Pratite nas

Pobuna zbog najave ujedinjenja HDZ-a 1990 i Zubakove stranke: Ne žele biti u istoj stranci sa onima koji su sotonizirali sve hrvatsko u BiH

Objavljeno

na

Po svemu sudeći HDZ 1990 nalazi se pred novim problemima, a sasvim je izvjesno i mogućim raskolom. Povod novim mimoilaženjima u toj stranci je najava o ujedinjenju ove stranke i Zubakovog Hrvatskog narodnog saveza.

Najave mogućih problema ovaj put dolaze iz Mostara. Predsjednik tamošnjeg Gradskog odbora HDZ-a 1990, Slaven Raguž, ponudio je, naime, u četvrtak navečer svoj mandat na raspolaganje, ali su članovi Odbora odbili mogućnost da on napusti stranku.

Komentirajući za Bljesak.info najave ujedinjenja HDZ 1990 s Hrvatskim narodnim savezom, Slaven Raguž je naveo kako je upravo to glavni razlog njegove odluke, ističući da se toj marginalnoj stranci pravno neregularnom izmjenom Statuta ustupaju mjesta u vrhu stranke kao da se radi o nekoj realnoj političkoj snazi.raguz-protiv-raguza

Riječ je o strančici koju su svi napustili osim Krešimira Zubaka i njegovih istomišljenika. Taj čin nije ništa drugo nego davanje političke slamke spasa čovjeku koji je jedan od najodgovornijih za dekonstituiranje Hrvata u BiH za vrijeme Alijanse- naveo je Raguž.

Raguž ne želi biti u istoj stranci sa osobama koje su, kroz tzv. Alijansu i Platformu, sotonizirali sve hrvatsko u BiH.

”Ne želim i neću biti u istoj stranci s političkom grupacijom koja i dandanas pozdravlja Alijansu i Platformu, te koristi svaku prigodu za sotoniziranje svega što nosi hrvatski predznak”, dodao je naglasivši kako ne želi biti ”dijelom politike koju diktira i podupire Sarajevo i dijelom politike koja u politici isključivo vidi trgovinu za što većim plijenom”.

U kuloarima se sve glasnije može čuti da vodstvo HDZ 1990 sve otvorenije vodi pregovore sa strankama Živka Budimira, Zvonka Jurišića i braće Lijanović o postizbornoj suradnji i „slaganju“ koalicije sa SDP-om na razini Federacije BiH. Potporu takvom konceptu daju i neki istaknutiji pojedinci građanskog svjetonazora poput predsjednika Napretka Franje Topića, fra Luke Markešića, Slave Kukića, itd.SONY DSC

Inače, aktualno vodstvo HDZ 1900 je na nedavnoj sjednici Predsjedništva stranke donio odluku o prikupljanju dokumentacije za pokretanje disciplinskih postupaka protiv onih koji se suprotstavljaju ovakvim nakanama, okarakteriziravši to kao djelovanje  ” onih koji su svojim djelovanjem opstruirali provođenje stranačkih odluka ili medijskim istupima naštetili ugledu stranke”.

U međuvremenu, ostavku je podnio i glavni tajnik HDZ-a 1990 Josip Merdžo.

” Zbog neslaganja oko pristupa i postupaka vezanih uz dogovaranje zajedničkog nastupa na određenim razinama za opće izbore 2014. godine u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, podnosim ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a 1990”, navodi se Merdžinoj ostavci, naslovljenoj na predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža.

Merdžo je u tekstu ostavke zahvalio suradnicima u Glavnom tajništvu HDZ 1990, te svim članovima HDZ 1990 ”na višegodišnjoj korektnoj i uspješnoj suradnji”.

I. P/hrsvijet/bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari