Connect with us

Hrvatska

Plenković: Za razliku od Milanovića, mi smo stalno unutar Ustava

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Plenković izjavio je u petak u Vukovaru da Vlada cijelo vrijeme djeluje unutar Ustava i poštuje ustavni poredak, za razliku od predsjednika RH Milanovića, kojeg je prozvao odgovornim zato što Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) nema ravnatelja već vršitelja dužnosti.

“Mi smo stalno unutar Ustava, Milanović je taj koji je grubo kršio Ustav i temeljna načela ustavnog poretka. Ovdje nema što drugo, pretpostavljam da nije ni on toliko dekoncentriran da bi dopustio da SOA ostane bez čelne osobe”, izjavio je novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara u povodu obilježavanja Dana grada.

S Pantovčaka su ranije danas potvrdili da će predsjednik Zoran Milanović potpisati rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na čelu SOA-e, kao vršitelj dužnosti ravnatelja do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca. Također u priopćenju iz Ureda predsjednika RH navedeno je kako je pohvalno što je premijer Plenković “svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s predsjednikom Republike kako to propisuju hrvatski Ustav i zakoni”.

Komentirajući to priopćenje premijer Plenković rekao je kako je riječ o Milanovićevu propustu imenovanja Markića na puni mandat.

“Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire? Ne, on je propustio imenovati Markića na puni mandat kako smo mu to predložili prije dva mjeseca, nakon što smo mi pristali na njegov prijedlog da se general Kundid imenuje za načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. On to nije htio, a sad smo u fazi da mu kao tehnička vlada ne možemo dati puni mandat”, odgovorio je premijer.

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo izjavu Plenkovića u kojoj, kako su naveli, “u bahatoj maniri poručuje da su otkrića novinarke u slučaju Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta politički motivirana te da ona nisu novinarstvo, nego plod ilegalnih radnji”, premijer je istaknuo kako nije nikoga osobno prozvao.

Dodao je kako poštuje istraživačko novinarstvo.

“Ali biti primatelj dokumenata koje službene osobe u posjedu tih dokumenata godinama ‘lifraju’ manje više istim ljudima i medijskim kućama, niti je zviždanje niti istraživačko novinarstvo i to je pouzdano tako. Samo sam govorio o modelu koji je loš i koji pod krinkom kvazi javnog interesa nastoji napraviti nešto drugo”, kazao je.

Sve važne informacije na kraju će se saznati kroz kazneni postupak i sudski postupak, ali onako “kako je to zamislio Zakon o kaznenom postupku, a ne netko drugi, dilajući informacije”, naglasio je premijer.

“Moramo stati na kraj tome radi ‘higijene’ te političke, medijske i društvene kulture u Hrvatskoj, ne da bi nekog zaštitili”, dodao je Plenković.

Vezano uz slučaj Geodezija i jučerašnja uhićenja, premijer ponavlja da niti jedan cent za 3D snimanja u potresu oštećenih zgrada nije potrošen iz europskih sredstava te da “nitko nije zainteresiraniji” od njega i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da se privede odgovornosti svatko tko je nakon potresa zlorabio svoju poziciju.

✅️ Koruptivni SDP? „Mudro“ prešućuju da je uhićeni profesor iz Afere „Geodezija“ bio šef njihove stranačke organizacije u Velikoj Gorici, kandidat za zamjenika #ZG župana & kadar od povjerenja u državnim tvrtkama.

Što se tiče poslijeizbornih pregovora s Domovinskim pokretom, predsjednik HDZ-a kaže da nema novih informacija u odnosu na jučerašnju izjavu u Čakovcu. “Razgovaramo”, ponovio je više puta.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na prijedlog Mosta koji želi da Hrvatski sabor raspiše referendum, prema kojem zastupnici nacionalnih manjina više ne bi mogli glasati o imenovanju vlade i donošenju proračuna, ali bi zauzvrat dobili pravo veta na zakone koji se odnose na pripadnike manjina.

Ocijenio je da je to loša ideja koje se neće naći na dnevnom radu novog saziva Sabora.

“Ono što su temelji naše pravne stečevine neće se mijenjati. Nasuprot stranaka koje su od početka, od 1990., na hrvatskoj političkoj sceni, imate novije stranke, poput Mosta, koji lakonski dolaze pred mikrofone i nastoji razmontirati hrvatske pravne stečevine. Time pokazuju da nisu još sazreli; moram priznati da sam te naznake vidio prije sedam, osam godina kada smo bili u suradnji s njima”, poručio je Plenković. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas