Pratite nas

Pregled

Pobjeda logističke desetine Zapovjedništva za potporu OSRH na međunarodnom natjecanju

Objavljeno

na

Foto: MORH / T. Brandt

Na Međunarodnom natjecanju logističkih desetina oružanih snaga šest zemalja pobijedila je desetina iz sastavnica Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZzP OSRH), izvijestili su u petak iz MORH-a.

Natjecanje je provedeno od 4. do 6. rujna na vojnom vježbalištu Gakovo u organizaciji ZzP-a, a uz natjecatelje iz OSRH u konkurenciji su bili i predstavnici logističkih desetina iz Austrije, Češke, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije.

Natjecatelji su pod punom vojničkom opremom od oko 10 kilograma prošli stazu dugu oko 15 kilometara na kojoj su kroz devet radnih točaka i tri kontrolne točke u što kraćem vremenu trebali pokazati vještine iz logističke struke, ali i vojničku spremnost i obučenost.

Uz pobjedničku ekipu iz OSRH, drugo mjesto osvojila je ekipa iz Češke, a trećeplasirani su natjecatelji iz slovenske vojske.

U sastavu pobjedničke logističke desetine ZzP-a bili su pripadnici Bojne za opću logističku potporu i Bojne za opskrbu – skupnici Ivica Budić i Zlatan Mikac, pozornici Tihomir Jambreković, Vedran Mavračić i Andrija Katana, razvodnik Saša Culi te vojnici Filip Ivan Balen, David Blatančić i Matej Podgornik.

Na prigodnoj svečanosti povodom zatvaranja natjecanja, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul čestitao je svima na postignutim rezultatima te istaknuo kako je ovo natjecanje izvrsna osnova za razvoj buduće suradnje partnerskih i savezničkih zemalja, kao i prilika za stvaranje jačih veza između logističkih postrojbi zemalja sudionica.

Ovo je treće takvo natjecanje, koje je prvi put održano u organizaciji Zapovjedništva za potporu, i to u godini spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika, a iduće se održava za godinu dana, kada će domaćin i organizator ponovno biti ZzP.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

U Saboru izložba ‘Da se ne zaboravi Vukovar’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

“Da se ne zaboravi Vukovar” naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u četvrtak svečano otvorena u Hrvatskom saboru, u organizaciji Vukovarca Steve Culeja, HDZ-ovog saborskog zastupnika.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pohvalio je inicijativu za taj već tradicionalni projekt, obzirom da se izložba posvećena gradu heroju Vukovaru održava već po treći puta.

“Ona pokazuje junaštvo i žrtvu civila i branitelja. Vlada 27 godina poslije kroz niz projekata prepoznaje doprinos Vukovara u obrani domovine, ali i svih napadnutih i okupiranih područja”, rekao je Medved.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora HDZ-ov Branko Bačić podsjetio je kako Stevo Culej i svojim saborskim raspravama nastoji osvijestiti žrtvu Vukovara i promovirati istinu o tom gradu.

“Zadaća je institucija hrvatske države da ne stane u pronalaženju i procesuiranju ratnih zločinaca, a na tom tragu veliku ulogu ima i Hrvatski sabor koji svojim zakonodavnim aktima u tome treba pomoći”, rekao je Bačić.

Culej je poručio kako je u Vukovaru bilo puno priča, a svaka od izloženih slika priča pojedinačnu priču koja bi mnoge zgrozila, o svakoj bi se mogao napisati roman.

Izložbu posvećenu gradu heroju organizira već po treći puta, kako ističe, sve s ciljem da se suprotstavi pokušaju da se na mala vrata “uvede izvrtanje povijesnih činjenica”.

“U Vukovaru su mnogi dali svoje živote u obrani domovine, hoćemo li u Hrvatskom saboru otvoriti temu naplate ratne štete i zazivati pravdu kao što je zazivaju branitelji, njihova djeca i udovice”, pitao je Culej.

Hoćemo li, zapitao se, dočekati katarzu za sve zlo koje nas je zadesilo u nastojanju da se priključimo uljuđenoj Europi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako mu je drago vidjeti da u Hrvatskom saboru živi uspomena na Vukovar i Domovinski rat.

“Kroz slike progovara Vukovar i vukovarski heroji i treba na ovakav način barem jednom godišnje učvrstiti sjećanje na njih – da se ne zaboravi”, zaključio je Penava.

(Hina)

 

Penava: U nedjelju mora dominirati žrtva Vukovara i sjećanje na branitelje i stradalnike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Penava: U nedjelju mora dominirati žrtva Vukovara i sjećanje na branitelje i stradalnike

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava govorio je u Saboru o očekivanjima od obilježavanja obljetnice pada Vukovara.

“U Vukovaru 18.11. je u prvom planu žrtva Vukovara, nikakva druga imena ne trebaju dominirati medijskim prostorom”, kaže Penava na pitanje treba li u Koloni sjećanja hodati i Milorad Pupovac.

Pupovac pak i dalje ne otkriva hoće li doći u Vukovar, za N1 kaže: “Ja ću reći svoje, čut ćete.”

“Očekujem da će sve biti dostojanstveno i mirno kako je i red i kako je prošao i prosvjed. Prosvjed je namjerno i odmaknut od Kolone sjećanja. U nedjelju mora dominirati žrtva Vukovara i sjećanje na branitelje i stradalnike i to je početak i kraj svega što treba dominirati u medijskom prostoru. Volio bih da se prisjetimo i gledamo svjedočenja hrvatskih vojnika”, govori Penava.

Na pitanje o mogućim problemima, poput odsijecanja dijela kolone što se dogodilo Zoranu Milanoviću, Penava kaže: “Kolona mora biti ’91. godina i to je emocija koja mora dominirati.”

Nedavno je izjavio da Milorad Pupova treba odlučiti na kojoj je strani.

“Svatko mora odlučiti je li mu mjesto u Bačkoj Palanci uz bok srbočetničkim agresorima ili odavati počast žrtvama te agresije. Ne možete sjediti uz bok njima i onda doći i reći da uvažavate ljude koji su stradali. To je razlika definirana u našem Ustavu, deklaracijom Sabora o Domovinskom ratu i haaškim sudom koji je jasno presudio i oslobodio hrvatske generale”, kaže Penava.

 

Penava: U Vukovar su dobrodošli svi koji dolaze poštovati žrtvu grada

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari