Connect with us

Politički rentgen

Plenkovićeva, ili oporbena paranoja

Objavljeno

-

Hrvatska bi s takvom administracijom preko noći od miljenice EU postala crnom ovcom i bili bi svjedoci srozavanja svih međunarodnih uspjeha koje je Hrvatska postigla politikama Andreja Plenkovića. Ne bi više bilo najboljeg financijskog rejtinga u povijesti, ne bi bilo izdašnih sredstava iz EU za prevladavanje svih kriza, ne bi bilo Schengena  i lagano bi se vratili u mračno doba svih Milanovićevih poraza. Može li netko zamisliti da Hrvatsku u budućnost vode Milanović, Grbin i Grmoja u koaliciji? Nisu li se oni već više puta dokazali na takvim poslovima?

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 „Tu uopće nema nikakve dileme, to je sve orkestrirana operacija, akcija točno i jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera, samo moramo još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko je i vanjska. To je jedino pitanje o kojem još trebamo malo detaljnije povesti računa, ali i to ćemo ispitati … Prema tome, imamo jednu udruženu operaciju – to nije nikakva teorija urote, samo gledajte što govore i kako govore”, izjavio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Insinuacije premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da oporba možda surađuje i s nekime iz inozemstva kako bi preko plinske afere destabilizirala, pa čak i srušila hrvatsku Vladu, za Jutarnji list komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

– Takve paranoidne konstrukcije nisu neuobičajene, jer paranoja je tipična bolest političke klase. Bez toga se naprosto ne može živjeti u politici, ne može se opstati, ali nekad se prelaze granice i pretjeruje. Plenković je točno rekao da je taj igrokaz koji je oporba inscenirala prilikom javnog saslušanja Dragana Kovačevića bio prilično jadan. Ali to što je igrokaz bio jadan nema veze s nekakvim vanjskim utjecajem, nego s oporbenom redateljskom i glumačkom nesposobnošću. Dakle, Plenković ima pravo kada govori o lošem oporbenom igrokazu, ali priča o vanjskom utjecaju na oporbu je loš igrokaz s njegove strane – kaže Puhovski.

Analitičar i politički komentator Žarko Puhovski je preiskusan da ne bi vidio stvarnu razliku između onih koji su u latentnoj paranoji, opsjednuti „veleizdajnikom“ ili „ustašom“ Plenkovićem i onih koji objektivno, na temelju egzaktnih pokazatelja vide pokušaje ruske destabilizacije Hrvatske, ali i čitave Europe pa i mnogo šire. Žarko Puhovski sigurno jako dobro zna, da su ruske obavještajne službe odavno premrežile Hrvatsku, BiH i Crnu goru s jasnim ciljem destabilizacije ovih prostora, što je trebalo poslužiti u kontekstu rata protiv Ukrajine. Energetska ovisnost o ruskim energentima u EU, što se može preslikati i na Hrvatsku, rezervno je oružje u Putinovom ratu u Ukrajini, a procjene ruskih stratega i geostratega to oružje smatraju čak jačim od divljačkog raketiranja cijele Ukrajine, čemu smo svjedočili zadnjih dana. Besmisleno rušenje infrastrukture i ubijanje nevinih civila u Ukrajini, usporedivo s divljačkim napadom Martića na Zagreb nakon oslobađanja Zapadne Slavonije kao čin osvete, neće Rusiji donijeti baš ništa, kao što agresija Miloševića na Hrvatsku nije donijela ništa osim teškog poraza i sramote velikosrpske politike. Glavno oružje Putina u ovom ratu protiv Ukrajine i cijele EU zapravo su energenti. Na embargo EU i SAD-a, što je Putin apsolutno očekivao, odgovorio zatvaranjem plinske pipe očekujući ogromno nezadovoljstvo građana diljem EU i posljedično tome rušenje vladajućih administracija uz pomoć oporbenih snaga. Eto, tu je ta tajna veza oporbe, koja još jednom profiterski pabirči na tuđim nesrećama.

Destabilizacija Hrvatske u režiji proruskih interesa i sprege s oporbom u Hrvatskoj započela je zapravo rušenjem prozapadno orijentirane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zbog njene bliskosti s američkom administracijom, koja je snažno podupirala inicijativu „Tri mora“, na čelu koje je stajala Poljska i Republika Hrvatska. Ako je istina, a najvjerojatnije jest po mojim spoznajama iz prve ruke, predsjednička kampanja Miroslava Škore obilato je financirana ruskim kapitalom stečenim trgovinom ruskim energentima, a vodeća uloga Pevexa i PPD-a u toj kampanji gotovo da je neupitna? Rušenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne bi se dogodilo bez Miroslava Škore čija je dužnost bila razbiti HDZ-ovo biračko tijelo i dovesti rusofila Zorana Milanovića na Pantovčak. Treba li podsjetiti zaboravne Hrvatice i Hrvate, da Škoro u predsjedničkoj kampanji nije ni jednog trenutka bio blizu drugog kruga predsjedničkih izbora i da nije imao baš nikakve šanse postati predsjednikom Republike Hrvatske. Trebamo li podsjetiti da je Škoro odigrao ključnu ulogu u rušenju predsjednice, kada joj nije dao podršku nakon što se nije uspio plasirati u drugi krug predsjedničkih izbora? Ako nije dao podršku predsjednici, kome je onda dao podršku? Dakle, bez ikakve sumnje, ruska veza je Milanovića učinila predsjednikom, a Milanović danas u potpunoj opreci s politikama Banskih dvora, EU i SAD-a gotovo otvoreno podupire rusku okupaciju u Ukrajini, tvrdeći da Hrvatska kao mali miš treba biti „pod stolom dok veliki ratuju“! Ima li onda izvanjskog utjecaja na politike u Hrvatskoj ili je to moja, ili bilo čija paranoja?

Rušenjem Kolinde Grabar Kitarović trebao je pasti i Andrej Plenković i to je bio konačan cilj ove specijalne operacije kolokvijalno nazvane „oba su pala“! Dakle, da se to dogodilo danas bi u Banskim dvorima imali vlast pod kontrolom Zorana Milanovića (čitaj Rusa) i možemo samo zamisliti kako bi se ta administracija postavila prema ovoj najvećoj svjetskoj krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, koja je zapravo agresija na cijelu EU i SAD-a. Milanović, Dodik i Vučić jedini su s ovih prostora i šire koji se protive sankcijama protiv Rusije. Hrvatska bi s takvom administracijom preko noći od miljenice EU postala crnom ovcom i bili bi svjedoci srozavanja svih međunarodnih uspjeha koje je Hrvatska postigla politikama Andreja Plenkovića. Ne bi više bilo najboljeg financijskog rejtinga u povijesti, ne bi bilo izdašnih sredstava iz EU za prevladavanje svih kriza, ne bi bilo Schengena  i lagano bi se vratili u mračno doba svih Milanovićevih poraza. Može li netko zamisliti da Hrvatsku u budućnost vode Milanović, Grbin i Grmoja u koaliciji? Nisu li se oni već više puta dokazali na takvim poslovima?

Tko je onda paranoidan? Plenković ili oporba koja je opsjednuta rušenjem zbog rušenja i koja je bez ikakve sumnje, bili oni toga svjesni ili ne, korisna budala proruskih politika koje su skrivene u dubokim porama duboke države u Hrvatskoj. Hrvatska može vrlo uspješno pametnim politikama steći energetsku neovisnost glede ruskih energenata, a recentni događaji u INI putokaz su kako srušiti gremije koji za tuđi račun silnim nelegitimno stečenim kapitalom utječu na medije i izbore u Hrvatskoj. Dakle, kada netko tvrdi da su određene političke grupacije pod izvanjskim utjecajem, nije kazao baš ništa paranoidno niti ništa novo. Svakom iole inteligentnom analitičaru jasno je kao dan da takvi utjecaji postoje, a paranoični su oni koji to ne priznaju i ne žele vidjeti.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari