Pratite nas

Događaji

Počasni vod Bošnjaka sudionika Domovinskog rata došao je u šator u Savskoj kako bi branitelji koji slave mogli Uskrs provesti s obiteljima

Objavljeno

na

braniteljibosnjaci

Hrvatski branitelji, Bošnjaci, stopostotni invalidi i dragovoljci Domovinskog rata, biti će za Uskrs u Savskoj u šatoru kako bi njihovi suborci mogli proslaviti Uskrs i biti s obitelji u nedjelju te u Uskrsni ponedjeljak. Došli su im čestitati najveći kršćanski blagdan i pružiti potporu.

Kako bi bilo jasnije, citirat ću riječi muftije Džemaludina Čauševića koji je još 1938 kazao “Bošnjaci, ako žele opstati, moraju ići skupa s Hrvatima”. I to je, smatram, čista istina – kazao je Fahrudin Jašarević, koji sebe radije naziva “muslimanskim Hrvatom”, negoli Bošnjakom.

[ad id=”68099″]

Nevjerojatnu solidarnost po tko zna koji put pokazuje počasni vod Bošnjaka, sudionika Domovinskog rata koji su nedjelju i ponedjeljak odlučili provesti u Savskoj 66 kako bi branitelji koji slave Uskrs mogli otići proslaviti u miru sa svojim obiteljima. Istu stvar su, naime, pripadnici ovog voda učinili i za Božić:

– Danas smo došli izraziti solidarnost našoj braći. Nismo se u Domovinskom ratu dijelili, pa se ne možemo dijeliti ni sada – rekao je Fahrudin Jašarević iz počasnog voda Bošnjaka Republike Hrvatske.

– Jedino njima možemo i prepustiti šator, iako, unatoč tome što je Uskrs, veliki broj i nas koji slavimo, ostaje u šatoru. Što se naše bošnjačke braće, hrvatskih branitelja i dragovoljaca tiče, ne treba naglašavati da se razumijemo i poštujemo. Mi smo jedno i žalosno je da hrvatska javnost ne zna koliko su dali u Domovinskom ratu – kazuje jedan od branitelja iz Savske 66. Njegove riječi potvrđuje Fahrudin Jašarević, ponosni hrvatski branitelj i 70% ratni vojni invalid:

– U postrojbama Hrvatske vojske i policije sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka. Poginulo ih je 1.187 i to je nešto što se ne zaboravlja. Iako nosimo predznak nacionalne manjine koji ne zvuči baš ugodno, volim da se zna kako smo dali sve od sebe i zdušno se borili za samostalnu Hrvatsku. Jer, mi Bošnjaci i Hrvati dijelimo jednu povijesnu muku, a to je dokazano ne samo kroz Domovinski rat, nego i kroz prijašnje ratove i stradavanja. Kako bi bilo jasnije, citirat ću riječi muftije Džemaludina Čauševića koji je još 1938 kazao “Bošnjaci, ako žele opstati, moraju ići skupa s Hrvatima”. I to je, smatram, čista istina – kazao je Fahrudin Jašarević, koji sebe radije naziva “muslimanskim Hrvatom”, negoli Bošnjakom.

Za kraj je istakao kako mu je bila čast biti pripadnikom specijalne policije, a poseban su mu ponos akcije pod zapovjedništvom generala Mladena Markača.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari