Pratite nas

Politika

Plenković: Vodim stranku na transparentan i po meni vrlo uspješan način

Objavljeno

na

Andrej Plenković: Vodim stranku na transparentan i po meni vrlo uspješan način

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas stanje u HDZ-u uoči unutarstranačkih izbora koji bi trebali biti održani ovoga proljeća.

“Što se tiče HDZ-a, ponavljam – HDZ u nazivu ima riječ ‘demokratska’ koja podrazumijeva da svi članovi i članice mogu pridonijeti HDZ-u… Svatko može dati svoj doprinos”, rekao je Plenković, prenosi N1

“Ni na koji način neću potpasti pod sve naslove, teorije… vodim stranku na transparentan i, po meni, vrlo uspješan način”, kazao je upitan da komentira napise o mogućim konkurentima za mjesto proedsjednika stranke.

Intervju Penave u Hrvatskom tjedniku, nije, kaže, pročitao. “Nisam, ne”.

“Što se tiče HDZ-a i unutarstranačkih izbora HDZ u svom nazivu ima riječ demokratska. Demokratski podrazumijeva prilike, mogućnosti svih članica, clanova da iskažu svoje ambicije, svoje želje, eventualno svoje programe, svoje vizije u procesu unutrastranačkih izbora. Svatko od kolega tko želi pridonijeti HDZ-u, svi žele nešto pretpostavljam pozitivno učiniti za to će imati šansu.”

Vidite li Penavu u vrhu HDZ-a?

“U vrhu HDZ-a ćemo imati onoga tko će dobiti povjerenje naših članova i članica. Svatko može dati svoj doprinos.”

Mogu li ujedinjeni oponenti ugroziti vašu poziciju?

“Neću ni na koji način potpasti pod te naslove, teorije, ideje. Vodim stranku zaista na transparentan način, po meni na politički vrlo uspješan način.”

Oponenti kažu da vodite stranku u krivom smjeru.

“To je njihovo mišljenje.”

Kušcevic i Ressler nisu vam javno dali podršku. Osjećate li se izdanima?

“Pa nisam ja baš tako osjetljiv na to. Ljudi daju izjave, neka ih sami objašnjavaju.”

Desnica zamjera što ste se udaljili od njih.

“Desnica se udaljila od nas, nemojmo mijenjati teze. Gdje je cijeli problem s desnicom – u jednoj kadrovskoj odluci. Znate li kojoj? Kad smo dobili ministricu kulture umjesto ministra kulture. Nema ideologije, to je izmišljena, nataložena priča.”

Kad cete raspisati unutarstranačke izbore?

“Na vrijeme. U skladu sa statutom.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Škoro: ‘Kako sam i obećao, osnovat ću politički pokret’

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Miroslav Škoro je na svojoj Facebook stranici objavio da do kraja mjeseca osniva politički pokret:

“Kako sam i obećao, do kraja veljače osnovat ću politički pokret koji će promijeniti Hrvatsku. Neće me zaustaviti ni virusi ni podvale.

Pratite sve uskoro uživo na mojoj Facebook stranici. Hvala vam na strpljenju i povjerenju”, napisao je Miroslav Škoro na svojoj Facebook stranici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sukob interesa: Davor Bernardić dobio stipendiju Cotruglija samo zato što je u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Nije baš da mu je stipendija Poslovne škole Cotrugli od 263 tisuće kuna bila poklon, ali nije baš ni da ju je dobio po nekim drugim kriterijima osim po tome što je saborski zastupnik.

Doveo se tako predsjednik SDP-a Davor Bernardić, objavilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, “u odnos ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost kao dužnosnika pri donošenju zakona kojima se uređuje poslovanje privatnih visokih škola i fakulteta”.

Iskoristio je, kaže se u odluci Povjerenstva, “obnašanje javne dužnosti kako bi postigao osobni probitak”, što je protivno petom članku Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ali upravo taj peti članak nije propisao mogućnost izricanja sankcija, pa Bernardić neće dobiti novčanu niti ikakvu drugu kaznu, piše Večernji list

Svejedno, odluka koju je Povjerenstvo objavilo prekjučer konačni je kraj sage o Bernardićevoj stipendiji, koja je počela još potkraj 2017. godine, kad se prvi čovjek SDP-a na Facebooku pohvalio diplomom spomenute poslovne škole i zvanjem “chief executive MBA”.

Netko ga je tada prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer, kao saborski zastupnik, smije primiti dar samo do vrijednosti od petsto kuna, a stipendija koju je primio bila je 262.500 kuna veća.

Postupak je potrajao jer Povjerenstvo, kako objašnjavaju njegovi članovi, nije odmah dobilo sve tražene dokumente, a potom je počela analiza jer je Davor Bernardić u svojem očitovanju kazao da mu stipendija nije bila poklonjena, već se obvezao, kako je rekao, na niz aktivnosti koje mora obaviti da bi je dobio.

“Činidba i protučinidba”, kako je to razložilo Povjerenstvo. Pa se predsjednik Partije ugovorom s PŠ Cotrugli, među ostalim, obvezao da bude zaštitno lice škole u promotivnim kampanjama te da 10 godina predlaže po jednog kandidata godišnje koji bi također trebao dobiti stipendiju.

Ugovorom se dužnosnik obvezao, bez naknade, odraditi i konzultantski, mentorski te istraživački rad u ukupnom trajanju od 120 sati u terminu koji odredi PŠ Cotrugli, na njezin poziv bez naknade prisustvovati promotivnim događanjima, djelovati kao aktivni ambasador škole te promovirati njezine vrijednosti primjenom akademskih postignuća i etičkim ponašanjem, kaže Povjerenstvo, koje je zaključilo i da je Bernardić 2014., u trenutku sklapanja ugovora o stipendiji, bio dužnosnik dulje od tri godine i nije se bavio strukom za koju se obrazovao, iz čega proizlazi da mu je stipendija ponuđena upravo u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Kad je lanjskog listopada Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo o slučaju Davora Bernardića, on je kazao da “nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole, već samo znanje te da, i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo jer novac nije ni dobio”.

Obvezao se, međutim, kao što je već rečeno, na promociju škole da bi, kako sam kaže, dobio “znanje”, ali zasad, barem sudeći prema internetskoj stranici te škole, Bernardić kao zaštitno lice nije joj posebno trebao, piše Večernji list

Ime predsjednika SDP-a nije, tako, ni na popisu alumnija te poslovne škole, koja se ponosi što su joj učenici iz svih sfera društva, a njegovo ime ne spominje se ni na događanjima u organizaciji te škole.

Silvana Oruč Ivoš: Netalentiranom Bernardiću smiješi se Vlada

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari