Connect with us

Vijesti

Po čemu su Srbi bolji od Mađara, Talijana ili Albanaca?

Objavljeno

on

Ovo pišem kao dopredsjednik Hrvatskih novinara i publicista, piše Marko Jurič:

[ad id=”68099″]

Sprdačina na hrvatsku himnu ili kako to kaže predsjednik HND-a ‘satira i pravo na satiru’ nameću pitanje hrvatskog intelektualnog mazohizma. Naime, zašto hrvatska država financira glasilo etničke srpske zajednice koje se kontinuirano i politički vrlo angažirano ne bavi temama kojima bi se trebao baviti? Ako hrvatska vlada financira taj politički tjednik postavlja se pitanje zašto onda nije financirala Vjesnik koji je ipak imao nekoliko klasa jaču novinarsku ekipu? Ili zašto hrvatska vlada diskriminira Mađare, Talijane, Bošnjake ili Albance u Hrvatskoj koji bi također htjeli imati jedan politički tjednik u kojem bi iznosili svoje viđenje Hrvatske? Po čemu su Srbi bolji od Mađara, Talijana ili Albanaca? Za hrvatsku vladu očito jesu. Jer hrvatska vlada očito više voli Srbe nego ostale manjine.

Ili po čemu su Srbi bolji od Hrvata kada ni njima hrvatska vlada ne daje novac za jedan politički angažirani tjednik kao što je slučaj sa Srbima i njihovim glasilom Novosti? Jedina razlika između srpske manjine u Hrvatskoj i ostalih 21, koliko ih Ustav RH prepoznaje, jest u tome da sve ove ostale nisu napale Hrvatsku i ratovale protiv nje dok Srbi jesu. Znači li to da je uvjet za financijsku pomoć hrvatske države prethodni teroristički napad na Hrvatsku? Zar nije ovakav stav hrvatske vlade zapravo huškanje Albanaca, Roma, Židova, Talijana, Bošnjaka i ostalih da izvedu neki teroristički napad na Hrvatsku jer će potom dobiti puno novaca i najmanje tri zajamčena zastupnika u Saboru kao što su to dobili Srbi zahvaljujući svojim terorističkim napadima?

Malo mi je to čudna logika, ali kada se ima na umu urođeno poltronstvo prema Srbima koje izvire iz svake geste hrvatskih političara stvari postaju razumljive. Ipak su obitelji tih političara, očevi aktualnih ministara, predsjednika, savjetnika bili vjerni sluge srpskih jugoslavenskih režima. To su sluganstvo prenijeli i na svoje sinove pa zato danas jedan Josipović, Milanović ili Pusićka za svaki svoj politički prdac traže dozvolu Beograda. To jest sramota, ali nisu ti ljudi krivi za to. Oni su odgojeni u sustavu, režimu, obitelji gdje je služenje beogradskim režimima bilo uvjet za uspjeh u Hrvatskoj, uvjet za penjanje po društvenoj hijerarhiji u Hrvatskoj, uvjet za dozvolu za legalno pljačkanje hrvatskog naroda pod uvjetom da glavni dio ide u Beograd. To su ti hrvatski sluzavci koji spuštenih gaća stoje ustreptali od straha pred jednim Nikolićem, Vučićem ili Vulinom koji se usred Hrvatske na komemoraciji prazne jame u Jadovnom izbljuvao po Kardinalu Stepincu.

Ali što se čudim tim malenim čovječuljcima koji takovi kroče pod zvijezdama Tina Ujevića. Pa i on je u mladosti bio zanesen Srbijom i srpskim pobjedama u Balkanskim ratovima. Snažan je to, očito, opijat koji hrvatski poltroni kušaju kada dođu u sluganski posjet beogradskim dvorima, kada se klanjajući povijena tijela kreću raskošnim zdanjima građenim novcem vlastitog im naroda.

I na kraju taj tzv. HND-e ili kako se to često iščitava kao Hrvatsko novinarsko društvo. Danas tom cehovskom udrugom upravljaju Srbi. Ali to se ne smije reći jer je to politički nekorektno. Jer je to prebrojavanje krvnih zrnaca i tko zna što još ne inkriminirajuće. Doduše nije mi jasno kako prebrojavanje bilo čega može bit problematično, ali očito kad je Hrvatska u pitanju onda i matematika ima političku dimenziju. Dakle vodstvo HND-a smatra da je to sa hrvatskom himnom sve ok. Isto kao i sve ono s Frljićem, s kažnjavanjem hrvatskih novinara, otkazima na HRT-u i sveopćom cenzurom. Ali što drugo očekivati od njih? Jer koju profesionalnu kvalifikaciju vodstvo HND-a ima osim odgovarajućeg broja nikad prebrojanih krvnih zrnaca?

Jučer je umro Arsen Dedić. Srbin kojemu je Hrvatska bila domovina. Čovjek koji je napisao toliko lijepih pjesama od kojih bi sigurno nekoliko njih moglo konkurirati za hrvatsku himnu. Glazbu aktualne himne je napisao hrvatski pravoslavac, naknadno preimenovan u hrvatskog Srbina. Izgleda da su upravo ove povijesne i zanatske reference prigrabili Srbi iz tjednika Novosti pa si dali za pravo da i oni iskomponiraju noviju verziju hrvatske himne koja počinje riječima ‘Lijepa naša haubico’.

Pitam se samo jesu li, dok su tako pjevali tim lijepim haubicama, imali na umu one prelijepe hrvatske haubice koje su onog prekrasnog hrvatskog jutra 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati zaorile hrvatskim pobjedničkim spektaklom koji je doveo do propasti zločinačke srpske paradržave na tlu Lijepe naše?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR