Pratite nas

Komentar

Plenkovićeve pregovaračke sposobnosti ili nova pobjeda Petrova nad HDZ-om

Objavljeno

na

Drugi puta u godinu dana hrvatski javnost svjedočila je pregovorima između HDZ-a  i MOST-a. U odnosu na one iz studenoga prošle godine ovog puta moglo se zamijetiti kako su informacije sa pregovara curile na kapaljku u javnost. Dapače uz pokoji medijski spin koji je gurnut od strane neimenovanih izvora bliskih vrhu HDZ-a kako bi se pokušalo stvoriti napetost  medijska javnost zabavljala se ovoga puta na temelju špekulacija.

Mogli smo vidjeti da ovoga puta niti članovi predsjedništva HDZ-a nisu u potpunosti bili upućeni o čemu se zapravo raspravljalo s obzirom da se uz relativnog pobjednika izbora i potencijalnog mandatara Andreja Plenkovića moglo vidjeti Davora Ivu Stiera, Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića, Tomislava Čorića ili Gorana Marića u odnosu na kadrove koji su bili lojalni bivšem predsjedniku HDZ-a dok i njemu nisu okrenuli leđa u borbi za preživljavanjem, a koji su još i dan danas aktivni članovi predsjedništva HDZ-a.

Takav potez Andreja Plenkovića sasvim je logičan, jer u suprotnom da se nije okružio sa ljudima od sebi najvećeg povjerenja informacije bi mu curile na sve strane, a dokaz tome je da se Predsjedništvo HDZ-a kao i Nacionalno vijeće HDZ-a sastalo tek nakon što je bilo kristalno jasno da će Andrej Plenković predočiti predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović više od 90 potpisa na Pantovčaku u ponedjeljak 10.listopada 2016. godine. Do tada su bili u potpunoj nedoumici u kojem smjeru će pregovori teći, a moglo se vidjeti da su određeni članovi predsjedništva HDZ-a informacije posjedovali tek iz medija uoči same sjednice.

S obzirom da se Andrej Plenković našao u poziciji sličnoj Tomislavu Karamarku kao relativni pobjednik sa 2 mandata više tijek pregovora u kojem se pred medijima davalo izjave u skladu sa hodogramom bio je očekivan, jer kada preuzmete stranku u čijem tijelu ne sjedi niti jedna vaša osoba od povjerenja, mada u politici se pokazalo da povjerenje postoji dokle postoji i zajednički interes, suženi ste manevarski. Zamislite izaći u prvom tjednu sa potencijalnim imenima za buduće ministre, a onog trenutka kada se određene veličine ne nađu više na željenim pozicijama kreću na vas. Stoga svi koji mislite da se 90 potpisa prikupilo na osnovu 7  jamstava, a bez da se razgovaralo o kadrovskoj križaljci varate se, jer iz prethodnih iskustava mogli smo vidjeti da se najveći problem između HDZ-a i MOST-a lomio na kadrovskim rješenjima. Dakle, zato sam uvjeren da je Andrej Plenković od samih početaka znao imena najbližih suradnika buduće Vlade RH, a svi oni nezadovoljni koji se neće naći u toj kadrovskoj križaljci morati će spustiti glavu i urazumiti vlastite taštine, jer stavite se sami u poziciju kada stavite na stol više od 90 potpisa tko će vam se suprotstaviti koga ćete uzeti za najbliže suradnike. Svatko onaj tko se suprotstavi potpisuje si političko samoubojstvo.

Iz prethodnih iskustava možemo zaključiti kako će svi nezadovoljnici spustiti glave i čekati prvi neuspjeh kao što se to dogodilo Tomislavu Karamarku. Prvi test Andreju Plenkoviću biti će opravdati vlastitu vjerodostojnost izborom ministara što će  pokazati daljnji smjer rada Vlade RH na osnovu kojeg će nam biti jasnije hoće li kriteriji biti stručnost ili odabir pojedinaca klasificiranih kao roba sa greškom koje bi se držalo na uzdi na osnovu ucjene. Nakon toga idući test biti će opstanak Vlade RH te nadolazeći lokalni izbori u svibnju iduće godine. Iako buduća Vlada RH djeluje stabilna sa prikupljenih više od 90 potpisa i daje više manevara za preslagivanje garancije nema, jer u politici su pretrčavanja oduvijek bila normalna pojava, a kada bi se najavila suštinska pitanja poput borbe sa korupcijom i organiziranim kriminalom te lustracija pitanje je vremena koliko bi buduća Vlada RH ostala stabilna kao dosadašnja tehnička koja je pukla upravo na toj prepreci.

Na kraju ako ćemo promatrati rezultate Bože Petrova možemo vidjeti kako su sa 19 mandata doživjeli pad i zadržali stabilno biračko tijelo koje im jamči 13 mandata dobivenih u odnosu na prethodne izbore. Prethodni put uspjeli su dobiti potpredsjednika Vlade RH i šest ministarstava, te su uvjetovali nestranačkog predsjednika Vlade RH dok ovaj put uspjeli su zadržati mjesto potpredsjednika Vlade RH, četiri ministarstva u budućoj Vladi RH te se izboriti za mjesto predsjednika Sabora RH na temelju modela rotiranja gdje bi 2 godine bio predsjednik Sabora RH Božo Petrov, a preostale dvije godine Gordan Jandroković iz redova HDZ-a.

Stoga postavlja se retoričko pitanje da li je Andrej Plenković na temelju vlastitih pregovaračkih sposobnosti uspio postignuti kompromis na osnovu modela rotacije viđenog u EU parlamentu i pritom pridobiti MOST na svoju stranu ili je ovo nova pobjeda Bože Petrova nad HDZ-om nakon što je u prošlosti uspio relativnom pobjedniku prethodnih izbora uskratiti mjesto predsjednika Vlade RH, a ovaj put otišao je korak dalje te je sa 10% saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru nakon najavljenih 15 potpisa od strane MOST-a dobio mogućnost predsjedavanja Hrvatskim saborom za razliku od stranke koja je relativni pobjednik izbora i koja ima pravo predsjedavati Hrvatskim saborom u drugoj polovici mandata?

Iako će se na konzultacijama u 2. krugu predati više od 90 potpisa predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, te prikazati Europi i Americi da je Vlada RH predvođena budućim mandatarom Andrejom Plenkovićem stabilna za razliku od prethodne vrijeme će pokazati smjer Hrvatske u nadolazećem razdoblju. Ako uzmemo u obzir da je i Tomislav Karamarko znao doći i do 85 ruku prilikom izglasavanja određenih točaka dnevnog reda smjer buduće Vlade RH pokazati će trenutak kada se dogodi prvi nepremostivi problem između HDZ-a i MOST-a koji se do sada nisu javno prikazivali, jer informacije nisu curile iako su u prošlosti znali ustati se i napustiti sabornicu bez obzira što su potpisali sporazum sa relativnim pobjednikom izbora. Sve u svemu očekuje nas zanimljivi politički rasplet starih političkih suradnika gdje je za sada promijenjen samo čelni čovjek HDZ-a, a koji će kriteriji biti za odabir najbližih suradnika u Vladi RH koji bi trebali opravdati vjerodostojnost budućeg mandatara ostaje nam tek za vidjeti kao i da li nas čeka suradnja koja se neće temeljiti na starim nesuglasicama.

Sanjin Baković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari