Connect with us

Pljačka se nastavlja: Uposlili 143 nova državna službenika

Objavljeno

on

U državnim institucijama lani je uposleno 137 službenika, imenovano šest osoba na rukovodne pozicije u nekoj od institucija te dato mišljenje za imenovanje još 18 voditeljskih i četiri nevoditeljska državna službenika, potvrđeno je Dnevnom avazu u Agenciji za državnu službu (ADS).

Unatoč stalnim upozorenjima Vijeća ministara i Parlamenta BiH na potrebu obustave upošljavanja u državnim institucijama, i u ovom mjesecu aktualno je nekoliko natječaja u kojima se traži ukupno šest državnih službenika u Tajništvu Parlamentarne skupštine, Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH…

Uskoro će, tvrdi sarajevski list, biti završena procedura upošljavanja ukupno deset šefova i savjetnika u Ministarstvu pravde BiH. Četiri nova uposlenika dobit će posao u Ministarstvu vanjskih poslova, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice bit će radno mjesto za dva nova službenika, koliko će ih uskoro angažirati i Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Milenko Šego, glavni državni revizor, kaže kako Ured za reviziju odavno upozorava na preglomaznu administraciju koja je stalno zaposlena i dobro plaćena, a, istovremeno, ogromna sredstva daju se angažiranima po ugovoru o djelu. Prema reviziji proračuna za 2012., u te svrhe potrošeno je 6,8 milijuna KM!

– Ukazivali smo na netransparentnost kod takvih angažmana koji su, ustvari, put ka novim stalnim zapošljavanjima, što mi u Uredu ne podržavamo – kaže Šego.

On naglašava da je Ured prije godinu obavijestio Tužiteljstvo BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te upravnu inspekciju Ministarstva pravde o saznanjima o kršenju zakona pri zapošljavanju u državnim institucijama, ali nisu dobili povratnu informaciju.

Brojke

– 184.148 birokrata prima plaću iz proračuna na različitim razinama vlasti

– 3,3 milijarde KM troši se godišnje za plaće uposlenih u javnom sektoru  (prosječno 1.493 KM po birokrati)

– 6,8 milijuna godišnje troši se na uposlene po ugovoru o djelu

dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR