Connect with us

BiH

Počelo projektiranje trase plinovoda između BiH i Hrvatske

Published

on

U tijeku je izrada idejnog rješenja projekta Južna interkonekcija, plinovoda koji će povezati transportne plinovode Hrvatske i BiH, odnosno Plinacra i BH-Gasa.

Ovaj projekt, kako je priopćeno iz BH-Gasa, spada u linijske infrastrukturne projekte i u tijeku je projektiranje trase u dužini od 160 km čime ovaj projekt spada u najkompleksnije projekte koji se trenutno realiziraju u BiH. To je projekt koji svojom dužinom spada u projekte s najdužom projektiranom linijskom trasom u BiH. Kompleksnost projekta ogleda se i u tome što se projektiranje odvija na teritoriju četiri županije i zahtjeva uključenost svih lokalnih zajednica na tom području od ideje do realizacije.

Prvog kolovoza ove godine službeno je započela realizacija projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, održavanjem inicijalnog sastanka s projektantom. Izrada projektne dokumentacije financira se grant sredstvima Europske komisije, a za projektanta je izabran konzorcij Connecta – Mott MacDonald.

Projektant je započeo aktivnosti preciznog definiranja trase uz geodetsko snimanje i geološke istražne radove.  Poseban segment projektiranja je uporaba dronova za precizno određivanje trase plinovoda kao i točke spajanja plinovoda s obje strane granice.

S obzirom na to da trasa plinovoda prolazi kroz više županija Federacije BiH, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnoj, županijskoj i općinskoj razini u svrhu ishodovanja neophodne prostorno-planske dokumentacije, te osiguranja informacija o postojanju prepreka kao što su minska polja, arheološke iskopine i slično.

Dosad je izvršeno geodetsko snimanje koridora plinovoda, te trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika. Trasa plinovoda je projektirana do danas na oko 40 km od zahtjevanih 160 km. Dodatno, započela su geološka istraživanja s ciljem utvrđivanja pogodnosti tla za polaganje plinovoda.

Ono što je posebno važno za ovu fazu izrade projektne dokumentacije je to da je BH-Gas započeo proceduru osiguranja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za osiguranje  dijela sredstava za samu izgradnju plinovoda u BiH.

Realizacijom projekta Južna interkonekcija omogućit će se integracija bh. tržišta sa europskim tržištem prirodnog plina povezivanjem transportnih sustava prirodnog plina BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plionom (LNG Krk, Kaspijska regija (projekat IAP), europska čvorišta za trgovinu plinom, uz povećanje sigurnosti opskrbe. Ujedno, projekt Južna interkonekcija je dio i neodvojivi krak plinovoda IAP čijom realizacijom, a kako je to priopćeno s posljednjeg sastanka u Azerbejdžanu, Bosna i Hercegovina će imati priliku i za kupovinu prirodnog plina s plinskih polja ove zemlje.

Projekt s bh. strane podrazumjeva izgradnju plinovoda granica HR/BiH – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar, a sa strane Hrvatske podrazumijeva plinovod granica BiH-Zagvozd-Split, priopćeno je iz BH-Gasa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari