Connect with us

Politika

Plenković umanjuje navodne prijetnje zbog kojih je Milanović otkazao posjet BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković aludirao je u ponedjeljak da nisu postojale nikakve ozbiljne prijetnje koje bi opravdale odluku predsjednika države Zorana Milanovića da ne otputuje u planirani posjet BiH.

Milanović je u nedjelju otkazao odlazak u Travnik i Novu Bilu citirajući sigurnosne razloge. Pojedinosti nije naveo, ali do toga je došlo je nakon što su bošnjački političari žestoko kritizirali Milanovićeve prijeporne izjave o kvalifikaciji masovnog pokolja Bošnjaka u Srebrenici 1995. kao genocida.

“Ne znam zašto nije otišao u Novu Bilu, da je nešto sigurnosno vrijedno, važno, dramatično, upozoravajuće ja sam siguran da bi o tome dobio neku obavijest”, rekao je Plenković novinarima.

“Ja nisam dobio ništa”, dodao je.

Upitan znači li to da je Milanović lagao, Plenković je odgovorio: “Ne znam, to morate njega pitati. Ja nisam njegov glasnogovornik”.

Optužio je Milanovića da vodi “štetočinsku” vanjsku politiku kojom Hrvatsku svađa s drugim državama, uključujući s BiH i time šteti tamošnjim Hrvatima.

“Nije poanta zalagati se za Hrvate u BiH da se antagoniziraju odnosi s drugim akterima. To nije vještina dolaska do rješenja”, rekao je Plenković.

“Svađajući se sa svima, Mađarskom, Austrijom, BiH, Srbijom nećemo nigdje doći. To je politika koja je štetočinska”, istaknuo je.

Milanovića je nazvao “velikim izmišljenim zaštitnikom ” bosanskohercegovačkih Hrvata, nakon što je predsjednik ranije optužio premijera da nije blokirao nedavne zaključke EU-a o proširenju u kojima se ne spominje konstitutivnost Hrvata.

“Samo netko tko ne razumije kako filigranski treba djelovati u tijelima EU-a može zagovarati ovakav pristup koji on zagovara. Očito nema sve informacije, dobio je nešto od nekih dojavljivača, špijuna pa onda to iznosi u javnost. Potpuno bezveze i deplasirano”, rekao je Plenković.

Branio je zaključke tvrdeći da sadrže sve ono što je važno za položaj najmalobrojnijeg naroda u BiH i da Milanovićeve izjave i njima i Hrvatskoj mogu pričiniti “samo enormnu štetu”.

“Ja radim dobro, on radi loše, stvari su vrlo jednostavne. Ja ću raditi dobro kao što radim zadnjih pet godina i dalje. Dokle će on svoje, ne znam”, rekao je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari