Connect with us

Hrvatska

Plenković: Vjerujem da ćemo krenuti na snažan put ekonomskog oporavka

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako će jučer predstavljene izmjene Zakona o obnovi stvoriti pretpostavke za ubrzanje obnove nakon potresa te sada treba operativno krenuti u snažnu provedbu tog procesa.

“Vjerujemo da će te izmjene stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove. Imamo dosta već pripremljenih sredstava i za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u snažnu provedbu procesa obnove”, rekao je Plenković u uvodnom govoru.

Izmjene Zakona će ići u proces javnog savjetovanja zajedno sa Zakonom o državnom inspektoratu, a nakon što prođe savjetovanje, idu na Vladu te u proceduru izmjena u Hrvatski sabor, pojasnio je.

Što se tiče epidemije covida-19, Plenković je rekao kako smo u fazi umjerenog stabiliziranja broja novozaraženih. Važnim je istaknuo to što je za sada preko 50,6 posto odrasle populacije potpuno cijepljeno, a 54 posto cijepljeno najmanje jednom dozom.

Još jednom je apelirao na starije od 65 godina da se cijepe jer su najugroženija skupina, njih je potpuno cijepljeno 68 posto, a 71 posto najmanje jednom dozom.

“Pozivamo ih da iskoriste ove mogućnosti koje imamo i tako suzbijemo najgore posljedice ove bolesti s kojom kroz pandemiju živimo svi skupa u svijetu već skoro dvije godine”, istaknuo je Plenković.

Također, istaknuo je kako je Hrvatska na inicijativi Global Citizen donirala još 200.000 doza cjepiva. “Nastavljamo s tom politikom i dalje, dajemo svoj doprinos globalnim naporima za zaštitu od covida-19”, rekao je.

Vezano za umirovljenike i obilježavanje 75. obljetnice Matice umirovljenika, premijer je najavio kako će ovih dana dodatno otvoriti rok za covid dodatak za umirovljenike. Poručio je i kako idu s novim važnim iskoracima koji će omogućiti poboljšanje položaja umirovljenika u Hrvatskoj, a o tome će više govoriti sljedećih dana.

Između ostalog, premijer se osvrnuo i na odluku SAD-a da hrvatske građane uključe u Program izuzeća od traženja viza, istaknuvši kako je to snažan signal partnerstva i nove vrste nivoa odnosa sa SAD-om, osobito u sigurnosnom pogledu, ali je i važna politička poruka koja će se sigurno prevesti i u bolje ekonomske odnose. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR