Connect with us

Vijesti

Plenković: Nemam vremena za Milanovića

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da je Vlada u prvih 100 dana napravila ono što je i najavila, među ostalim, zakon o obnovi nakon potresa te poručio da je okrenuta budućnosti i četvrtom desetljeću hrvatske demokracije.

“Uoči blagdana Svih svetih i nakon toga Dušnog dana, došli smo ponovno ovdje na Mirogoj iskazati počast svima kojih nema više među nama, osobito hrvatskim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu”, rekao je novinarima premijer.

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da je Vlada u prvih 100 dana napravila ono što je i najavila, među ostalim, zakon o obnovi nakon potresa te poručio da je okrenuta budućnosti i četvrtom desetljeću hrvatske demokracije.

Na pitanje novinara o prvih sto dana rada Vlade, Plenković je na Mirogoju gdje je položio vijence u povodu Svih svetih, rekao da su napravili sve što su rekli u svom programu. Podsjetio je na dosadašnje rezultate, kao što su, istaknuo je, uvjerljiva potpora birača na parlamentarnim izborima, samo 18 dana za formiranje parlamentarne većine, konstituiranje Sabora, donošenje zakona zakona o obnovi Grada Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i zagrebačke županije od potresa, snažne poruke pomirbe i suživota.

Poručio je da njegova Vlada gleda kako pomiriti sve ono što je ostalo turbulentno u biću hrvatskog naroda što se tiče prošlosti, ali i okrenuti se budućnosti i četvrtom desetljeću hrvatske demokracije.

Naglasio je i da će se boriti protiv radikalizacije te nasilnog ekstremizma pa i terorizma u društvu, što se nažalost dogodilo. “To je jedan fenomen s  kojim se moramo ozbiljno pozabaviti i gledati kako druga društva i političke kulture reagiraju na slične događaje”, rekao je.

Predsjednik Vlade RH istaknuo je i nastavak daljnje beskompromisne borbe protiv korupcije.

Najavio je i da će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali ne idući tjedan jer za to fizički nemaju prostora.

Premijer Andrej Plenković novinarima je odgovorio da nitko iz Vlade nije nikada govorio o policijskom satu poručivši da su epidemiološke mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije.

“Nitko od nas nije nikada govorio o policijskom satu. Ne znam kako je ta tema tako jako isturena u javnost”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je jedan od njihovih koalicijskih partnera na koalicijskom sastanku (predsjednik Reformista Radimir Čačić) govorio i o toj mogućnosti zbog sličnih mjera koje poduzimaju neke druge zemlje. Smatra da je odgovornost svakog pojedinca ključ u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Plenković nije želio komentirati stav predsjednika Republike Zorana Milanovića da onog koji se zalaže za policijski sat treba strpati u ‘maricu’ poručivši: Nemam ja vremena za njega.

Zoran Milanović: One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu

Upitan zašto s predsjednikom Milanovićem nije došao jučer na Mirogoj kazao je da su imali uobičajeni radni dan poručivši kako su oduvijek to planirali za današnji dan.

Istaknuo je i da je sadašnji val pandemije koronavirusom snažan kako su to i najavili u proljeće i za koji ih je upozoravalo niz iskustava s prethodnim pandemijama te savjeti ljudi koje se bave tom temom niz godina. Stoga su, podsjetio je, i htjeli da parlamentarni izbori i budu u trenutku kada je ta pandemija bila na najnižem stupnju.

Premijer je poručio da je situacija ozbiljna te da  svaka zemlja, sukladno intenzitetu pandemije, sama određuje koji stupanj restriktivnih mjera primijeniti.

“Generalno sigurno da”, rekao je Plenković upitan može li vlada jamčiti svim bolesnicima koji ne boluju od koronavirusa pravovremenu zdravstvenu zaštitu te o stanju u KB Dubrava.

Podsjetio je i da su još na proljeće KB Dubrava identificirali kao bolnicu koja će pomoći Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” za skrb pacijenata sa koronavirusom.

“S obzirom da smo u prvom valu epidemije ostvarili jako dobre rezultate – tada se veći broj pacijenata nije na kraju zaprimio u KB Dubrava. Sada je situacija drugačija i oni vrlo kvalitetno zbrinjavaju sve pacijente”, istaknuo je Plenković.
Smatra i da je cijeli zdravstveni sustav, unatoč velikim naporima kojima su izloženi zdravstveni djelatnici, u stanju obavljati i ostale svoje funkcije.

Negirao je da Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite čekaju da prođe blagdan Svih svetih kako bi uveli strože epidemiološke mjere.

“Ne, nema nikakvih čekanja. Sve ovo vrijeme naše su mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije”, poručio je.

Premijer je, na novinarski upit, rekao i da će kolona sjećanja U Vukovaru i ove godine izgledati dostojanstveno kao i uvijek te da će Vlada, kao i svih godina, 18. studenoga biti u Vukovaru. Podsjetio je kako je njegova Vlada promjenom Zakona o blagdanima i spomendanima 18. studenog učinila Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji je neradni dan. Izrazio je i zadovoljstvo što je jučer otvoren Vukovarski vodotoranj – simbol obrane Vukovara, za čiju obnovu je vlada dala više od 20 milijuna kuna.

Premijer je na novinarski upit rekao da je Hrvatska spremna pomoći Turskoj i Grčkoj u saniranju štete od razornog potresa.

U prigodi blagdana Svih svetih predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence i zapalio svijeće na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika  dr. Franje Tuđmana, pred Središnjim križem na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari