Connect with us

Iz Svijeta

Počeli parlamentarni izbori u Crnoj Gori, peti od neovisnosti

Objavljeno

-

Foto: EPA

U Crnoj Gori je u nedjelju u sedam sati otvoreno više od 1200 biračkih mjesta, na kojima svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima može iskoristiti 540.026 stanovnika te države, koji će birati između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Prema rezulatima istraživanja javnog mnijenja objavljenim dva tjedna uoči izbora Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića ima uvjerljivu potporu od 35,3 posto birača, dok njihovi tradicionalni koalicijski partneri Socijaldemokrati imaju 5,3 posto, a Bošnjačka stranka 4,8 posto.

Najveću podrsku od oporbenih stranaka ima prosrpski blok “Za budućnost Crne Gore“ 24,7 posto i građanska koalicija “Mir je naša nacija“ sa 16,5 posto, te koalicija „Crno na bijelo“, formirana oko građanskog pokreta URA koju podržava 6,6, posto građana, dok SDP Ranka Krivokapića, prema istom istraživanju, ima podršku 4,2 posto građana.

Crnogorski zakoni ne dozvoljavaju objavljivanje rezultata istraživanja podrške političkim strankama posljednja dva tjedna izborne kampanje.

Ovo su 11 parlamentrani izbori u Crnoj Gori od uvođenja višestranačkog sustava, peti nakon obnove njezine neovisnosti, a održavaju se u jeku drugog vala epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Građani na biralištima moraju nositi zaštitnu masku, te održavati distancu od dva metra, dok osobe koje su u samoizolaciji mogu izaći na izbore.

„Ljudi slobodno mogu ići na glasanje uz nošenje maski, držanje distance, higijenu ruku i prostora, glasanje može biti i treba biti sasvim sigurno. Nadam se da će tako biti i da će se svi držati preporuka i mjera“, priopćio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, noć uoči izbora.

Crnogorske parlamentarne izbore nadgledat će 2089 promatrača, od kojih je 265 stranih.

Lokalna nevladina organizacija Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) prve preliminarne rezultate najavljuje oko 20,30 sati.

U nedjelju se istodobno održavaju i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. (Hina)

Milo Đukanović: SPC želi da posrbi Crnu Goru

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari