Pratite nas

Vijesti

Po kvaliteti života najlošije Mostarcima, a najbolje Širokobriježanima

Objavljeno

na

Istraživanje Centra civilnih inicijativa /CCI/ o prosječnom indeksu kvaliteta života građana, provedeno u 14 općina i gradova BiH, pokazalo je da je došlo do pada ovog indeksa za 5,5 posto u odnosu na pokazatelje od prije godinu dana.

kamenjar_siroki_brijeg Glasnogovornica CCI Majda Behrem-Stojanov rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je istraživanje provedeno u posljednjem tjednu travnja i pokazalo je da je administrativni aparat u općinama i dalje preskup.

Ona je navela da najlošiji odnos broja zaposlenih u administraciji i broja stanovnika imaju Trebinje i Mostar, gdje jedan administrativni radnik dolazi na svega 170 do 190 stanovnika.

“Općina Bihać je u 2012. godini imala procentualno najveće izdvajanje iz proračuna za plaće i naknade zaposlenih u administraciji”, više od 28 posto. Među promatranim i analiziranim, najveće odborničke naknade ima Banja Luka – 850 KM, dok su najmanje u Livnu – 220 KM”, navela je Stojanova.

Mostar urban dioProjekt menadžer CCI-a Siniša Bencun rekao je da je izvještaj pokazao da je bruto društveni proizvod /BDP/ po stanovniku u općinama za 2011. godinu /za 2012. podatak još nije dostupan/ varirao od oko 5.600 KM u Foči, do 10.960 u Banjaluci i 18.820 KM u Novom Sarajevu.

On je istakao da je najteža situacija u općinama Livno i Foča, gdje na sedam do osam stanovnika dolazi jedna zaposlena osoba.

Ukupno gledajući, istraživanje je pokazalo da stanovništvo najkvalitetnije živi u općini Široki Brijeg, a da je najniži indeks kvalitete života u općini Bihać, te da su najmanje sretni građani Mostara, a najsretniji stanovnici Širokog Brijega.

Povodom prosvjeda građana pred zgradom parlamenta BiH, na konferenciji je istaknuto da CCI podržavaju građanske prosvjede, jer je to najnormalniji način da se od “bahate vlasti traži nešto što je sasvim normalno za građane ove zemlje”.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sinj: U procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske 50 tisuća vjernika, stigao i premijer Plenković

Objavljeno

na

Objavio

Velika blagdanska procesija na svetkovinu Velike Gospe krenula je u četvrtak ispred crkve Gospe sinjske, sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nose naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre, a u procesiji je i premijer Andrej Plenković.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana.

Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta. Mise se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim satima.

Uz premijera Plenkovića, kako je najavljeno iz Vlade, na svetkovini Velike Gospe u Sinju bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sudionici procesije krećući se sinjskim ulicama pjevaju pjesme u slavu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod geslom “Pruži nam i sada moćnu ruku”.

(Hina)

 

GOSPE NAŠA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dodik optužuje hrvatsku vojsku za ‘etničko čišćenje’ Srba u Drvaru

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsu vojsku da je 1995. u Drvaru provela “etničko čišćenje” Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila “nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, prenose “Nezavisne novine” na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluji” porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

(Hina)

 

08.09.1995. – Započela operacija MAESTRAL

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari