Connect with us

Hrvatska

Plenković: Žilavost i agilnost Vlade i lokalne samouprave u rješavanju problema u SMŽ

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Sisačko-moslavačku županiju u povodu njezina dana, naglasio je ‘žilavost i agilnost Vlade i lokalne samouprave u rješavanju životnih problema’ stanovnika na tom području, a prisjetio se i stradanja u velikosrpskoj agresiji i potresu.

Plenković je, na svečanoj sjednici županijske skupštine, istaknuo kako je Sisačko-moslavačka županija pretrpjela najviše posljedica u velikosrpskoj agresiji, gospodarsko-ekonomskoj tranziciji, potresu, a kao i ostatak Hrvatske bilježi negativna demografska kretanja. “Živimo u zahtjevnom u izazovnom vremenu, ali je pokazana i žilavost i agilnost Vlade i lokalne samouprave u rješavanju životnih problema”, naglasio je.

Najavio je za iduću godinu dovršetak punog profila autoceste Zagreb-Sisak s odvojkom za Petrinju koja će taj kraj još više približiti glavnom gradu i integraciji s metropolom te pridonijeti rastu investicija. Napomenuo je kako su s Europskom komisijom dogovoreni još bolji uvjeti za ulaganje u Sisačko-moslavačku županiju.

Politika na državnoj razini se reflektira na županiju i podupirati će i dalje njezin što brži oporavak, poručio je premijer napomenuvši kako je utrošeno 130 posto od predviđenih 319 milijuna eura za obnovu. Naglasio je odlučnost vlade da pomogne svima kojima je pomoć najpotrebnija.

Premijer je prethodno u Glini, među ostalim, obišao završne radove na Domu za starije osobe i na zgradi županijskog Doma zdravlja te gradilišta županijskog naselja Banovi dvori kao i gradilište višestambenih zgrada u Petrinji. Obišao je i novoizgrađeni veteranski centar u Petrinji, vrijedan 13 milijuna eura te je naglasio kako su hrvatski branitelji najzaslužniji za obranu i uspostavu samostalne Hrvatske na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Istaknuo je kako Vlada pokazuje kroz takve projekte skrb o njima. To je nakon otvorenih veteranskih centara u Šibeniku i Sinju, najveći takav centar do sada, a očekuje se također otvaranje centra i u Daruvaru te su ukupne vrijednosti 45 milijuna eura uz sufinanciranje od 85 posto iz EU fondova. Također je najavio izgradnju još četiriju veteranskih centara, jer kako je rekao hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi zaslužuju centre najviših standarda.

Medved: Veteranski centar godišnje će moći primati preko 2.800 korisnika

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, nakon obilaska veteranskog centra u Petrinji, rekao je kako će godišnje moći primati preko 2.800 korisnika koji će na raspolaganju imati optimalne uvjete za psihosocijalno osnaživanje i fizičku rehabilitaciju. Na taj će način veteranski centri braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te članovima njihovih obitelji pomoći u ublažavanju posljedica rata te ih dodatno poduprijeti za preuzimanje aktivne uloge u našem društvu, rekao je ministar Medved.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i župan Sisačko-moslavački Ivan Celjak, koji je istaknuo kako se ta županija razvija najbrže u odnosu na sve ostale županije te podsjetio na učinjeno u izgradnji i obnovi zdravstvenih i obrazovnih objekata te komunalne infrastrukture.

Petrinjska gradonačelnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes podsjetila je na brojne projekte i velik interes investitora za ulaganje u Glini, Novskoj, Kutini, Petrinji, Sisku, Topuskom i drugim gradovima u Županiji.

Nagradom Sisačko-moslavačke županije nagrađeni su Zaklada Marin Čilić, umirovljeni pukovnik Ivica Orkan Pandža i Sanja Lončar za monografiju o Domovinskom ratu, pjesnik, povjesničar i diplomat Đuro VIdmarović te posthumno slikar Božidar Škofač. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas