Pratite nas

Vijesti

Počela je sezona požara

Objavljeno

na

Na Braču izgorjela tri hektara borove šume i niskog raslinja

U požaru koji je u utorak izbio na jugoistočnoj strani otoka Brača izgorjela su tri hektra borove šume i niskog raslinja.

Oštećena je i jedna kamp kućica jer je vatra u jednom trenutku zaprijetila objektima, no, vatrogasci su ih uspjeli obraniti.

U gašenju je sudjelovalo 30 vatrogasaca s deset vozila, a iz zraka su im pomagali kanaderi.

Vatrogasci su noć proveli dežurajući uz rubne dijelove požara kako se vatra ne bi ponovno aktivirala.

Na području Omiša u noći na srijedu su izbila tri požara. Gori u Dugom Ratu i u Stanićima, a gorjelo je i na području Brnistre.

dugi_rat12-310713Vatra u Dugom Ratu se približila kućama, ali objekti nisu ugroženi. Vatrogasci su oformili liniju obrane, a oko sedam sati ujutro u pomoć vatrogascima su došli i kanaderi, no, zbog jakog vjetra ne mogu raditi pa su se vratili u bazu.

Vjetar otežava posao i zemaljskim snagama. Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik, kaže, da im je problem taj što požar ne mogu gasiti vatrogasnom tehnikom jer se radi o nepristupačnom terenu bez puteva.

Požar je izbio istovremeno na tri mjesta i to upućuje na sumnju da ga je netko namjerno izazvao. Linija požara u Dugom Ratu duga je oko kilometar, a široka oko 400 metara. Gori borova šuma i nisko raslinje, a nošena burom vatra se brzo širi.

Dignute su sve županijske vatrogasne snage. Na terenu je više od 200 vatrogasaca s 45 vozila, a u pomoć im stižu i snage iz susjednih županija.

Prije podneva u gašenje požara u Dugom Ratu uključila su se i dva kanadera, što je gasiteljima znatno olakšalo posao. Požar je lokaliziran prije 13 sati.

dalmacijanews

Što vi mislite o ovoj temi?

Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u gradu Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

NEDJELJA 17. studenog u 18 sati  jednakovremeno paljenje lampaša duž ulice grada Vukovara u Zagrebu (9 km) i u 18.30 sati središnji događaj ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu, kod koncertne dvorane V. Lisinski

uz nazočnost svih sudionika akcije – paljenje lampaša u obliku slova VUKOVAR i KRIŽA sa svijećom, koju palimo “Vukovarskim svijetlom mira”, molitva i kraći program, podržan od hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika

PONEDJELJAK 18. studenog u 19.00 sati – Sv. Misa za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i Domovine Hrvatske u župnoj crkvi Sv. Mati Slobode (za cijeli grad Zagreb) i nakon Sv. Mise – u 20 sati   koncert: “ZAPAMTITE VUKOVAR”

uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora i orkestra Policijske akademije, te hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Bulj pozvao na uključivanje vojske u zaštitu granice

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku.

Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

“Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice”, istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

“Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati,  što smo bezbroj puta dosad dokazali – bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba  angažirati – ona će se u roku od nekoliko sati angažirati”, kazao je.

Predstavljajući izmjene  Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže  omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge.

Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

“Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava”,  rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari