Pratite nas

POČELE PRIPREME ZA IZGRADNJU AUTOCESTE OD POČITELJA DO ZVIROVIĆA

Objavljeno

na

Predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) bili su u trodnevnoj radnoj posjeti JP Autoceste FBiH u Mostaru. Na održanim sastancima prezentirani su završeni projekti na Koridoru Vc, dinamika radova na osam aktivnih gradlilišta kao i budući projekti.

Prilikom posjete, predstavnici EIB-a su obišli završenu poddionicu Kravice – Bijača, međunarodni granični prijelaz Bijača, dionicu u izgradnji Zvirovići – Kravice kao i buduću trasu dionice Zvirovići – Počitelj.

 Razgovarano je i o finansiraju novih projekata te je izražena spremnost EIB-a da finansira izgradnju nove dionice Zvirovići – Počitelj dužine 11 kilometara. U sklopu ove dionice, koja je trenutno u fazi izrade glavnog projekta je i most Počitelj koji će se nalaziti sjeverno od grada i koji je dužine 975 metara i visine 85 metara, a čija bi izgradnja trebala početi krajem godine. Održan je i sastanak sa načelnikom Općine Čapljina Smiljanom Vidićem gdje je razgovarano o poslovima na eksproprijaciji zemljišta kao i položaju mosta Počitelj.

 „Na održanim sastancima dogovoreni su tehnički i drugi detalji vezano za izrgadnju dionice Zvirovići – Počitelj. Tokom ove godine pokrenut ćemo tendersku proceduru izbora izvođača radova, a početak radova očekujemo krajem godine. Ovim projektom nastavit ćemo izgradnju južnog dijela Koridora Vc, čime će se autocestom spojiti Međugorje i Počitelj što je od posednog značaja za ekonomski i turistički razvoj ovog dijela Hercegovine“, izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Pozitivno je ocijenjena dinamika izvođenja radova u posljednje dvije godine na Koridoru Vc. Kao jedan od finansijera Sarajevske zabilaznice, predstavnici EIB-a su izrazili zadovoljstvo što je JP Autoceste FBiH preuzleo izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice (LOT 3) od Butila do Vlakova te obezbjedilo nedostajuća sredstva kako bi izgradnja bila završena. Završetak ove dionice je planiran za ljeto ove godine čime će se modernom autocesetom spojiti Zenica i Tarčin.

 Ovim JP Autoceste FBiH pored završetka 102 km autoceste tokom ove godine nastavljaju pripreme za izgradnju novih dionica na Koridoru Vc.

JP Autoceste FBiH

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari