Connect with us

Naši u svijetu

Pobunjenici potvrdili povlačenje iz Qusayra

Objavljeno

-

[pullquote_left]Hezbollah, koji u Siriji vojno podržava Bashara al-Assada, rekao da su preuzeli kontrolu nad gradom u brzoj ofanzivi.[/pullquote_left]

Sirijska vojska vratila je kontrolu nad strateškim gradom Qusayrom na granici sa Libanom, objavila je sirijska državna televizija, prenosi agencija Reuters.

“Naše herojske oružane snage vratile su sigurnost i stabilnost u cijelom gradu Qusayru”, navodi se u izjavi objavljenoj na televiziji u srijedu.

Pobunjenici su rekli da su se povukli iz Qusayra, gdje su se više od dvije sedmice žestoko borili sa Vladinim snagama koje su podržali borci libanskog Hezbollaha.

Jedan borac Hezbollaha rekao je za agenciju Reuters da su preuzeli kontrolu nad gradom u brzoj ofanzivi rano u srijedu, dopuštajući nekim pobunjenicima da pobjegnu.

„Napravili smo iznenadni napad u ranim satima i ušli u grad. Oni su pobjegli“, rekao je.

Raketa pogodila Halep

Qusayr, gdje su civili bili bez vode i struje sedmicama, nalazi se na ključnoj graničnoj ruti za snabdijevanje između Libana i Sirije.

Novinarka Al Jazeere Rula Amin, koja izvještava iz libanske prijestolnice Bejruta, navela je da ova vijest dolazi u momentu napredovanja Assadovih snaga na terenu.

“Ono što znamo jeste da je Vlada napravila značajna napredovanja jučer”, rekla je naša dopisnica.

Qusayr ostaje strateški važan grad za Vladine snage i libanski Hezbollah koji se bori uz njih, dodala je ona.

U međuvremenu je objavljeno i to da je raketa pogodila grad Halepm, pri čemu je poginulo 26 ljudi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) izvijestila je o brojnim žrtvama u utorak i na Vladinoj i na pobunjeničkoj strani, ali nije dala druge detalje.

Organizacija Human Rights Watch saopćila je da je 147 ljudi, čija su tijela izvučena iz rijeke u Halepu između januara i marta, “vjerovatno” pogubljeno u dijelovima grada koje kontrolira vojska.

Izvor: Al Jazeera

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas