Connect with us

Politika

Plenković: Za vikend razgovori o mjerama nakon 1. veljače

Objavljeno

on

Održava se još jedna sjednica Vlade, i to u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na početku sjednice, kao što je i uobičajeno, na aktualne događaje osvrnuo se premijer Andrej Plenković.

Zahvalio je članovima Vlade na doprinosu na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru. Spomenuo je i raspravu o susretima Europskoga vijeća.

– Imali smo izrazito važnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa, gdje uvrštavamo područja koje je pogodio potres 28. i 29. prosinca u zakon koji smo usvojili prije svega za grad Zagreb. Nadam se da ćemo do izglasavanja postići konsezus oko ključnih aspekata, a koji se prije svega odnose na pitanja financiranja same obnove, rekao je premijer govoreći o obnovi od potresa.

Komentirao je situaciju s koronavirusom.

– Nastavlja se silazni trend, Hrvatska je zadnjih 7 dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva, prosječno 600 dnevno, što je dobro, šest puta manje nego prije šest tjedana
No obzirom na novi soj moramo biti vrlo oprezni, želimo da odgovornim ponašanjem koje su pokazali sugrađani i mjerama bez strogog zatvaranja, ukoliko se ovakav trend nastavi tijekom vikenda ćemo imati konzultacije sa Stožerom, epidemiolozima te s ekonomskim timom, da vidimo što možemo učiniti od 1. veljače, poručio je premijer ponavljajući da je “ovo što sada vidimo u odnosu na ono ranije – dobro”.

Rekao je da će biti održana sjednica Europskoga vijeća i to večeras, a vezano uz proces cijepljenja.

– Važno je da imamo koordiniranu aktivnost i da distribucija cjepiva nakon zajedničkih narudžbi. Do proljeća moramo učiniti velike napore da naši najugrožniji sugrađani, a to su stariji građani, da dobiju cjepivo, prvu i drugu dozu, a potom i ostali u populaciji kako bi se zaštitili.

Čestitao je i Joeu Bidenu te potpredsjednici SAD-a Kamali Harris na ulasku u Bijelu kuću.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved, čelni čovjek Stožera za saniranje posljedica potresa, izvijestio je o stanju na terenu.

– Do sada smo postavili 646 kontejnera i mobilnih kućica, a samo jučer 60. U državnim stanovima zbrinuto je 49 obitelji. S obzirom na štetu na cestama Sisačko-moslavačke županije, osigurali smo 25 milijuna kuna za sanaciju, a Stožer prati kako se stvari odrađuju na terenu, poručio je među ostalim.

Dnevni red sjednice:

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres
2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u RH
3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (EU)
4. Nacrt prijedloga nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine
8. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o izmjeni Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond
10. Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o tijelima u Sustavu upravljanja, provedbe i kontrole korištenja Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari