Connect with us

Hrvatska

Počast poginulim braniteljima u obrani Zadra

Objavljeno

-

Foto: Hina

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Grada Zadra, Zadarske županije, policije i Hrvatske vojske odali su u srijedu počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u obrani grada Zadra.

Obilježavanje 30. obljetnice Dana obrane Zadra nastavljeno je u Ulici dr. Ante Starčevića kod spomenika poginulim imotskim vitezovima, a svečana akademija ”Obrana Zadra u prvom tjednu listopada ’91.” održana je na Dračevcu, pokraj tenka koji je 5. listopada 1991. uništen u obrani grada.

“U godini kad obilježavamo 30. godišnjicu najtežih bitaka najzahtjevnijeg vremena, godini kad se prisjećamo najhrabrijih hrvatskih branitelja i, nažalost velikih žrtava, evo nas danas ovdje u Zadru gdje iskazujemo zahvalu našim hrabrim braniteljima koji su zaustavili velikosrpsku agresiju i koji su branili i obranili svoj Zadar. Ovdje smo da bismo iskazali zahvalu braniteljima koji su svoj život položili za slobodu koju danas imamo”, kazao je izaslanik premijera Plenkovića, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Dodao je da je Domovinski rat bio legalan, legitiman, oslobodilački i pravedan te naglasio da je “Republika Hrvatska bila napadnuta od agresora kojem ništa nije bilo sveto”.

“Unatoč nastojanjima da se san o slobodi sruši, hrvatski branitelji nisu odustajali od svoga cilja. Od velikosrpske agresije obranjena je i oslobođena međunarodno priznata Hrvatska država. Iz tog nametnutog nam rata izašli smo kao pobjednici. Naša je dužnost promicati istinu o Domovinskom ratu, jer mi koji smo stvarali povijest možemo biti autentični svjedoci tog najvažnijeg razdoblja u stvaranju Republike Hrvatske”, poručio je ministar Medved.

Hrabrost hrvatskih ratnika i zajedništvo Zadrana

Mladen Fuzul, zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske, zapovjednik obrane grada Zadra i zapovjednik 4. gardijske brigade Pauci te izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića rekao je da se dobro sjeća koliko je teško bilo braniti Zadar.

“Grad Zadar tada se našao pred smrtnom presudom. Smrtnu presudu su mu izrekli i namijenili mnogi od onih koji su samo nekoliko mjeseci prije toga šetali njegovim ulicama. Zahvaljujući nadljudskim naporima, malo naoružanim snagama Zbora narodne garde i domaćim ljudima, obranjene su granice Zadra”, podsjetio je Fuzul.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić, i sam branitelj, naglasio je kako su hrabrost hrvatskih ratnika i zajedništvo Zadrana doveli do junačke obrane grada.

“Bila su teška vremena, ali tada je grad disao kao jedno, kao i cijela Hrvatska. Zahvaljujem svim poginulim braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvi koju su ponijeli. Zahvaljujem i svim ljudima i braniteljima koji nisu iz Zadra, a došli su braniti ovaj grad. Tada Zadranima nije bilo lako. Svi civili radili su za naše branitelje i omogućili da ovaj grad diše, da raste i da se obrani, ustvrdio je Dukić.

Napad na Zadar počeo je 1. listopada, kada je poginulo 42 ljudi, a 5. listopada u srpskim su napadima poginule 104 osobe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari