Pratite nas

Kronika

Počast prvoj žrtvi agresije na BiH – Hrvatu iz općine Trebinje

Objavljeno

na

Dne 1.listopada 1991. g. JNA već posve upregnuta u miloševićevska velikosrpska kola, pokrenula je napad na jug Hrvatske: Dubrovnik, Slano, Ston… Na tome zločinačkome putu stajalo joj je nenaoružano Ravno, mjesto u Istočnoj Hercegovini, nastanjeno Hrvatima. Ravno i okolna sela sravnjena su sa zemljom.

Krvavi ishod: 24 ubijena civila, a njih još 18 završilo je u srpskim kazamatima. Samo u zaseoku Kijevu Dolu likvidirano je 7-ero Hrvata, starijih od 60 godina. Dne.7.rujna 2013. U Ravnom, na dan općine uoči blagdana Male Gospe, našlo se brojno izaslanstvo:potpredsjednica i eurozastupnica Dubravka Šuica, glavni tajnik Milijan Brkić, Milan Kovač, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

nikola_brajic_Došli su na otkrivanje spomenika Nikoli Brajiću, prvom tajniku HDZ-a nekadašnje općine Trebinje. Srbi su ga zarobili dok je kao vozač hitne pomoći spašavao ranjene civile. Iako je prema međunarodnim konvencijama trebao biti zaštićen, odveden je u Bileću u logor gdje je nakon mučenja likvidiran. Presudilo mu je to što je bio član HDZ-a. znao je da su opasna vremena da se lako gubi glava i za manje, sve je Niko znao ali je isto tako kao častan čovjek znao da ne smije zakazati u ljudskosti i da mora spašavati ranjene sunarodnjake. Znao je da ne smije zanijekati svoj hrvatski identitet  bez obzira na opasnost. To je napravio radi svoga naroda ali i svoje obitelji i potomaka, koji trebaju biti i jesu ponosni na njega.

„Koristim priliku te obećam da žrtvu vašega Nike nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti,“ poručio je Milan Kovač.

Alija Izetbegović izjavit će nakon masakra u Ravnome : „ovo nije naš rat“

Hrvati u BiH shvativši da su prepušteni sami sebi, ustrojili su HVO.

Čime su ne samo obranili hrvatske prostore, već i omogućili obranu cijele BiH.

 No i danas mnogi ignoriraju žrtve Ravnog.

Početak agresije na BiH datiraju s pola godine zakašnjenja-na travanj 1992. g. kada je napadnuto Sarajevo.

Takve dezinformacije nažalost prihvaća i dio hrvatskih medija.

Stoga je u izjavi nakon otkrivanja spomenika glavni tajnik HDZ istaknuo da je spomenik nepobitni dokaz da su Hrvati prvi organizirali obranu BiH.

HVO je spasio ne samo Hrvate nego i cijelu BiH i bošnjački narod. No to se često prešućuje kako bi se minorizirali Hrvati.

Hrvatska ima i zakonsku i ustavnu i dejtonsku obvezu brinuti se o bosansko-hercegovačkim Hrvatima. U jednom trenutku nažalost, politički Zagreb je postao maćeha hrvatskom narodu u BiH.

No to se više nikada ne će dogoditi.

HS/hdz.info

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari