Connect with us

Naši u svijetu

Počela je antiteroristička operacija u Slaviansku. Poginuo ukrajinski vojnik, petero ranjeno

Published

on

‘Antiteroristička operacija počela je u Slaviansku’, gradu na istoku Ukrajine gdje su proruski orijentirane naoružane osobe u subotu zauzele zgrade policije i sigurnosnih službi, izjavio je u nedjelju ujutro ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov i pozvao stanovnike da ostanu u kućama, podalje od prozora.

UKRAJINSKI MINISTAR POTVRDIO: Ima žrtava s obje strane. Poginuo ukrajinski vojnik, petero ranjeno Russia Today izvještava da je u sukobima poginulo troje ljudi, od kojih je dvoje pripadnika “Desnog sektora”.

 

‘Postrojbe svih snaga u zemlji sudjeluju. Nek’ nam Bog pomogne’, piše ministar na stranici Facebooka.

‘Prenesite to svim civilima: neka napuste središte grada, ne izlaze iz svojih domova, neka se drže podalje od prozora’, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax Avakove riječi.

Avakov nije naveo nijedan drugi detalj u toj poruci.

Poruke na različitim društvenim mrežama u nedjelju ujutro spominju pucnjavu u gradu sa 100.000 stanovnika, što neposredno nije moguće potvrditi.

U subotu navečer ministar je osudio rusku ‘agresiju’ nakon niza napada čitav dan na zgrade snaga sigurnosti na ukrajinskom istoku koji graniči s Rusijom.

Ukrajinsko Vijeće sigurnosti okupilo se u subotu navečer na trosatnom sastanku nakon napada na istoku, ali nijedna odluka nije objavljenja po završetku sastanka.

Rusija: Nedopustive prijetnje silom

Ruska diplomacija je ocijenila u subotu da su ‘nedopustive’ prijetnje prozapadnih vlasti u Kijevu da će napasti proruske prosvjednike koji su zauzeli i druge zgrade državnih ustanova na istoku Ukrajine.

U telefonskom razgovoru ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ukrajinskog kolege Andrija Deščice, ‘ruska strana je istaknula odgovornost sadašnjih vlasti u Kijevu u sprječavanju svake primjene sile na jugu i na jugoistoku Ukrajine’, istaknuto je u prioopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

‘Stalne prijetnje Kijeva da će napasti zgrade koje su zauzeli prosvjednici u Donjecku i u Lugansku, neprihvatljive su’, dodaje se u priopćenju ruske diplomacije.

RT piše da se, nakon što je vlada obavila pokretanje akcije, u gradu čuju pucnjevi. Helikopteri lete iznad grada, a oko njega su primijećena i oklopna vozila. Stanovnici tvrde da je nekoliko helikoptera sletjelo na pistu udaljenu oko 5 kilometara od centra grada. Pucnjava je navodno počela na “kontrolnoj točci” koju su sinoć postavili naoružani prosvjednici u predgrađu grada.

U borbama je ozlijeđeno troje ljudi, uključujući i jednog civila te su prebačeni u lokalnu bolnicu, tvrdi se u nekim izvještajima. Prema izvještaju RIA Novosti pristup gradu su blokirali ukrajinski vojnici, a zaustavljen je i javni autobusni promet. Ukrajinske snage još ne kontroliraju centar grada.

Proruski aktivisti naoružani automatskim oružjem jučer su zauzeli Vladine zgrade u Slaviansku, gradu udaljenom oko 150 kilometara od granice sa Rusijom, te su postavili barikade na prilazu gradu. U telefonskom razgovoru američki državni tajnik John Kerry izrazio je svoju zabrinutost ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da su napadi na istoku Ukrajine sinkronizirani slično kao i raniji napadi na istoku Ukrajine i poluotoku Krimu koji je pripojila Rusija.

“Militanti su opremljeni specijaliziranim ruskim naoružanjem”

– Militanti su opremljeni specijaliziranim ruskim naoružanjem i imaju iste uniformne koje su nosile ruske snage koje su izvršile invaziju na Krim – rekao je Kerry Lavrovu i pozvao ga da Rusija poduzme korake za smirivanje situacije i povuče vojsku sa granice s tom državom.

U gradu Kramatorsku naoružane osobe zauzele su policijsku postaju nakon pucnjave s policijom. U grad je 20-ak naoružanih muškaraca stiglo u dva autobusa. Na prikazanim snimkama je vidljivo da od zapovjednika dobivaju zapovjedi te pucaju iz automatskog oružja prilikom dolaska do zgrade.

Ponavlja se Krim

Zauzete su Vladine zgrade u još nekoliko gradova oko Donjecka i Luganska, a SAD je to nazvao ponavljanjem situacije koja je prethodila ruskoj aneksiji ukrajinskog poluotoka Krima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako ukrajinska akcija na istoku države može ugroziti razgovore koji se u četvrtak trebaju održati u Ženevi, a u kojima bi o krizi trebale raspravljati Ukrajina, Rusija, SAD i EU. Lavrov smatra kako je ukrajinska vlada “demonstrirala nesposobnost u preuzimanju odgovornosti za sudbinu svoje države”.

AP/RT/VL

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari