Pratite nas

Politika

Plenković: Želimo čuti kako socijalisti i liberali dišu u pogledu izbora novih čelnika EU-a

Objavljeno

na

Foto: Hina

Šest europskih čelnika, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, i koji predstavljaju tri najjače političke skupine u Europskom parlamentu okupili su se u petak navečer na neformalnoj večeri u Bruxellesu kako bi razmijenili stajališta o imenovanjima novih čelnika europskih institucija.

“Ovo je prvi sastanak europskih pučana, socijalista i liberala, koji smo dogovorili prošloga tjedna. Namjera je razgovarati o pozicijama svake od političkih grupacija. Pozicija Europske pučke stranke je poznata i sada želimo vidjeti kako dišu druge dvije velike političke pozicije”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković po dolasku na sastanak.

Na upit očekuje li se večeras dogovor oko imenovanja, Plenković je odgovorio niječno, ističući da će “taj proces trajati”.

Na summitu 28 čelnika EU-a, održanom 28. svibnja, dva dana nakon europskih izbora, dogovoreno je da predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk započne konzultacije sa šefovima država ili vlada o izboru novih čelnika.

Istodobno tri najveće političke skupine u Europskom parlamentu – Europska pučka stranka (EPP), socijaldemokrati (S&D) te liberali (ALDE) imenovali su po dva predstavnika, koji su ujedno i članovi Europskog vijeća, da pomognu Tusku u tom procesu.

Pučani su za svoje pregovarače odredili Andreja Plenkovića i latvijskog premijera Krišjanisa Kariņša, liberali nizozemskog i belgijskog premijera Marka Ruttea i Charlesa Michela, a socijalisti španjolskog i portugalskog premijera Pedra Sacheza i Antonia Costu.

Sastanak u Bruxellesu prvi je susret šestorke, a sazvao ga je belgijski premijer Charles Michel. Nije vjerojatno da će ovaj prvi susret donijeti neke konkretne rezultate. Prvi cilj je doći do imena kandidata za predsjednika Europske komisije koji može dobiti potporu Europskog vijeća, koje se sastaje na summitu 20. i 21. lipnja, te Europskog parlamenta.

EPP je na europske izbore išao s njemačkim demokršćaninom Manfredom Weberom kao svoijm vodećim kandidatom za predsjednika Europske komisije, socijaldemokrati su istaknuli Nizozemca Fransa Timmermansa, dok liberali nisu imenovali svoga “spitzenkandidata”, nego su istaknuli skupinu ljudi, izborni tim.

Razlog za takav postupak je protivljenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona konceptu “spitzenkandidata” po kojem predsjednik Europske komisije postaje onaj vodeći kandidat neke od političkih skupina koji može osigurati većinu u Europskom parlamentu.

Očekuje se da će pučani inzistirati na Weberu, kojemu se protive i liberali i socijaldemokrati. Pučani i socijaldemokrati i dalje imaju najveće zastupničke klubove u Europskom parlamentu iako više nemaju većinu. Stoga će se dogovor morati postići i s ostale dvije proeuropske skupine liberalima i vjerojatno i sa zelenima.

Odmah nakon izbora za Europski parlament, održanih od 23. do 26. svibnja, započeo je proces pregovora o imenovanju novih čelnika. Riječ je o paketu unutar kojeg najprije treba izabrati novog predsjednika Europske komisije, Europskog parlamenta, a nešto kasnije i predsjednika Europskog vijeća, visokog predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost i predsjednik Europske središnje banke.

Pritom će trebati voditi računa o zemljopisnoj, demografskoj (velike i male članice), spolnoj i političkoj ravnoteži.

(Hina)

 

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker na odlasku želi Hrvatsku u šengenskoj i eurozoni

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vladimir Šeks poručio Škori: ‘Uzalud vam trud, svirači’

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks komentirao je mogućnost promjene datuma Dana državnosti i njegovo vraćanje na 30. svibnja.

Za današnji datum kaže da treba ostati, samo je pitanje u kojoj formi… “Sigurno će ostati kao državni blagdan, možda neki spomendan”, kaže Šeks, prenosi N1

Na pitanje hoće li sljedeće godine u ovo vrijeme aktualna predsjednica ponovno obnašati tu dužnost, kaže kako neće komentirati ništa što se odnosi na predsjedničke izbore, ali na spomen Miroslava Škore ipak kaže da je s njim često pjevao pjesmu “Uzalud vam trud svirači”.

O materijalima koji bi mogli kompromitirati aktualnu predsjednicu, a koje je upravo Šeks ponovno doveo u fokus javnosti, kaže: “Već godinu dana se plasiraju različite priče i spinovi da neki krugovi posjeduju kompromitirajuće materijele koji bi mogli kompromitirati predsjednicu. Nisam ništa drugo rekao. Ja ne znam, samo govorim da se u javnom prostoru o tome pričalo.”

 

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: RTL

Dan državnosti objavama na facebooku u utorak su građanima Hrvatske čestitala dvojica predsjedničkih kandidata koji su objavili svoje kandidature – Miroslav Škoro i Zoran Milanović.

Glazbenik Škoro, koji će se na izborima natjecati kao nezavisni kandidat poručio je u kratkoj pisanoj objavi da će “vratiti državu Narodu”.

“Dragi prijatelji, s radošću vam čestitam Dan državnosti. Iduće godine proslavit ćemo ga zajedno na dan koji je ustanovio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 30. svibnja. Taj dan su nam, kao i puno toga, jednostavno uzeli. Vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti, vratit ćemo državu Narodu i ništa nas na tom putu ne može zaustaviti”, stoji u Škorinoj objavi.

SDP-ov kandidat Milanović poželio je u kratkoj video-poruci građanima da sljedeći Dan državnosti dočekaju zdraviji i sretniji, u slobodnom i otvorenom društvu.

“Sretan Dan državnosti, i da sljedeći dočekamo zdraviji, sretniji, s više samopouzdanja, otvoreniji, da se uspoređujemo s najboljima, da u sebi osvijestimo da smo bili uspješni i realizirani samo onda kada smo bili otvoreni, kada se nismo bojali drukčijega, a istovremeno bili svjesni tko smo, što smo, a to se ne može uz ograde, to se ne može ni uz fizičke ni uz duhovne ograde. Dakle, stvarajmo slobodno, otvoreno i moderno društvo. Ne bojmo se”, poručio je Milanović.

(Hina)

 

Miroslav Škoro otkazao koncert za obljetnicu VRO ‘Oluja’ u Kninu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari