Connect with us

Vijesti

Plenković: Zadržat ćemo najnižu stopu PDV-a za plin

Objavljeno

-

Hina

Andrej Plenković najavio je da će Vlada u četvrtak predložiti zakonske izmjene Zakona o PDV-u gdje će i dalje zadržati najnižu stopu PDV-a za plin, a paket mjera pomoći građanima bit će predstavljen sredinom idućeg tjedna.

“Vlada će već u četvrtak predložiti zakonske izmjene Zakona o PDV-u gdje će i dalje zadržati najnižu stopu PDV-a za plin. Još jedan konkretan način pomoći građanima”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Dodao je i da će ostati i snižena stopa PDV-a koja se odnosi na pelete, brikete i sječke.

Naveo je i da su danas koalicijskim partnerima i vodstvu stranke predstavili konture novog paketa mjera pomoći građanima, a koji će biti predstavljen sredinom idućeg tjedna. Također, na tu temu imat će u ponedjeljak i sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća gdje će ih predstaviti socijalnim partnerima, a u četvrtak će ga usvojiti.

“On će biti, kao i svi dosadašnji, sveobuhvatan, snažan i primjeren trenutku. Dobro kalibriran i pomoći će onima kojima je pomoć u ovom trenutku državnom intervencijom najpotrebnija”, poručio je i dodao da će paket mjera vrijediti godinu dana.

Plenković je najavio i da će sutra u podne u Vladi primiti radnice požeške “Orljave”, a prije toga će posjetiti Zagrebačku burzu vezano za, kako je rekao, izuzetno uspješan projekt državnih obveznica za koje su građani uplatili 1,35 milijuna eura, a 500 milijuna institucionalni investitori. Pri tome je kamata za njih 3,65 posto.

Izrazio je zadovoljstvo rastom BDP-a jer je u četvrtom kvartalu rast bio četiri posto, a ukupni rast u ovoj velikoj kriznoj godini 2022. je bio 6,3 posto. Samo su Irska, Rumunjska i Cipar bili bolji od nas, prema tome u samom smo vrhu, poručio je premijer i dodao kako se vidi da inflacija usporava. Stoga očekuju i njezino smanjenje sukladno prognozama Vlade i međunarodnih organizacija tako da bi ona u ovoj godini bila oko šest posto.

Plenković ustrajao na izmjenama ZKP-a i kaže: U Vladi nema nervoze zbog izjave europske tužiteljice

Zamoljen za komentar današnjih izjava predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića na saborskom Odboru za pravosuđe gdje je upozorio na potplaćenost sudaca i loše uvjete rada, Plenković je rekao da su reforme pravosuđa – stalne strukturne reforme. Podsjetio je da su sva izvješća Europske komisije koja se tiču vladavine prava vrlo dobra za Hrvatsku i vidi se napredak. Naveo je i da su napravili velike iskorake i što se tiče plaća sudaca.

Plenković je, upitan o curenju informacija, ustrajao na izmjenama Zakona o kaznenom postupku te je ponovio da to nema nikakve veze sa medijima. No, ne vidi nikakav interes javnosti da nešto što nije vezano uz dokazni materijal u nekom kaznenom postupku postane predmet javne rasprave. “Ne vidim nikakav javni interes”, kazao je. “Donijet ćemo zakon, promijeniti ćemo zakon i bit će to puno bolje nego što je sada. Jer ovo, ‘da se malo discipliniraju’, ne funkcionira”, poručio je.

Plenković je negativno odgovorio na upit ima li nervoze u Vladi zbog izjave europske tužiteljice Tamare Laptoš vezano uz pokretanje novih istraga u slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac. “Ne može biti nikakve nervoze”, poručio je. Smatra da “nervoze ima samo kod ovih koji nisu uspjeli sa inicijativom za izglasavanje nepovjerenja premijeru”.

Upitan o financijskom poslovanju HDZ-a, Plenković je odgovorio da je stranka od kada je on 2016. postao predsjednik financijski konsolidirana i nemaju niti jednog duga, kredita ili pozajmice. Istaknuo je i da su sva revizijska izvješća Državnog ureda za reviziju svih godina bila bez ikakvih primjedbi ili rezervi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari