Connect with us

Hrvatska

Plenković: U projektu ‘Slavonija’ ugovoreno 18,5 milijarda kuna

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da je za projekte na području pet slavonskih županija, u sklopu Projetka “Slavonija, Baranja i Srijem”, od listopada 2016. do kraja rujna 2021. ugovoreno 18,58 milijarda kuna a isplaćeno 10,3 milijarda kuna.

Otvarajući 12. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici Plenković je rekao kako je u odnosu na podatke predstavljene na prošloj sjednici Savjeta ostvaren je porast od 2,05 milijarda kuna ugovorenih sredstava.
Podsjetio je kako je na prošloj sjednici Savjeta, u Našicama, lani u listopadu, prihvaćen dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, čime je uključeno novih 38 strateških razvojnih projekata, u vrijednosti 10.7 milijarda kuna.

Osnivanjem Savjeta smo željeli stvoriti okvir koji će sutavno pratiti napredak ulaganja i razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema. Mislim da smo dosadašnjim sjednicama poslali vrlo jasne i vidljive poruke, koliko je Slavonija važna za Vladu te koliko su opstanak i budućnosti Slavonije važni za Hrvatsku, poručio je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je od posljednjeg sastanka Savjeta u listopadu prošle godine Vlada uglavnom bila angažirana na suzbijanju razlčitiih posljedica pandemije, zbog čega su morali biti uloženi maksimalni napori u očuvanju funkcioniranja sustava, proračunske stabilnosti, plaća i mirovina.

Mislim da smo reagirali agiilno, da smo pronašli balans između zdravstvene zaštite te funkcioniranja društva i gospodarstva, što nije bilo nimalo jednostavno, a vodili smo računa da temeljni smjerovi naše politike ne dođu u pitanje, ocijenio je premijer.

Istaknuo je kako smo u tome razdoblju očuvali investicjski kreditni rejting, a najnovije prognoze Europske komisije Hrvatsku su stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu u 2021 godini. Po njihovim prognozama rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a mi planiramo da će biti devet posto, rekao je Plenković dodavši da je doprinos tome dala i turisitčka sezona, u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.

Nismo dopustili društveni rascjep, jer smo politikom očuvanja radnih mjesta, očuvali 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, pomogli 120 tisuća poduzeća, a u pet slavonskih županija za politiku očuvanja radnih mjesta isplaćeno je 1,2 milijarde kuna, za 100 tisuća zaposlenika i 14 tisuća poslodavaca, rekao je premijer Plenković.
Ocijenio je kako smo za ovo deseteljeće izradili sve strateške dokumente, poput sektorskih strategija i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te osigurali najviše bespovratnih sredstava u povijesti.

Imamo na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove EU financijske perspektive i mislim da ćemo kroz poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja j te kroz novi integrirani tritorijalni program imati na raspolaganju dodatna sredstva, od 14 milijarda kuna, koje će omogućiti dodatni razvoj, izvijestio je premijer Plenković.

Smatra kako su to, s aspekta hrvatske središnje politike, ozbiljni iskoraci i ozbiljni signali ulagačima, koji žele pokrenuti proizvodnju i otvarati radna mjesta u slavonskim županijama.
Poručio je kako treba nastaviti s procesom cijepljenja, jer je u slavonskim županijama oko 50 posto odraslih osoba,cijepljeno prvom dozom cjepiva pa je pozvao građane na cijepljenje, kao najbolji način borbe protiv epidemije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari