Connect with us

Politika

Plenković: Vladu će sastaviti pobjednici, a ne gubitnici

Objavljeno

-

Foto: Hina

HDZ je Državnom izbornom povjerenstvu predao listu kandidata za Europski parlament.

Plenković je naglasio kako je lista sastavljena od izrazito kvalitetnih političara i političarki koji imaju iskustvo rada u izvršnoj vlasti, županijama, Saboru i Europskom parlamentu.

– Očekujemo potporu i podršku i naravno još jednu pobjedu, rekao je Plenković.

Uz Plenkovića koji predvodi listu, na listi su i: Dubravka Šuica, Davor Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Anto Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

– Dvanaest izrazito jakih kandidata koji će predstaviti točke našeg programa i snažno zastupati hrvatske interese u Europskom parlamentu. Vjerujem da će lista biti pobjednička, kao što su bile sve naše liste do sada, rekao je Plenković, prenosi HRT

Očekuje, kako je rekao, i više potpore birača i više mandata nego zadnji put.

– S obzirom na dosadašnja postignuća želimo pokazati da utjelovljenje prave istinske europske politike u Hrvatskoj predvodi upravo HDZ. Ostvarili smo strateške interese, naglasio je.

Jedan od uvjeta DP-a je deratifikacija Istanbulske konvencije, na što je Plenković poručio da se tonije realno i da su to rekli i DP-u.

Nastavljaju se razgovori s Domovinskim pokretom

Plenković je rekao da su se jučer sastali s Domovinskim pokretom na preeliminarnim razgovorima, a sutra će se razgovori nastaviti.

– Poštujemo volju birača. Rekli su HDZ-u po treći put – imate najveće povjerenje. Naravno da smo u poziciji kao relativni pobjednik da pristupimo sastavljanju parlamentarne većine, to ćemo vjerujem i učiniti i nakon toga pristupiti brzom formiranju Vlade. Hrvatskoj treba politička stabilnost, gospodarski rast i razvoj, rekao je Plenković.

Ponovio je da će sigurno razgovorati s Domovinskim pokretom koji je osvojio respektabilan broj mandata.

– Razgovaramo i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina s kojima imamo izvrsnu suradnju. Razgovarali smo i s predstavnicima liberalnih stranaka. Obavili smo razgovore sa svima s kojima ima smisla razgovarati, rekao je.

– Vladu će sastaviti pobjednici, a ne gubitnici.

Na pitanje misli li da je moguće da na istoj stranici budu DP i SDSS, Plenković je rekao kako vjeruje da i jedni i drugi surađuju s HDZ-om.

– Razgovori se vode, već smo imali slične situacije u prethodnom sazivu, gdje smo imali partnere koji su podržavali vladu, a nisu nužno međusobno bili u idealnim relacijama. Ako postoji volja i konsenzus bitnih stajališta u smislu programskih načela Vlade, onda se sve može dogovoriti. Mi imamo puno iskustva u vođenju pregovora. Sve naše izjavu su razumne, uključive, staložene, jer nastupamo kao zrela i odgovorna politička stranka, rekao je.

– Malo mi je žao kolega iz opozicije koji umjesto da su čestitali koprcaju se u deluziji da će sastaviti Vladu, neće!, poručio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas