Pratite nas

Pobuna zbog najave ujedinjenja HDZ-a 1990 i Zubakove stranke: Ne žele biti u istoj stranci sa onima koji su sotonizirali sve hrvatsko u BiH

Objavljeno

na

Po svemu sudeći HDZ 1990 nalazi se pred novim problemima, a sasvim je izvjesno i mogućim raskolom. Povod novim mimoilaženjima u toj stranci je najava o ujedinjenju ove stranke i Zubakovog Hrvatskog narodnog saveza.

Najave mogućih problema ovaj put dolaze iz Mostara. Predsjednik tamošnjeg Gradskog odbora HDZ-a 1990, Slaven Raguž, ponudio je, naime, u četvrtak navečer svoj mandat na raspolaganje, ali su članovi Odbora odbili mogućnost da on napusti stranku.

Komentirajući za Bljesak.info najave ujedinjenja HDZ 1990 s Hrvatskim narodnim savezom, Slaven Raguž je naveo kako je upravo to glavni razlog njegove odluke, ističući da se toj marginalnoj stranci pravno neregularnom izmjenom Statuta ustupaju mjesta u vrhu stranke kao da se radi o nekoj realnoj političkoj snazi.raguz-protiv-raguza

Riječ je o strančici koju su svi napustili osim Krešimira Zubaka i njegovih istomišljenika. Taj čin nije ništa drugo nego davanje političke slamke spasa čovjeku koji je jedan od najodgovornijih za dekonstituiranje Hrvata u BiH za vrijeme Alijanse- naveo je Raguž.

Raguž ne želi biti u istoj stranci sa osobama koje su, kroz tzv. Alijansu i Platformu, sotonizirali sve hrvatsko u BiH.

”Ne želim i neću biti u istoj stranci s političkom grupacijom koja i dandanas pozdravlja Alijansu i Platformu, te koristi svaku prigodu za sotoniziranje svega što nosi hrvatski predznak”, dodao je naglasivši kako ne želi biti ”dijelom politike koju diktira i podupire Sarajevo i dijelom politike koja u politici isključivo vidi trgovinu za što većim plijenom”.

U kuloarima se sve glasnije može čuti da vodstvo HDZ 1990 sve otvorenije vodi pregovore sa strankama Živka Budimira, Zvonka Jurišića i braće Lijanović o postizbornoj suradnji i „slaganju“ koalicije sa SDP-om na razini Federacije BiH. Potporu takvom konceptu daju i neki istaknutiji pojedinci građanskog svjetonazora poput predsjednika Napretka Franje Topića, fra Luke Markešića, Slave Kukića, itd.SONY DSC

Inače, aktualno vodstvo HDZ 1900 je na nedavnoj sjednici Predsjedništva stranke donio odluku o prikupljanju dokumentacije za pokretanje disciplinskih postupaka protiv onih koji se suprotstavljaju ovakvim nakanama, okarakteriziravši to kao djelovanje  ” onih koji su svojim djelovanjem opstruirali provođenje stranačkih odluka ili medijskim istupima naštetili ugledu stranke”.

U međuvremenu, ostavku je podnio i glavni tajnik HDZ-a 1990 Josip Merdžo.

” Zbog neslaganja oko pristupa i postupaka vezanih uz dogovaranje zajedničkog nastupa na određenim razinama za opće izbore 2014. godine u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, podnosim ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a 1990”, navodi se Merdžinoj ostavci, naslovljenoj na predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža.

Merdžo je u tekstu ostavke zahvalio suradnicima u Glavnom tajništvu HDZ 1990, te svim članovima HDZ 1990 ”na višegodišnjoj korektnoj i uspješnoj suradnji”.

I. P/hrsvijet/bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Ostojić: SDP treba promijeniti politiku i vratiti se radništvu

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u utorak je ocijenio da su na izborima loše prošli jer njihove poruke nisu došle do birača te da trebaju promijeniti politiku, vratiti se radništvu i vratiti dug umirovljenicima kojima su također okrenuli leđa.

“Naše poruke očito nisu došle do naših birača. Za razliku od ostalih stranaka, SDP ima najstarije birače te da moraju razmišljati o tome da njihove poruke nisu došle do njihovih birača”, komentirao je izborni fijasko na konferenciji za novinare.

Činjenica je da što je manje birača, to je više mandata za HDZ, rekao je dodavši da je u pet godina izlaznost građana pala 14 posto i da je to odgovornost SDP-a što se tiče njihovih birača.

Moramo promijeniti poruke našim biračima, moramo biti jasniji, agresivniji, točniji i na tome će novi predsjednik ili predsjednica raditi, rekao je Ostojić.

Kazao je da se moraju vratiti korijenima, radništvu 21. stoljeća,.

Moramo se boriti protiv prekarijata, ali i posvetiti populaciji koja je žrtva privatizacije, a to su umirovljenici kojima smo naprosto okrenuli leđa, i to ne prvi put. To je naša publika i njima napokon netko treba vratiti dug njihove žrtve jer svi znamo koliko iznosi prosječna mirovina, kazao je Ostojić.

Najavio da su za 18. srpnja sazvali sjednicu Glavnog odbora stranke koji bi trebao raspisati unutarstranačke izbore, najvjerojatnije za 26. ili 27. rujna. Idući tjedan će se održati i Predsjedništvo stranke kada će se analizirati rezultati izbora, a na kojemu će sudjelovati i četvorica suspendiranih članova – Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, kojim ovih dana istječe dvogodišnja suspenzija zbog javnog oponiranja predsjedniku stranke Davoru Bernardiću.

Važnim smatra da se unutarstranački izbori održe što prije kako bi se što kvalitetnije pripremili za lokalne izbore u svibnju iduće godine, a odbacio je teze da je stranka u rasulu.

Ocijenio je i da je poruka to što su upravo suspendirani članovi Predsjedništva dobili najviše preferencijskih glasova. Dodao je i da se povijest ponavlja jer je na europarlamentarnim izborima 2014. godine najbolje prošao Tonino Picula s osvojenih 150 tisuća glasova kojega je tadašnji predsjednik Zoran Milanović stavio na začelje liste.

Izvijestio je da su na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak otvoreno razgovarali i da su svi članovi kazali da se osjećaju odgovornima, ali su odlučili da neće svi članovi Predsjedništva podnijeti ostavku jer organi stranke moraju funkcionirati i voditi izborni proces.

“Naši izborni rezultati su loši u svim izbornim jedinicama, izgubili smo 220 tisuća birača. U svim jedinicama smo pali, a najbolji nam je rezultat u trećoj izbornoj jedinici gdje smo osvojili šest mandata. Analizirat ćemo rezultate i organizirati izbor novog čelništva. Svi članovi Predsjedništva i svi članovi Glavnog odbora se biraju načelom jedan član i jedan glas, poštujući rodnu ravnopravnost”, kazao je.

Dodao je da se on sigurno neće kandidirati za predsjednika stranke, a tek će vidjeti hoće li se natjecati za neku drugu funkciju u stranci. Istaknuo je i da nije zažalio što je podupirao Davora Bernardića.

Bernardić je od jučer na odmoru, kazao je, dodavši da on nije formalno podnio ostavku nego se povukao i prenio sve ovlasti predsjednika na potpredsjednika Zlatka Komadinu.

Bernardić de iure, na papiru još uvijek jest predsjednik SDP-a, ali de facto nije, jer sada sve odluke donosi Komadina kao vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a, pojasnio je. Bernardić se više neće kandidirati, kako bi se mogao kandidirati nakon ovakvih rezultata, odgovorio je na novinarsko pitanje.

Za imena koja se u medijima spominju kao budući čelnik stranke kazao je da imaju svoj dignitet, ime, uspjeh te izrazio nadu da će unutarstranački izbori proći bez teških riječi i s argumentima.

Novi predsjednik mora biti osoba koja nije kontaminirana nikakvim aferama i koja je već pobjeđivala na nekim izborima ili dobivala veliki broj preferencijalnih glasova, smatra Ostojić. Biljana Borzan, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mišel Jakšić i Zvonimir Mršić zadovoljavaju sve kriterije, rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Objavio

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim riječima, Hrvati iz Odžaka, Dervente, Modriče, Brčkog, Gradačca, Broda, Orašja, Šamca i manjih općina poput Usore i Srebrenika, koji im gravitiraju morali su prevaliti i po sto kilometara kako bi obavili svoju zakonsku obvezu glasovati na parlamentarnim izborima.

Ove godine na izbore ih je izašlo manje od  5 %, jer je dodatno unesena pometnja izjavama nekih zvaničnika koji su pozivali na glasovanje u Bosni i Hercegovini , a ne u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo cijelu situaciju budući su  Županja i Sl. Brod   bila mjesta u kojem bi Hrvati iz Orašja, Šamca i Brčkog mogli obaviti svoju dužnost. No, ističu iz Platforme, brojni pozivi zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora  da se glasuje u BIH unijeli su pometnju te su se mnogi odlučili ostati kući zbog nemogućnosti putovanja do biračkoga mjesta i nisu glasovali.

– Razumijemo i Hrvate diljem svijeta koji nisu mogli glasovati iz istih razloga, ali u Bosanskoj Posavini u rasponu od 50 kilometara kvadratnih živi preko 20. 000 građana s pravom glasa te je nemogućnost glasovanja uvjetovala i izborne rezultate prema kojima u Saboru RH neće biti ljudi s ovog područja Bosne i Hercegovine, kažu iz Platforme.

Apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da još jedan puta pokaže senzibilnost prema ugroženima, napaćenima i zapostavljenima državljanima Republike Hrvatske iz Bosanske Posavine  te nađe rješenje za ispravljanje još jedne povijesne nepravde narodu Bosanske Posavine, koji živi na povijesnim ognjištima , unatoč činjenici što mnogima  to nije po volji i tu činjenicu  ne mogu prihvatiti.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari