Connect with us

Politika

Plenković: Vlada očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao ju u srijedu na početku Vladine sjednice kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast, što je optimističnije od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto.

Zadnja Vladina službena projekcija rasta BDP-a u 2021. je devet posto, no zadnji raspoloživi pokazatelji ukazuju na to da možemo biti optimističniji, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima ti pokazatelji ukazuju na to da je rast u prošloj godini zapravo bio dvoznamenkast.

Naveo je pritom da je vrijednost fiskaliziranih računa lani bila za 4,7 posto veća nego u 2019. godine, pri čemu je kod djelatnosti koje najviše sudjeluju u fiskalizaciji – trgovini na malo – veća za 8,7 posto, a u turizmu je na 90,6 posto rekordne 2019. godine.

S obzirom na bolje ostvarenje prihoda proračuna i činjenicu da rashodovna strana proračuna nije “probijena”, premijer očekuje da će i deficit će biti manji od planiranog – ispod četiri posto BDP-a.

Očekuje i da će javni dug biti smanjen za oko četiri postotna boda na 83 posto BDP-a.

Povoljni pokazatelji po Plenkovićevim riječima rezultat su Vladine politike očuvanja radnih mjesta, dobre pripreme turističke sezone te agilnosti gospodarstva i građana. (Hina)

Ministar Marić: Došli smo na granicu dvoznamenkaste stope rasta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari