Pratite nas

BiH

Počelo projektiranje trase plinovoda između BiH i Hrvatske

Objavljeno

na

U tijeku je izrada idejnog rješenja projekta Južna interkonekcija, plinovoda koji će povezati transportne plinovode Hrvatske i BiH, odnosno Plinacra i BH-Gasa.

Ovaj projekt, kako je priopćeno iz BH-Gasa, spada u linijske infrastrukturne projekte i u tijeku je projektiranje trase u dužini od 160 km čime ovaj projekt spada u najkompleksnije projekte koji se trenutno realiziraju u BiH. To je projekt koji svojom dužinom spada u projekte s najdužom projektiranom linijskom trasom u BiH. Kompleksnost projekta ogleda se i u tome što se projektiranje odvija na teritoriju četiri županije i zahtjeva uključenost svih lokalnih zajednica na tom području od ideje do realizacije.

Prvog kolovoza ove godine službeno je započela realizacija projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, održavanjem inicijalnog sastanka s projektantom. Izrada projektne dokumentacije financira se grant sredstvima Europske komisije, a za projektanta je izabran konzorcij Connecta – Mott MacDonald.

Projektant je započeo aktivnosti preciznog definiranja trase uz geodetsko snimanje i geološke istražne radove.  Poseban segment projektiranja je uporaba dronova za precizno određivanje trase plinovoda kao i točke spajanja plinovoda s obje strane granice.

S obzirom na to da trasa plinovoda prolazi kroz više županija Federacije BiH, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnoj, županijskoj i općinskoj razini u svrhu ishodovanja neophodne prostorno-planske dokumentacije, te osiguranja informacija o postojanju prepreka kao što su minska polja, arheološke iskopine i slično.

Dosad je izvršeno geodetsko snimanje koridora plinovoda, te trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika. Trasa plinovoda je projektirana do danas na oko 40 km od zahtjevanih 160 km. Dodatno, započela su geološka istraživanja s ciljem utvrđivanja pogodnosti tla za polaganje plinovoda.

Ono što je posebno važno za ovu fazu izrade projektne dokumentacije je to da je BH-Gas započeo proceduru osiguranja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za osiguranje  dijela sredstava za samu izgradnju plinovoda u BiH.

Realizacijom projekta Južna interkonekcija omogućit će se integracija bh. tržišta sa europskim tržištem prirodnog plina povezivanjem transportnih sustava prirodnog plina BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plionom (LNG Krk, Kaspijska regija (projekat IAP), europska čvorišta za trgovinu plinom, uz povećanje sigurnosti opskrbe. Ujedno, projekt Južna interkonekcija je dio i neodvojivi krak plinovoda IAP čijom realizacijom, a kako je to priopćeno s posljednjeg sastanka u Azerbejdžanu, Bosna i Hercegovina će imati priliku i za kupovinu prirodnog plina s plinskih polja ove zemlje.

Projekt s bh. strane podrazumjeva izgradnju plinovoda granica HR/BiH – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar, a sa strane Hrvatske podrazumijeva plinovod granica BiH-Zagvozd-Split, priopćeno je iz BH-Gasa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Parlament entiteta RS uz prijetnje traži vraćanje na ‘izvorni Dayton’

Objavljeno

na

Objavio

Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u utorak je prihvatio dokument s dvadeset točaka u kojemu poziva na ukidanje svih odluka kojima je nakon 1996. izmijenjen ustroj BiH kakav je bio predviđen Daytonskim sporazumom, a u suprotnome najavio je kako će donijeti novi ustav RS i samostalno odrediti koje će ovlasti ta tvorevina imati.

Nakon raprave koja je trajala u ponedjeljak cijeli dan, a završena u utorak rano ujutro, glasovima zastupnika iz stranaka vladajuće većine, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Narodna skupština RS pozvala je strane potpisnice i svjedoke Daytonskog sporazuma, kao i od sve predstavnike međunarodne zajednice, da ponište ranije i spriječe donošenje novih odluka “koji pozivaju na razgradnju Daytonskog sporazuma” i tako osiguraju pokretanje procedura kojima će se BiH “vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma”.

Ako na taj poziv ne bi bilo odgovora, parlament RS najavio je kako će donijeti novi entitetski ustav kojim će RS vratiti “oduzete ovlasti” poput vojske, carina i obavještajne službe.

Parlament RS je najavio kao će se odluično usprotiviti svakom pokušaju teritorijalnog preustroja BiH te izmjeni strukture te zemlje, koju u Banjoj Luci vide kao “državnu zajednicu” bez suvereniteta, uz ocjenu kako on pripada samo entitetima i suverenim narodima.

Prema dokumentu vladajuće većine u RS, taj bi entitet sada trebao stupiti u pregovore s Federacijom BiH kako bi se dogovorili koje ovlasti bi mogle eventualno ostati na razini države.

Odlukom parlamenta RS svako djelovanje dužnosnika iz tog entiteta koje bi bilo protivno ovim zaključcima tretiralo bi se kao kazneno djelo, a ta prijetnja izravno se odnosi i na moguću integraciju BiH u NATO.

Navodi se kako se RS protivi članstvu BiH u NATO “najprije zbog toga što neprihvatljivim smatraju uspostavu NATO granice prema Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za RS i BiH”.

“U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu u bilo kakvim vojnim savezima”, stoji na kraju zaključaka koje nisu poduprli zastupnici iz oporbe, koji nisu ni došli glasovati.

Jedan od oporbenih lidera i aktualni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je kako je ova sjednica bila čisto gubljenje vremena i da se usvojenih zaključaka za pet dana “nitko neće ni sjećati”.

Predsjednik kluba skupina Zajedno za BiH Edin Ramić poručio je kako bi se parlament RS trebao baviti stvarnim, a ne izmišljenim problemima, upozorivši kako je stvarna kušnja za vlast to što je BDP u tom entitetu po stanovniku za tisuću eura manji nego u Federaciji BiH, a plaće su im manje za 20 posto.

“Zbog financijske nestabilnosti više od 15 vodećih tvrtki iz RS je svoje sjedište premjestilo u Federaciju BiH. To su teme za posebnu sjednicu Narodne skupštine, a ne pokušaj da se bavimo stvarimo na koje realno ne možemo utjecati”, kazao je tijekom rasprave Ramić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U četvrtak rasplet situacije oko Vijeća ministara BiH i Parlamenta?

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda PSBiH boravio je danas u Tuzli u posjetu Županijskom odboru HDZ Tuzla te se osvrnuo na trenutačnu politiku odnosa prema Hrvatima u Tuzlanskoj županiji.

Na pitanje novinara zašto vlast na federalnoj kao ni na državnoj razini još uvijek nije formirana, Čović je rekao:

– Prošlo je 13 mjeseci od općih izbora. Mi ćemo u četvrtak imati razgovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, a već je dogovoren i Kolegij Doma naroda kao i zajednički kolegij oba doma. Nositelji tog kolegija su SNSD-e, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovor s predstavnicima SDA da utvrdimo priču oko izbornog zakona. Tako da, vjerujem da bi u četvrtak oko 15.00 sati mogli imati jasan pogled u budućnost od onog pesimističnog koji je bio do sada, a s ciljem da se uspostavi što prije novo Vijeće ministara BiH, Parlamentarna skupština, a samim time i druge razine vlasti – rekao je između ostalog Čović, javlja Fena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari