Pratite nas

Vijesti

Plodovi “nepravedna mira” u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

na

Najnoviji broj Katoličkog tjednika za sljedeću nedjelju, 16. veljače 2014., kojeg tjedno izdaje Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN) u Sarajevu naslovnicu kao i uvodnik novoga broja posvećen je najnovijim nemirima i protestima u Bosni i Hercegovini. Na naslovnici je fotografija snimljena u nemirima proteklih dana s natpisom “Plodovi “nepravedna mira” u Bosni i Hercegovini”.

U uvodniku novoga broja glavni urednik Katoličkog tjednika don Josip Vajdner piše sljedeći tekst:

BiH po mnogočemu podsjeća na Otomansko Carstvo iz doba njegove propasti, kojega ruski imperator Nikolaj I. Pavlovič Romanov nazva „Bolesnikom s Bosfora“

Neke se teme, snagom inercije događanja, jednostavno nametnu u javnoj sferi postavljajući agendu društvenoga promišljanja. Zaobilaziti ih, upućuje na „nojevsku filozofiju“ stavljanja glave u pijesak ili na bezumnost i grotesknost dotičnih „umujućih figura“, što najčešće u povijesti biva ocijenjeno tragikomičnim. Primjerice, u vrijeme Oktobarske revolucije u Rusiji 1917., dok se krv u potocima slijevala ruskim gradovima, priča se da je Sinod Ruske pravoslavne Crkve žustro raspravljao o boji liturgijskoga ruha. Biti stvarni dio jednoga naroda, znači osjećati njegovo bilo, a biti dionikom jednoga vremena, znači prepoznavati kairos društvenih zbivanja. To je poglavito nužno i izazovno na prostoru kao što je bosanskohercegovačko ili, šire kazano, balkansko. Posljednja događanja u veljači, odnosno prosvjedi narodnih masa diljem BiH, zorno svjedoče o tomu pokazujući koliko su opravdane tvrdnje da u Daytonskom sporazumu nije stavljena točka, nego tri točke i upitnik na jedno povijesno razdoblje.

Slike kamenovanja i paljenja zgrada državnih institucija u BiH, koje su obišle svijet i ponovno ovu zemlju stavile u središte zanimanja svjetskih medija, uslijedile su približno u istom trenutku kada je u Strasbourgu izglasovana još jedna rezolucija o ovoj državi. Zastupnici Europskog parlamenta, odražavajući, po tko zna koji put, svo licemjerstvo međunarodne zajednice, pozvali su političke vođe triju naroda u BiH da „odustanu od nacionalističke i etnocentrične politike“ te „provedu ustavne i institucionalne promjene“ kako bi ova država profunkcionirala. Također su, koje li ironije, apelirali i na lidere zemalja EU-a da posvete više pozornosti Bosni i Hercegovini, a sami su o njoj raspravljali na kraju radnog dana, nakon što su obradili sve moguće problematične teme.

A zapravo bit problema se ne može ni dotaknuti bez posredovanja međunarodne zajednice koja je i smislila današnji izgled najkompliciranije države na Balkanu. To je odavno svima jasno, ali nitko ne želi ni pokušati raspetljati taj gordijski čvor. Očito je da nekima ovakvo stanje odgovara… Tek je narodni bunt, započet kao prosvjed obespravljenih radnika u Tuzli, koji je – razvidno – kasnije orkestriran iz određenih središta moći, pokazao koliko je situacija ozbiljna. Što je u korijenu svega, jednostavno je objasnio jedan građanin koji reče: „Kako će išta valjat’ kad ima deset država u jednoj državi?“ Uistinu, državni, birokratski aparat, ogrezao u mitu i korupciji, ne dopušta da se BiH makne iz vremena 90-ih godina prošlog stoljeća, poglavito što se ovdašnji političari, vođeni osobnim interesima, ne mogu dogovoriti o načinu provedbe toga nužnoga procesa. Stoga, po mnogočemu ova država podsjeća na Otomansko Carstvo iz doba njegove propasti (1839. – 1922.), koje ruski imperator Nikolaj I. Pavlovič Romanov (1796. – 1855.) nazva „Bolesnikom s Bosfora“.

katolickitjednik

Ovaj Puškinov i Gogoljev suvremenik, poznat pod nadimkom „žandar Europe“, samo je opisao procese u posrnulom Turskom Carstvu, te je 1844. zapadnim silama predložio da tog „bolesnika“ podijele. Povijest pak „turske bolesti“ ukazuje na to da nisu mogli pratiti ekonomski i tehnološki napredak Zapada. U dotrajalom carstvu izniknula je pojava čitlučenja koja je govorila da je seljak morao, osim dotadašnje desetine koju je davao feudalcima – spahijama, davati devetinu čitluk-spahijama. Takav tromi birokratsko-feudalni aparat iznutra je generirao truljenje carstva koje se potom suočilo i sa sve većim nezadovoljstvom potlačenoga stanovništva pri čemu nisu rijetki bili ni ustanci. Reforme koje je Porta činila bile su nedovoljne te su se na izvanjskom području redali neuspjesi u ratovima, poglavito s Rusima.

Kao i u slučaju Otomanskog Carstva, tako i Bosna i Hercegovina u ovakvu obliku životari zbog međusobnih trvljenja u međunarodnoj zajednici. Unutarnji birokratsko-feudalni aparat da bi opstao, mora iskorišćivati građane koji su sve nezadovoljniji, a na vanjskopolitičkom planu država zaostaje za svima u regiji. U takvu kontekstu, dok se iščekuje jasniji odgovor i „lijek“ međunarodnih moćnika, uloga vjerskih vođa i općenito vjernika jest tješiti i umirivati narod kako nekim nepromišljenim činom ne bi razbuktali i onako tinjajuću vatru mržnje zapaljenu 90-ih godina prošlog stoljeća.

Više o Katoličkom tjedniku na portalu www.katolicki-tjednik.com i na facebooku.

Francisko Pavljuk

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari