Connect with us

Istaknuto

PLENKOVIĆ: Zanimljivo kako ste vi upoznati s detaljima, ja ne znam što radi USKOK

Objavljeno

-

Sučeljavanje predsjednika HDZ-a i SDP-a Andreja Plenkovća i Zorana Milanovića na HTV-u 1.

Najava emitiranja televizijske debate pobudila je veliko zanimanje javnosti i medija jer je riječ o prvome javnom susretu predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka u Republici Hrvatskoj nakon više od 13 godina, koji će se održati uoči početka predizborne kampanje za izvanredne parlamentarne izbore.

Emisiju vodi Mislav Togonal, a raspravljat će s o unutarnjoj i vanjskoj politici, gospodarstvu i financijama, zdravstvu i socijalnim pitanjima, natalitetnoj politici i obrazovanju te o svjetonazorskim pitanjima.

Milanović je gledatelje pozdravio riječima Pozdrav svim hrvatskim ljudima, a Plenković Pozdrav svim Hrvatima i Hrvaticama te svim gledateljima HRT-a.

Milanović je za Plenkovića rekao kako je najbolji hrvatski diplomat, profesionalan, hladan te da uživa visoku reputaciju. Imam dobro mišljenje o njemu, istaknuo je Milanović.

Kolege smo u bili u Ministarstvu dok Milanović nije otišao u politiku. Te devedesete su bile izazovne, surađivali smo, radili na dosta važnih projekata. Bio je dobar diplomat,  ali ne i dobar premijer, rekao je Plenković za Milanovića.

Hrvatska treba stabilnu vladu, uz konstantno vođenje računa o najugroženijima u društvu. Kad smo došli na vlast, preuzeli smo zemlju s ogromnim proračunskim deficitom, a u 2015. imali smo primarni suficit, državne financije stabilnije su nego 2011.

Zapošljavanje mladih ćemo poticati, širit ćemo i kulturni prostor i, za kraj, nastavit će se kurikularna reforma koja je iz nejasnih razloga zaustavljena. To će biti reforma koja će od djece učiniti slobodnomisleće ljude. Ubuduće, sva je kvaliteta u čovjeku. Koliko budemo obrazovani, toliko ćemo biti uspješni. Izdvajanje za znanost porast će za 2%, rekao je Milanović.

Drago mi je da imam čast biti na čelu najveće stranke, stranke koja je državotvorna, koju je osnovao dr. Franjo Tuđman. Kao novi čelnik HDZ-a s kolegama iz stranke pripremili smo gospodarski rast kojem će u fokusu biti nova radna mjesta, demografska obnova, rast gospodarstva. Cilj je staviti u fokus ono što građane najviše zanima, osigurati dostojanstven život onima koji rade, ljudima treće dobi, mladima. Za sljedeći tjedan je najavio prezentaciju programa buduće vlade. Želimo da se nastavi kurikularna reforma.

Za razliku od Milanovićeve vlade koja je podigla PDV, naša stranka će ga smanjiti. Mi nećemo raditi samo na parcijalnim aranžmanima, rekao je Plenković.

Prva grupa pitanja odnosi se na gospodarstvo i financije

HDZ planira smanjiti PDV. Kada je Milanović bio premijer, povećao je stopu PDV-a, naši su stručnjaci napravili analize i smatramo da ćemo stopu u prve dvije godine smanjiti na 24%, a u drugoj polovici mandata na 23%. Želimo rasteretiti sve one koji bi na kvalitetan način mogli pridonijeti rastu gospodarstva. SDP je radio parcijalne reforme poreznog sustava, a naša koncepcija je cjelokupna reforma poreznog sustava, kazao je Plenković.

Govoreći o uvođenju poreza na nekretnine – od toga neće biti ništa zbog načina na koji su naši ljudi dolazili do svojih nekretnina. Poreza na nekretnine neće biti, ustvrdio je Milanović. Kada smo preuzeli odgovornost za zemlju bilo je 300.000 nezaposlenih. Hrvatska mora imati stabilnu vladu. Zbog nestabilnosti u zemlji kamata je visoka. U pola godine uspjeli su je dići na 5%, rekao je Milanović.

Vlada je postupila vrlo odgovorno kada je odbila nepovoljna zaduživanja na financijskim tržištima, vidite ove godine kakve rezultate postižemo. Vlada je napravila vrlo kvalitetan proračun, rekao je Plenković o radu ove tehničke Vlade. Ključ moje politike bit će osigurati političku stabilnost u RH, da HDZ vrati vjerodostojnost politici, povjerenje u institucije i Vladu. Ono što HDZ želi je da rastereti građane i poslodavce i da povećamo osobni odbitak na 3.750 kuna. Zapošljavanje ćemo postići gospodarskim rastom, rekao je Plenković o rastu zapošljavanja.

Naša ideja je povećati stopu zaposlenosti na 65 posto kako bi ulovili korak sa zemljama u okruženju a to ćemo uspjeti novim gospodarskim mjerama kojima ćemo rasteretiti naše poduzetnike i građane, rekao je Plenković.

Monetizacija autocesta

Autoceste koje smo izgradili treba gledati na način da njihovo stanje restrukturiramo, vode se razgovori kako povećati i učiniti učinkovitijom naplatu, rekao je Plenković.

Milanović se suprostavio i rekao kako autoceste nisu izgradili građani već su izgrađene kreditima te Plenkovića optužio za nepoznavanje sustava.

Plenković smatra da autoceste ne treba monetizirati. One ceste koje smo izgradili, prije svega sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, treba gledati na način da restrukturiramo njihovo financijsko stanje. Ne želimo te ceste dati nekima drugima na dugogodišnju koncesiju. Milanović je imao praktički referendumsku inicijativu za monetizaciju autocesta. HDZ to nikada ne bi napravio, a naša porezna reforma ide na to na kompenzira prihode, rekao je Plenković.

Možemo se složiti da nećemo ići na monetizaciju cesta, kazao je Milanović.

Plenković je ustvrdio kako HDZ u svojim redovima ima jače stručnjake na pitanju porezne reforme, a Milanović ga je opetovano prozvao za nepoznavanje poreznog sustava. Deficit od 25 milijardi kuna. HDZ-ova vlada smanjuje deficit, dok Milanović u svom mandatu nije prepoznao ključne europske ekonomske politike i vidjeli smo gdje je to dovelo državne financije, rekao je Plenković.

HDZ-ova vlada ostavila je veliki deficit, za vrijeme našeg mandata hrvatska je prvi put imala pozitivnu platnu bilancu, rekao je šef SDP-a. Za Milanovićeve vlade javni dug je narastao za 80 milijardi kuna, rekao je Plenković.

Žao mi je da Milanović misli da stručnjaci HDZ-a, koji su daleko kvalitetniji od SDP-a, ne misli da bi se to kompenziralo i od dijela poreza na dohodak. Naša je porezna reforma cjelovita i ide u korist hrvatskih građana. HDZ-ova vlada smanjuje deficit, svi su gospodarski pokazatelji daleko bolji nego u vrijeme SDP-a, Milanović nije prepoznao ključne europske politike, i vidjeli smo gdje je to dovelo hrvatsko gospodarstvo.

Drugi mirovinski stup

Govoreći o drugom mirovinskom stupu Plenković je rekao kako želi hrvatskim građanima omogućiti dostojanstven život. Cilj nam je usklađivati mirovine s gospodarskom situacijom – ono što se  nije dogodilo u vrijeme Milanovićeve vlade i omogućiti povoljniju situaciju kada budu išli u mirovinu.

Milanović je ustvrdio da ako se uzme 1% iz prvog stupa i prebaci u drugi, ono što planira HDZ, – ostavlja rupu od dvije milijarde kuna. Plenković je rekao kako izdvajanja ostaju ista samo je riječ o preraspodjeli između drugog i prvog mirovinskog stupa.

Ina je strateška hrvatska kompanija, kakva je budućnost Ine, bilo je pitanje voditelja TV debate Mislava Togonala.

O Ini moramo voditi računa. Za HDZ je ključno da MOL ispuni sve obveze iz ugovora i da Ina ima održive rezerve plina i nafte, a da se spriječi zatvaranje rafinerija u Sisku i Rijeci, rekao je Plenković.

Milanović je objasnio da je arbitražu INA-Mol pokrenula SDP-ova vlada zbog katastrofalnih uvjeta u ugovoru. Inu ćemo probati vratiti RH, pregovorima s MOL-om, rekao je Milanović. Ovako dalje ne ide, za to su krivi HDZ i Ivo Sanader.

Plenković je rekao da je ključno je da su upravljačka prava prenesena 2003. godine. HDZ za to nema nikakvu odgovornost, a vodit ćemo računa da zaštitimo strateške interese RH, dodao je Plenković.

Govoreći o poljoprivredi Milanović je rekao kako je njegova vlada donijela zakon o komasaciji. Morat ćemo se vratiti sustavu povezivanja malih poljoprivrednika i velikih proizvođača, rekao je te istaknuo kako u njegovu mandatu nije bilo prosvjeda seljaka. Naglasio je kako će napori SDP-ove koalicije biti usmjereni na povećanje kvalitete života u ruralnim krajevima.

Plenković je rekao kako nije zadovoljan stanjem u hrvatskoj poljoprivredi. Nije propustio spomenuti  kako su tom stanju doprinijeli nerealizirani projekti, propusti i nepravilnosti u mandatu ministra Jakovine. HDZ želi pomoći hrvatskom seljaku, donijeti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, rekao je Plenković. Naši će napori biti usmjereni na povećanje kvalitete života u ruralnim krajevima, dodao je.

Druga cjelina: Svjetonazorska pitanja

Jasno sam osudio incidente u Kninu, kao provokacije i događaje koji ne pridonose proslavi najveće pobjede hrvatskog naroda, komentirao je Plenković ovogodišnje događaje u Kninu. Pravi su hrvatski pozdravi – pozdrav domovini i Domovini vrijedan, rekao je Plenković.

Moj je stav o pozdravu “Za dom spremni” poznat, rekao je Milanović nabrajajući primjere iz sudske prakse. Ja sam socijaldemokrat, Hrvat i jako se dobro znam suprotstaviti hladnim birokratskim mozgovima iz Bruxellesa, kaže Milanović.

Plenković je uvijek pripadao desnom centru, svim vrijednostima demokršćanstva, vrijednostima koje su prije svega utemeljene na načelu socijalnog kršćanskog nauka, vrijednosti rada, stavljanjem pojedinca u fokus, opisao je sebe Plenković.

Proslava Dana ustanka u Srbu je dan ustanka naroda Like, rekao je Milanović. HDZ-ova vlada je 2011. financirala obnovu spomenika, i tamo je čitan pozdravni govor tadašnjeg predsjednika Sabora Luke Bebića. Godine 2008,. tamo nije bilo provokatora, a spomenik je obnovljen novcem vlade u kojoj je Plenković bioo državni tajnik, rekao je Milanović.

Dan 22. lipnja je Dan antifašističke borbe u RH, i išao bih u Brezovicu, a kada je riječ o zbivanjima u Srbu, početkom 90-ih tamo su skupove imali preteče Miloševića, rekao je Plenković. Milanović je rekao da se s time slaže, osim onoga što je rekao o spomeniku. Smatra da je to što je Vlada 2011. napravila bila dobra stvar. Politika moje vlade bit će puno poštivanje prava svih nacionalnih manjina, rad na ljudskim pravima, i ono što se tamo događalo nema veze s HDZ-om, replicirao je Plenković.

Na pitanje što za njih znači ime Mire Barešića, Plenković je rekao kako Barešić spada u skupinu hrvatskih emigranata koji su bili razočarani, koji su proveli godine na Golom otoku, borili se za hrvatsku ideju. Ta priča je završila tako da je veleposlanik preminuo, rekao je Plenković.

Milanović je rekao kako je u to vrijeme u Hrvatskoj živjelo 90% Hrvata. Moj djed bio je ustaša, a to mog oca iz partizanske obitelji nije smetalo. No, moj djed nije uzimao veleposlanike za taoce, naglasio je.

Plenković je spomenuo slučaj Perkovića i Mustača kada je Milanović kao premijer dva dana prije ulaska u EU promijenio zakon o pravosudnoj suradnji s EU. Angela Merkel ne dolazi na proslavu. Milanović pokušava zaštiti one koji su osuđeni u Münchenu, rekao je Plenković.

Milanović je rekao kako su njih dvojica imali sustavnu zaštitu od HDZ-a. To je činjenica – to nije moj svjet, istaknuo je MIlanović. Znamo da ne pripadamo tom svijetu, Perković je bio fikser sređivao je stvari za HDZ, ja bih ga hapsio i sudio mu u Hrvatskoj, rekao je Milanović.

Plenković je rekao kako nije dobro kad osoba koja jednog dana želi biti premijer govori da bi bilo koga hapsio. Izrazio je sućut obitelji Đureković.

Tito – Tuđman

Tito je za Plenkovića doživotni predsjednik jednog totalitarnog režima.

Prema njegovom mišljenju, nadležne gradske vlasti grada Zagreba trebale bi za Trg maršala Tita pronaći primjerenije ime. Tuđman je bio najveća povijesna ličnost moderne Hrvatske, rekao je Plenković.

Tuđman je imao dobro mišljenje o Titu, nosili su istu kapu. Tuđmanu treba dati Markov trg jer sv. Marko nije zaštitnik Zagreba, rekao je Milanović.

Posljednje pitanje u svjetonazorskom bloku bilo je obrakovima istospolnih parova. Razina zaštite takvih zajednica u Hrvatskoj je u samom europskom vrhu. Mi smo mala otvorena zemlja i ako ćemo robovati nekim predrasudama, bit ćemo manje simpatična zemlja. Sada nas posjećuje 15 milijuna ljudi godišnje, ne smijemo se zatvoriti. Tko sam ja da im sudim, citirao je Milanović Svetog oca.

Plenković je istaknuo referendum na kojem je definiran brak kao zajednica žene i muškarca. Hrvatska ima zakon o životnom partnerstvu. Naša je pozicija jasna – te dvije stvari treba gledati na različit način. Ne umanjujemo ničija prava, ali znamo što je brak, a što je životno partnerstvo, komentirao je Plenković to pitanje.

Treća cjelina: Politička pitanja

Plenković je rekao kako je stranka odlučila na izbore ići samostalno. Mislim da je to prava poruka građanima. Stranku sam preuzeo u nezavidnom trenutku. Istaknuo je kako je otvoren za suradnju i s Mostom i s drugim strankama koje su im podudarne u gospodarskim i svjetonazorskim pitanjima. Istaknuo je kako je zanimljivo da je SDP uzeo ime europskih pučana za naziv svoje koalicije.

Milanović je rekao kako svoje partnere tretiraju gospodarski. Ankete nam redovno daju prednost, izbore dobivamo. Hrvatskoj treba stabilna vlast koju samo mi možemo donijeti, rekao je Milanović.

Plenković je nabrojao sve posljednje izbore koje je HDZ dobio. Milanović je rekao kako je skroman i svjestan svega onoga što ankete govore.

Milanović je spomenuo slučaj Kalmete, na što je Plenković počeo nabrajati SDP-ove slučajeve od Sabe do bivše županice Merzel.

Na pitanje zašto je Stipe Gabrić Jambo na listi, Milanović je rekao da je on član HSS-a. Vratio se na pitanje Kalmete, protiv kojeg je pokrenuta optužnica USKOK-a. Zatvarati oči pred tom činjenicom, nije liderski.

Plenković je rekao da nema uvida u USKOK-ove predmete. Koalicijske liste rađene su u transparentnoj proceduri. Kalmeta je sam odlučio ne ići na izbore.

Za HDZ ne vrijede pravila, zaključio je Milanović i pozvao Plenkovića da preuzme odgovornost.

HDZ-ove liste su rađene tako da se temeljito raspravilo o najkvalitetnijim ljudima, a odluka da Milijan Brkić bude 14. na listi 2. izborne jedinice je zajednička odluka. Zlatko Hasanbegović je član predsjedništva i vlade, i doživio je strašnu difamacijsku kampanju, kaže Plenković.

Milanović smatra da zbog takvih ljudi Hrvatska ima nestabilnu vladu i tretirana je od stane europskih financijskih krugova kako je tretirana. Ajmo se dogovoriti što je štetno za Hrvatsku, rekao je.

Plenković ga je pozvao da o Hasanbegovićevim stavovima pročita njegov intervju za Le Monde i pozvao ga da popije kavu s Hasanbegovićem.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari