Connect with us

Vijesti

Počela je predizborna kampanja – Pogledajte tko se sve natječe za Sabor

Objavljeno

-

DIP je objavio pravovaljane liste čime je i službeno počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa izvijestio je da su zaprimljene ukupno 192 liste. 95 je stranačkih, 92 koalicijske i 5 neovisnih. Liste su objavljene na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, a počinje teći rok od 48 sati za eventualne prigovore.

Ovdje pogledajte tko je sve ušao u utrku za Sabor.

Na listama je ukupno 58 posto muškaraca, a prosječna dob kandidata 48,6 godina. Najmlađa kandidatkinja je 2002. godište, a najstariji kandidat ima 91 godinu.

Od 192 liste 39 ne zadovoljavaju kvote ravnoteže spolne zastupljenosti. na 37 su podzatupljene žene, a na dvije muškarci. Sessa je najavio da će obavijestiti DORH o pokretanju prekršajnih postupaka. Rekao je da zasad nema nijedne zemlje u svijetu koja nije dopustila izbore.

Podsjetio je da 24. lipnja istječe rok za provjeru podataka u registru birača, te da do tada treba prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta na dan izbora.

”Spremni smo za najcrnji scenarij, za najgoru epidemiološku situaciju, ali se nadamo da do toga neće doći”, rekao je Sessa. Na upit kako će nas identificirati ako budemo nosili maske, Sessa je odgovorio da birači trebaju poštivati pravila i osobno glasati. Rekao je da se identifikacija radi na temelju isprave. ”Ako bude sumnje, maska se može malo povući, pa utvrditi identitet”, objasnio je.

Rekao je da još čekaju upute HZJZ-a, ali da će se i ljudima u samoizolaiciji omogućiti da glasaju na izborima tako što će članovi biračkih odbora otići do te osobe. ”Doći će kao poštar ili Glovo. Nije to slanje rakete na mjesec”, istaknuo je Sessa. Izvijestio je da će DIP rezultate na dan izbora početi objavljivati od 22 sata.

Sessa je rekao da misli da novinari mogu zatražiti podatak je li predsjednik Zoran Milanović glasao na izborima, piše Dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas