Connect with us

Događaji

Počelo obilježavanje Dana osječkih branitelja i obljetnice 106. brigade

Published

on

Svečanom akademijom u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u ponedjeljak je počelo višednevno obilježavanje Dana osječkih branitelja i 25. obljetnice osnutka 106. brigade Zbora narodne garde RH.

[ad id=”93788″]

 Kroz tu je postrojbu prošlo više od 10 tisuća branitelja, 174 pripadnika su poginula, više od 850 ih je ranjeno, a za iskazano junaštvo brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Jedan od ratnih zapovjednika brigade Franjo Koržinek podsjetio je kako je postrojba osnovana 28. lipnja 1991., a uglavnom je provodila obrambena djelovanja oko Osijeka i prigradskih naselja, na crti obrane dugoj 52 kilometra, te spriječavala prodor agresora prema Đakovu.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zamolio je branitelje da ne dopuste političarima da unište Hrvatsku, koju su stvorili.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić zahvalio je pripadnicima 106. brigade na hrabrosti i požrvtvovnosti, kojima su, u vrijeme Domovinskog rata, sačuvali Osijek i Hrvatsku.

Obilježavanje će se nastaviti umjetničkim performansom “Crveni fićo” na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku te promocijom knjige “Brojim do sto!”, u spomen na preminulog bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića.

U utorak će se, nakon koncelebrirane svete mise zadušnice u osječkoj konkatedrali Svetih Petra i Pavla, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, okupiti i postrojiti pripadnici 106. brigade, a potom krenuti u svečanom mimohodu do strelišta Pampas, gdje će se otkriti spomen ploča toj postrojbi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari