Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Ulazak u eurozonu u interesu Hrvatske

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u utorak da je ulazak u eurozonu jedan od ciljeva koje treba ostvariti jer je to u hrvatskom interesu, odnosno dobro za gospodarstvo, financijski sustav i međunarodni položaj i da bi Hrvatska u konačnici bila uspješna članica Europske unije.

Plenković je to izjavio uoči svečanog uručenja certifikata polaznicima dvodnevne edukacije sveučilišta Columbia o ulasku Hrvatske u europodručje. Edukacija se jučer i danas održala u Državnoj školi za javnu upravu (DŠJU), a pohodilo ju je 28 državnih dužnosnika i službenika, članova radne skupine za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Plenković je ustvrdio da je pristupanje Hrvatske europodručju jedna od kapitalnih političkih, ekonomskih, financijskih tema za idućih pet godina. Podsjetio je na strategiju za uvođenje eura Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), koja se provodi više od godinu i pol dana i putem koje se senzibilizira javnost za ovu, kako je kazao Plenković, dublju integraciju Hrvatske u europodručje, koje je uz Schengenski prostor, jedno od posebna dva kruga u kojem se Hrvatska kao članica još ne nalazi.

Kao argumente za, kako je rekao, “već sada faktičnu integriranost Hrvatske s europodručjem”, Plenković je naveo da su članice europodručja najvažniji trgovinski partneri Hrvatske, zatim da je čak 77 posto štednje hrvatskih građana u eurima, kao i 54 posto kredita. Ističe i da je 70 posto ukupnih prihoda od turizma u eurima, 60 posto ukupnih noćenja dolazi od građana iz europodručja, kao i 66 posto potrošnje inozemnih turista. Naposljetku, i 75 posto inozemnog duga Hrvatske je također u eurima.

“To znači da smo mi de facto tu”, kazao je Plenković, dodajući da se u okviru strategije prvo želi ostvariti korak ka Europskom tečajnom mehanizmu II, te kako na tome rade svi resori.

Plenković: Suradnja s najboljim sveučilištima na svijetu

Plenković je napomenuo da je ovo već druga edukacija ovog tipa za državne službenike u organizaciji DŠJU-a. Tako je prije realizirane suradnje sa sveučilištem Columbia u siječnju održan skup na temu reformi u zdravstvu, tada pak u suradnji s Harvardom, a oba seminara je putem svojih zaklada financirala obitelj Lukšić.

“Ovo je inicijativa Vlade gdje želimo u partnerstvu s najboljim sveučilištima na svijetu, jednom dijelu najviših državnih dužnosnika, pružiti vrstu posebne specijalizirane edukacije”, poručio je Plenković, dodavši da će im to kao nositeljima ključnih reformskih procesa omogućiti da ih provode na što kvalitetniji i profesionalniji način, koristeći iskustva drugih država.

Edukaciju su vodili profesori sveučilišta Columbia Jan Svejnar, William Eimcke i Arvid Lukauskasse, a okupljene su sa iskustvima svojih zemalja upoznali i Ivan Miklos, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Slovačke te i Nicos Christodoulakis, bivši ministar gospodarstva i financija Grčke.

Uloga članova Radne skupine, za koje je organizirana edukacija, jest potpora radu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, ali i organizacija rada nad svim aspektima rada koji se odnose na pitanje ulaska u europodručje u svojim matičnim ministarstvima.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da je nakon ulaska u EU proces ulaska u europodručje jedan od glavnih ciljeva kojima stremimo.

Profesor Svejnar je ustvrdio da se Hrvatska trenutno nalazi u posebnoj točki svog razvoja, a kako uz uvođenje eura i provođenje potrebnih reformi ima nevjerojatan potencijal, koji se ogleda i obrazovanom stanovništvu, kao i geografskom položaju.

Rudolf Vujević, ravnatelj Državne škole za javnu upravu, koja je organizirala edukaciju, poručio je da nema razvoja javne uprave bez edukacije i cjeloživotnog učenja, što je vrlo važno u eri digitalizacije, a s ciljem jačanja kompetencija ljudi.

Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, koji je i sam bio polaznik dvodnevne edukacije, kazao je da je to bila jedinstvena prilika da se čuju iskustva osoba koje su u svojim državama radile na provedbi pripremnih mjera za uvođenje eura, kao što je bivši slovački ministar financija, a koji su iskustvom i konkretnim primjerima ukazali na stvari koje čekaju Hrvatsku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Vinkovci dobili Park 109. brigade Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: arhiva

Prije 2,5 godine novouređeni park sa šetalištem nedaleko Opće županijske bolnice Vinkovci koji se prostire na gotovo 12 hektara, od petka nosi ime 109. brigade Hrvatske vojske, prve pričuvne brigade u Hrvatskoj čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vinkovaca i vinkovačkog kraja, a dio pripadnika brgade sudjelovao je i u obrani Vukovara.

Ploču s imenom parka otkrili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja Filip Aračić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je u govoru istaknuo veliki dopinos koji su pripadnici 109. brigade, poznate i kao “vinkovačke”, dali u obrani Vinkovaca i Republike Hrvatske.

“Kada prođe petogodišnji moratorij tijekom kojega, s obzirom da smo u uređenju ovoga parka koristili EU sredstva, ne smijemo u njemu ništa dirati, namjera nam je na najvišoj poziciji u parku podići spomenik hrvatskim braniteljima Vinkovaca, te se i na taj način odužiti za sve ono što su dali u obrani Hrvatske”, najavio je Bosančić.

U ime Udruge ratnih veterana 109. brigade sudionike svečanosti pozdravio je umirovljeni bojnik Jakov Milanović-Brada i rekao kako je 109. brigada među prvim ustrojenim postrojbama Zbora narodne garde Republike Hrvatske, a njezini pripadnici ovih dana obilježavaju 28. obljetnicu osnutka.

Podsjetio je kako je ta postrojba branila Vinkovce i okolicu na bojišnici dugoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, a kroz brigadu je prošlo više od 9.000 branitelja. Poginula su 202 pripadnika te postrojbe, ranjeno je njih 640 dok se 24 pripadnika još uvijek vode kao nestali. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske brigada je odlikovana ordenom Reda Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom “Grb grada Vinkovaca”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović primila članove inicijative ‘Hod za život’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hod za život

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je na njihov zahtjev primila organizatore “Hoda za život”, koji se u subotu održava u tri hrvatska grada, i u razgovoru naglasila važnost komunikacije sa svim društvenim skupinama koje sudjeluju u važnim društvenim procesima na temi zaštiti obitelji i majčinstva, priopćeno je iz njezina Ureda.

U priopćenju iz Ureda predsjednice navodi se da su predstavnici inicijative istaknuli kako im je želja osvijestiti javnost da život započinje začećem, a posebno su upozorili na loš društveni položaj žena koje žele imati djecu i raditi te poručili da je diskriminacija trudnica i majki nedopustiva.

Važnost zaštite obitelji i majčinstva

“Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je važnost komunikacije sa svim društvenim skupinama koje sudjeluju u važnim društvenim procesima na temi zaštiti obitelji i majčinstva, te je naglasila potrebu poboljšanja mjera populacijske politike, poput omogućavanja statusa roditelja-odgajatelja, majke ili oca, ali i dječjeg doplatka kao univerzalnog prava svakog djeteta bez obzira na financijska primanja roditelja”, kaže se u priopćenju.

“Hod za život” u subotu se po prvi puta održava u Zadru i Splitu, a po četvrti put u Zagrebu.

Koordinatorica inicijative za Zagreb Magdalena Krpina Zdilar izjavila je nakon sastanka na Pantovčaku da je predsjednica saslušala njihove planove i prijedloge kako osigurati zaštitu života od začeća do prirodne smrti, kako trudnicama i majkama, mladim obiteljima pružiti podršku i savjetovati da se odluče na što veći broj djece. “Drago nam je da nas je primila i saslušala”, rekla je.

Sastanak s predsjednicom tražili su, rekla je, jer im je jako važno da ona bude upućena u ono što smatraju da je zabrinjavajuće pitanje u Hrvatskoj.” “Važno nam je da čuje, jer je ona naša predsjednica”, dodala je.

Upitana kako gleda na mogućnost da na “Hod za život” dođe velik broj političara, pa i kandidata s lista za izbore za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju, odnosno da možda njihovu akciju iskoriste za samopromociju, Krpina Zdilar je odgovorila kako ne može reći koji će biti njihovi motivi za eventualni dolazak, dodavši da su dobrodošli svi koji podržavaju život od začeća do prirodne smrti, ali bez stranačkih obilježja.

“Hod za život” bez skrivenih poruka

Odbacila je i ocjene dijela javnosti kako je sama akcija prosvjed protiv premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a uoči europarlamentarnih izbora.

“Ovo je hod za život, obitelj i Hrvatsku i nemamo nikakve skrivene poruke. Dapače, imamo jednu vrlo jasnu i glasnu poruku, a to je da želimo zaštititi svaki život”, rekla je podsjetivši da se “Hod za život” i prethodnih godina održavao zadnjeg ili predzadnjeg vikenda u svibnju.

Sutra neće, rekla je, slati posebne poruke Vladi. “Mi želimo svakom građanu dati do znanja da život počinje začećem, da svi budu informirani da srce djeteta kuca već 18. dan nakon začeća i to su naše glavne poruke. I naravno, kako glasi naše geslo – da zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj, a to su nerođena djeca koja nemaju svoj glasni glas”, poručila je.

U izaslanstvu inicijative na Pantovčaku bilo je 12 članova, među njima i predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari