Connect with us

Pregled

Plenković: Uskoro kreće izgradnja pristupne ceste tunelu Kozjak

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je u Splitu najavio skorašnji početak radova na izgradnji  pristupne ceste tunelu Kozjak, vrijednom milijardu kuna, čijom će se izgradnjom rasteretiti prometne gužve na ulasku u Split.

“Razgovarali smo o projektu Vučevica-Kozjak-Kaštela važnom za izgradnju tunela  vrijednog milijardu kuna i uskoro će krenuti  radovi na prvoj fazi kojom će se izgraditi prometnica od Vučevice do mjesta gdje se počinje graditi tunel Kozjak,” rekao je Plenković  u Splitu nakon sastanka sa  splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.
Po njegovim riječima, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktor Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić, koji bili na današnjem sastanku, u dogovorima su sa županom Bobanom o projektu Vučevica-tunel Kozjak- Kaštela kojim bi se napravila dva propulzivna ulaza u Split i rasteretile gužve tijekom turističke sezone.

Premijer Plenković je izvijestio kako su na današnjem sastanku razgovarali i o svim drugim infrastrukturnim projektima u županiji, pri čemu je spomenuo  obilaznicu Omiš, nadvožnjak Širine u Solinu i prometnicu Mravinci -Trgovačko- transportni terminal u Stobreču. Dodao je kako se do listopada ove godine očekuje i završetak tzv. zapadne rampe u Split kojom će se rasteretiti prometne gužve u gradu.

Plenković je također rekao da su razgovarali i o investicijama u  jadranske luke, što je nazvao renesansom hrvatske obale. Dodao je da su sada ulaganja u lučku infrastrukturu u županiji takva kakvih nije bilo desetljećima.

“Razvoj prometne i lučke infrastrukture unaprjeđuje razvoj gospodarstva  i turizma,” poručio je Plenković u Splitu.

Rekao je kako očekuje da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji “učine napori da se potakne dinamika cijepljenja i pridržavanje epidemioloških mjera i tako stavi pod kontrolu širenje covida u petom valu te pandemije”.

“Razmotrili smo i pripreme za sljedeću turističku sezonu”, rekao je Plenković.
Podsjetio je kako je  Vlada do sada tijekom covid pandemije izdvojila 1,5 milijarda kuna za očuvanje 75.000 radnih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji pomogavši tako 15.000 poduzeća.

“Takva politika  Vlade doprinijela je odličnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni i rastu BDP-a koji će sigurno biti dvoznamenkasti ove godine”, poručio je Plenković.

Dodao je kako je dosad Vlada ugovorila više od sedam milijarda kuna iz europskih fondova  za projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Blaženko Boban je istaknuo da su završene pripremne radnje za  velike infrastrukturne projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pri tomu je posebno spomenuo izgradnju nove prometnice od Solina do Omiša koja je tijekom ljetnih mjeseci jedna od najprometnijih u Hrvatskoj, s višesatnim zakrčenjima prometa na njoj.

“Ministar Butković je izvijestio da je to najsigurniji projekt u novom operativnom programu hrvatske Vlade iz europskih sredstava”, rekao je Boban. Ocijenio je kako je važnost  prometnice Solin-Omiš usporediva s Pelješkim mostom.

Epidemiološku situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji Boban je ocijenio lošom te je istaknuo da se više pozornosti  mora posvetiti zdravstvenom sustavu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari