Connect with us

Hrvatska

Počelo obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Objavljeno

on

Foto: Davor Lončarić/HRT

U povodu obilježavanja Dana obrane grada Osijeka 5. prosinca, u petak su u znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sve branitelje položeni vijenci i zapaljene svijeće kod kapelice Kraljice Mira na lijevoj obali Drave.

Vijence su položili predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin, zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš, predsjednik županijske Koordinacije udruga branitelja Antun Blažević i načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece. Otkrivena je i spomen-ploča za 64 poginula policajca te uprave.

Prisjećajući se 5. prosinca 1991., kada je Osijek doživio najsnažniji napad u Domovinskom ratu, u kojem je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a još se jedna osoba smatra nestalom, Blažević je rekao da je to bio ujedno najtužniji, ali i najponosniji dan za osječke branitelje.

„Nakon pada Vukovara i okupacije okolnih mjesta, koja su činila dio obrane Osijeka, neprijatelj je pokušao žestokim napadima ući u grad, ali uz veliki napor i žrtvu branitelja Osijek je obranjen“, rekao je Blažević.

Vulin je istaknuo kako se „miješaju osjećaji tuge za onima koji više nisu s nama, ali i ponosa jer je na taj dan David pobijedio Golijata, a nepokoreni grad Osijek odupro se velikoj agresiji“.

U povodu Dana obrane grada Osijeka, u subotu, 5. prosinca u crkvi sv. Roka u osam sati služit će se misa za sve poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu. Nakon toga zapalit će se svijeće kod spomen-obilježja poginulima na Rosinjači te kod spomen-obilježja u gradskim četvrtima Filipovici, Brijestu, Industrijskoj četvrti, Tenji, Nemetinu i Antunovcu.

U Muzeju Slavonije u 12 sati bit će otvorena izložba „Ratni reporteri Glasa Slavonije“. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari