Connect with us

Hrvatska

Plenković: Vlada će odbiti zamolnicu iz Tužiteljstva BiH

Objavljeno

on

Nakon detaljne analize Vlada je donijela zaključak da se odbije zamolnica Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, izvijestio je u četvrtak premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ratnim zapovjednicima.

“Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvješće, stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz BiH”,  rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Smatraju da dostavljena dokumentacija ne daje nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci danas su obavijestili ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade, dodao je.

Još jednom je istaknuo da su Domovinski rat, VRO “Bljesak” i “Oluja” temelji slobode i suvremene hrvatske države.

Zamolnicu su odlučili odbiti na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između RH i BiH, na temelju načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa RH.

“To je, što se ove teme tiče, sve”, poručio je Plenković.

Upitan da pojasni odluku, jer se prethodno govorilo kako bi možda bilo najbolje da Hrvatska preuzme postupak kako onda BiH dalje ne bi postupala, ponovio je kako smatraju da je to u nacionalnom interesu i jer na temelju dokumentacije nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno-posljedično vezu između ključne uloge ratnih zapovjednika koji su odlučivali kako da Hrvatska bude slobodna, odnosno “nema nikakvoga razloga da naša tijela na bilo koji drugi način postupaju po toj zamolnici”.

Miljavac: Odbijanje zamolnice jedino od mogućih rješenja

Nakon što je Tužiteljstvo BiH dostavilo zamolnicu tamo su prekinute sve radnje, a nakon što Vlada obavijesti BiH ne može znati daljnje aktivnosti tijela BiH, dodao je.

“Očito, da su tijela u BiH na temelju informacija, dokumentacije i saznanja imala dovoljno podataka, argumenata i supstance da nešto pokrenu u BiH, vjerojatno ne bi upućivali zamolnicu nama. To je sve što mogu na to pitanje kazati”, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je komunicirao s ostalim generalima s liste te su jednoglasno zaključili da je odbijanje zamolnice jedino od mogućih rješenja.

“Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice, to znamo svi mi koji smo sudjelovali u operacijama. Mogu odgovorno reći da nikad nije bilo nikakvih zapovijedi, ni usmenih niti pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva i da bi time počinili ratne zločine”, rekao je Miljavac.

Dodao je kako se u ratnim sukobima i operacijama kao posljedica rata dogode kolateralne, civilne žrtve, ali nije bilo namjere da stradavaju civili. Dapače, ističe, pokušavali su uvijek spasiti civile, što se može vidjeti iz dokumentacije.

“Mislim da je ovo vrlo dobar zaključak Vlade”, poručio je dodavši da za otvaranjem istrage nema potrebe jer je riječ o čistoj i legitimnoj operaciji Hrvatske vojske.

Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO “Bljesak” Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je diplomatskim putem 6. kolovoza. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje.

Željko Komšić u UN-u je napao Hrvatsku i Srbiju da rade na pripajanju dijelova teritorija BiH.

– Odbacujemo teze o tome da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Hrvatska je učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH je jasan. Nije mi jasno što bi netko an političkoj sceni mogao prepoznati da netko poseže za teritorijem susjedne države. Odbacujemo tu tezu kao netočnu. Hrvatska je prijatelj BiH, Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojemu vodimo posebno računa, temelje Ustava i temeljem zdrave logike.

Dodaje Plenković da Hrvatska radi na tome da se sva tri konstitutivna naroda u BiH osjećaju dobro.

Vezano uz izjave predsjednika Zorana Milanovića da je on i predsjednik Hrvata u BiH, te je li ta izjava zapravo potaknula Komšića na reakciju, Plenković kaže da ne zna.

– Nisam bio u New Yorku, je li netko reagira, nije važno. Hrvatska ima svoje institucije, BiH svoje. Hrvati imaju pozitivne i dobre emocije prema Hrvatskoj i hrvatskim institucijama, ali oni su građani BiH te će oni biti konstitutivni dio i nastavit će graditi svoju budućnost s ostalim konstitutivnim narodima.

Na pitanje strahuje li da će se u BiH podići optužnice, raspisati tjeralice ili nešto slično, Plenković odgovara:

– Nakon što je Tužiteljstvo dostavilo zamolnicu, tamo su prekinute sve radnje. Nema niti jedne radnje koja je vezana i u hipotetski progon u BiH. Kada Vlada donese zaključak, a Ministarstvo pravosuđa obavijesti BiH, mi ne znamo što će oni dalje raditi. Očito je da su tijela u BiH imale dovoljno podataka i argumenata, da ne bi upućivali zamolnicu nama. Prema tome, to je sve što mogu o tome kazati, ističe.

– Mi ne možemo utjecati hoće li postupati ili ne, ali po svemu što smo vidjeli ne vidimo da postoje posebni razlozi da bi oni postupali. Naše su službe vadile iz arhiva sve zapovijedi i planovi te se vidjelo da nema nekih većih šteta prema civilnom stanovništvu, dodaje Pavao Miljavac.

Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO “Bljesak” Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je diplomatskim putem 6. kolovoza. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje. (Hina/HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari