Connect with us

Događaji

Počela izvanredna sjednica Sabora sazvana na zahtjev Vlade

Objavljeno

-

Počela je izvanredna sjednica Sabora koju je predsjednik parlamenta Josip Leko sazvao na zahtjev Vlade.

[ad id=”68099″]

Na dnevnom redu izvanredne sjednice nalazi se pet prijedloga zakona, od kojih je četiri u hitnom postupku. Sjednica je jutros počela raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. U naredna četiri dana trebali bi raspraviti i prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije, prijedlog Zakona o trošarinama, prijedlog Zakona o financiranju lokalne samouprave te bi u drugom čitanju trebali raspraviti i o konačnom prijedlogu zakona o stečaju potrošača, piše Večernji List

“Slažem se da je to loša praksa, ali ne samo ove Vlade”

– Sramota je da ovaj saziv Sabora 4/5 zakona donio po hitnom postupku – kazao je na početku sjednice HDZ-ov zastupnik Željko Reiner koji se žalio što su zakoni predloženi po hitnom postupku te je zatražio glasovanje, a predsjednik Sabora je usvojio njegov prijedlog. – Slažem se da je to loša praksa, ali ne samo ove Vlade – kazao je predsjednik Sabora Leko te su zastupnici potom glasovali da se na četiri predložena zakona primijeni hitni postupak. HDZ-ov Davorin Mlakar također se pobunio zbog hitnosti postupka te tvrdi da je predsjednik “sazivanjem sjednice prekršio Poslovnik” Sabora.

Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi predstavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. – Nova naknada koju uvodimo je samo prva stepenica u onome što zovemo ublažavanje energetskog siromaštva – kazala je Opačić te dodala da su se odlučili na sufinanciranje energenata, odnosno struje. – Struja je univerzalni energent i odlučili smo da 125 tisuća korisnika, od toga 60 do 70 tisuća kućanstava, primi mjesečno 200 kuna za troškove struje i time ćemo im pomoći u suzbijanju energetskog siromaštva – kazala je Opačić.

Zastupnica Nada Murganić u replici je pitala ministricu s kojim pravom Vlada obećava nova prava građanima, a nije im omogućila da ostvare stara prava. – Ovo nije racionalizacija nego nerad i nečinjenje – kazala je Murganić.

Mnogi su sazivanje izvanredne sjednice Sabora, nekoliko dana prije roka redovite sjednice 15. rujna, protumačili kao želju vladajućih da parlament što prije završi svoj jesenski dio zasjedanja, nakon čega će doći do njegova raspuštanja i raspisivanja izbora. Premijer Zoran Milanović jučer je rekao da raspuštanje Sabora očekuje do kraja rujna, – Raspuštanje Sabora je autonomna odluka tog tijela i pretpostavljam kako će ta odluka biti donesena krajem rujna – kazao je jučer Milanović te dodao da će “izbori biti vrlo brzo”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari