Connect with us

Hrvatska

Plenković: Zakon o obnovi na Vladi idućeg tjedna

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini.

“Završeno je javno savjetovanje o Zakonu o obnovi, na razini Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ćemo ga pripremiti za Vladu idućega tjedna, očekuju se konačna mišljenja svih resora”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Novi zakon, koji je u proceduru javnog savjetovanja ušao 25. siječnja, donosi objedinjavanje institucija uključenih u taj proces, odnosno centralizaciju Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu te Fonda za obnovu grada Zagreba, koji će se pripojiti ministarstvu.

Cilj zakona je pojednostavljenje procedura i značajno smanjenje potrebne dokumentacije, dodao je Plenković i najavio da će se idućeg tjedna predstaviti plan stambenog zbrinjavanja građana koji su u privremenom smještaju, mahom onih koji su u kontejnerima Banovini.

Osvrnuo se i na plan Vlade o ukidanju zakona koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima, čime će se vratiti ukinutih 10 posto za oko 62.000 branitelja i članova njihovih obitelji.

Vraćanje iznosa mirovina bit će postupno, prvi dio od pet posto vratit će se 1. srpnja ove godine, dok će mirovine biti u potpunosti na staroj razini od 1. siječnja 2024. godine.

“Ovo je sigurno ono što smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima”, rekao je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari