Počela proslava Dana entiteta BiH RS-a, Bošnjacima ovaj datum neprihvatljiv

  2

  U Republici Srpskoj je danas počelo obilježavanje Dan Entiteta BiH Republike Srpske i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana liturgijom koju u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

  Za bošnjačke predstavnike u vlasti RS-a obilježavanje ovog datuma nije prihvatljivo.

  I Venecijanska komisija Vijeća Evrope također je ranije zaključila da je proglašenje 9. siječnja kao Dana entiteta BiH RS-a po Zakonu o praznicima entiteta BiH RS-a bilo nadahnuto događajem koji je naročito bitan za samo jedan konstitutivni narod, dok budi bolne uspomene za druge zajednice. Unatoč tome, on je nametnut svim građanima entiteta BiH RS-a, stav je Venecijanske komisije uz opasku da to nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije, međusobnog razumijevanja i jednakosti, što bi trebalo biti temelji za izbor nacionalnog dana.

  [quote]Srpski političari iz entiteta BiH RS-a odbacuju ovakvo mišljenje i navode da će entitet BiH RS slaviti ovaj datum.[/quote]

  Od jutarnjih sati primjetno je pojačana nazočnost policije u centru Banje Luke. Danas je i neradni dan u entitetu BiH RS, peti od početka ove godine.

  VLM

  facebook komentari

  • peppermintt

   Molim ispravno napisati naslov-eniteta RS, hvala

  • peppermintt

   Molim ispravno napisati naslov-eniteta RS, hvala