Connect with us

Hrvatska

Plenković u Varivodama: Ovdje je počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi

Published

on

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas u na komemoraciji za devetoro ubijenih srpskih civila u Varivodama pored Kistanja, koja se održala u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Općine Kistanje.

N komemoraciji su uz premijera bili predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Kako piše N1, u svom govoru na komemoraciji Pupovac je poručio da je dva mjeseca nakon Oluje ubijeno mahom starije stanovništvo u Varivodama, Gošiću i drugim mjestima.

– Ubijalo se u drugim mjestima u okolici Knina – kazao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika koji su ubijeni. Kazao je i da je ubijenima zajedničko to što ubojice ili nisu tražene ili nisu procesuirane te da u javnosti još nema dovoljno svijesti o tim stradanjima.

Premijer je kazao da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja.

– Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji – poručio je Plenković.

Pripadnicima srpske manjine rekao je da želi poslati poruku mira i pomirenja.

– To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susjednim selima, gdje su stariji pripadnici također ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali – kazao je Plenković.

Nakon završetka komemoracije okupljeni će se uputiti u selo Gošić gdje će se također održati komemorativni skup s početkom u 12.30 za žrtve ubojstava počinjenih 27. kolovoza 1995.

Gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U Gošiću kod Kistanja 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).

Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas nitko nije osuđen za te zločine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari