoj prirodi. Čvrst sam u onome iza čega stojim, a civilizirano respektiram stav onoga tko se sa mnom ne slaže.

Hdz.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Rajko Ostojić: SDP može sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Pixsell

“SDP se ne osipa, neki nam pojedinci odlaze. Veliki je to gubitak, ali ako vas novo vodstvo ne izabere ne odlazite – nego ostanete u stranci jer niste u njoj zbog fotelje”, kazao je Rajko Ostojić i radijskoj emisiji Intervju tjedna. Rejting stranke je oko stabilnih 22 posto, ali Ostojić očekuje da će ih građani prepoznati i da će on rasti.

O stanju u vukovarskom SDP-u Ostojić je kazao kako Željko Sabo ima svoje zasluge, ali da će Zlatko Komadina, Ivo Jelušić i Predrag Matić otići tamo kako bi procijenili kakvo je stanje. O Goranu Koturu, kojeg su izabrali splitski SDP-ovci, a kojega je potpredsjednica Glavnog odbora optužila za nasilje rekao je kako se objektivno mora utvrditi činjenično stanje. “Moraju se čuti sve strane, a posljedica će biti ako se utvrdi i da je bilo naznaka nasilja ili blaćenja”, kazao je.

Na pitanje hoće li SDP prestati nuditi koalicije svima redom, Ostojić je odgovorio kako SDP može koalirati sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om. Za liberalnu koaliciju GLAS-IDS-Pametno rekao je kako je dobro da se bore za liberalne ideje, ali nije dobro da se GLAS etablira napadajući SDP. S IDS-om su odnosi odlični. “Ne zaboravite da su na listama SDP-ove koalicije za EU izbore bili i Radoš i Jakovčić. Uvjeren sam da će Pupovac, budući da jako podupire Plenkovićevu vladu, biti na HDZ-ovim ulaznim listama ze euroizbore”, kazao je Ostojić. Dodao je kako je stranka po tom pitanju ‘široke ruke’.

Za Most je kazao kako ima desni i liberalni lijevi dio, a s SDP-om su bili na istoj liniji vezano za Agrokor. “Ali oni moraju shvatiti da su bili u vlasti, da su imali premijera, predsjednika Sabora i ključne ministre – a da ništa nisu napravili”, dodao je. SDP i Most su bili na istoj liniji vezano za Agrokor.

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari