Connect with us

BiH

Pobuna anesteziologa, napuštaju Kinički centar u Sarajevu zbog pritisaka

Objavljeno

-

Veća skupina anesteziologa zatražila je raskid radnog odnosa u Kliničkom centru u Sarajevu zbog pritisaka uprave, ali i loših uvjeta za rad i neodgovarajuće skrbi za pacijente zaražene koronavirusom.

Tu informaciju je tijekom dana potvrdio ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić upozoravajući kako je riječ o očevidnom dokazu o lošem radu uprave Kliničkog centra predvođene Sebijom Izetbegović, suprugom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

“Trinaest anesteziologa je dalo otkaze tako da će nakon sedam dana otkaznog roka prestati raditi u Kliničkom centru. I mene kao ministra i vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da nitko neće ostati bez posla jer ne dopuštamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude na to”, kazao je Vranić na sjednici županijske skupštine odgovarajući na pitanja zastupnika koji su tražili pojašnjenje o tome što se zbiva na Kliničkom centru.

Prema navodima lokalnih medija izravni povod koji je potaknuo anesteziologe na otkaze je pritisak uprave Kliničkog centra, iz koje su od njih tražili da potpišu pismo kojim opovrgavaju tvrdnje o lošim uvjetima rada na Klinici za anesteziologiju, ali i o tome da su neuporabljivi kineski respiratori koji se tamo koriste na pacijentima s teškim oblicima covid-19.

Vlada Federacije BiH je za bolnice u tom entitetu prošle godine nabavila stotinu respiratora iz Kine, čija se kvaliteta pokazala problematičnom. Skupina anesteziologa na to je upozorila upravu Kliničkog centra u Sarajevu internim pismom iz ožujka ove godine, koje je ipak dospjelo do medija.

Ravnateljica KCUS-a Izetbegović potom je tvrdila kako su te optužbe neutemeljene te da kineski respiratori dobro funkcioniraju. No zbog nabavke tih problematičnih i preplaćenih respiratora pred Sudom BiH trenutačno se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević i bivšem ravatelju Civilne zaštte Fahrudinu Solaku, kao i Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednikom u kupnji strojeva.

Županijski ministar Vranić kazao je kako je pobuna anesteziologa dovoljno jak razlog da se dozna što se točno zbiva u KCUS-u, odnosno s respiratorima.

“Pozivam i vladu Federacije BiH čija je ovo nadležnost i federalnog ministra (zdravstva) da se probudi iz dubokog sna jer je on suučesnik u svemu ovome što se zbiva. Nemalo sam iznenađen, a svi vi sami sebi dajte odgovor što ih je natjeralo da njih 13 u jednom danu dade otkaz i riskira svoju karijeru”, kazao je Vranić na županijskoj skupštini.

BiH je tijekom pandemije zabilježila iznimno visoku stopu smrtnosti kod osoba zaraženih koronavirusom, a do početka svibnja u toj je zemlji od izbijanja zaraze preminulo više od 8500 osoba. U trećem valu pandemije, koji je izbio potkraj ožujka i eskalirao u travnju, dnevno je u prosjeku umiralo najmanje pedesetak osoba.

Najveći broj umrlih bili su teški pacijenti koji su završili na respiratorima.

Prema podacima američkog medicinskog sveučilišta John Hopkins, s 259 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika BiH je četvrta država na svijetu nakon Mađarske, Češke i San Marina. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas