Connect with us

Politika

Plenković: Visoka politička odgovornost na onima koji su bili protiv misije EUMAM

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak hrvatskim saborskim zastupnicima da je visok stupanj političke odgovornosti na onima koji su glasali protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu potporu Ukrajini (EUMAM).

“Meni je zaista žao da smo zbog nedostatka od samo četiri glasa u ovom visokom domu propustili biti dio procesa onoga što je normalno i što je, u odnosu na sve što je vlada do sad odlučila, a odlučila je dati izdašnu vojnu pomoć Ukrajini, u biti simbolično”, rekao je premijer Hrvatskom saboru dok je predstavljao izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2022. godini.

Dodao je da žali zbog “odsutnosti visokog stupnja političke odgovornosti za nešto što je samo mali dio mozaika onoga što je vlada dala”.

“Propustili su dati svoj doprinos i obol međunarodnom pozicioniranju Hrvatske i potpore Ukrajini”, rekao je Plenković.

Rat u Ukrajini bio je prema premijeru najvažnija politička tema u 2022., a EU je pokazala jedinstvo uvođenjem sankcijama Rusiji i davanjem potpore Ukrajini.

Hrvatska ne može biti u kvalitetnijem i boljem društvu

Hrvatska je s prvim danom ove godine ušla u šengenski prostor i eurozonu.

“Mi smo danas država koja je među 15 zemalja u EU-u, NATO-u, eurozoni i šengenskom prostoru. Ne možemo biti u kvalitetnijem i boljem društvu nego što jesmo”, ponovio je Plenković.

Uvjeren je da će Hrvatska koristi od šengena “osjetiti u financijskim rezultatima ove godine unatoč najavljenom i izglednom usporavanju globalne ekonomije”, a da će eurozona “jačati našu otpornost u bilo kakvim krizama koje su pred nama”.

Naglasio je da je “52 posto izvoza, 59 posto uvoza, 60 posto noćenja turista ostvareno s državama članicama europodručja”.

“U samo tri desetljeća ostvariti sve ove strateške ciljeve je zaista impresivan saldo niza vlada, niza saziva Hrvatskog sabora, vodstva, jasnoga smjera koji je bio određen u ovom visokom domu još nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja i te je smjernice odredio prvi predsjednik Franjo Tuđman”, rekao je premijer, dodavši da ništa ne bi bilo moguće bez uloge hrvatskih branitelja u obrani domovine.

Osvrnuo se na međunarodni položaj Hrvatske u kriznim vremenima.

Naglasio je da je Hrvatska u praksi realizirala načela modernog suverenizma “u suradnji s partnerima i saveznicima”, “geostrateške prioritete ostvarujemo kroz alate i okvire koje nam pružaju europske politike” i kao primjer za potonje naveo LNG terminal. Dodao je da članstvo u Uniji i NATO daje “privilegiran okvir”.

“Politika modernog suverenizma je ono što nas čini snažnijima. To podrazumijeva da ne okrećete leđa svojim partnerima”, rekao je Plenković, dodavši da je zemlja u suprotnom osuđena na “irelevantnost, beznačajnost i gubitak utjecaja”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari