Pratite nas

BiH

Počelo suđenje Huseinu (Bilalu) Bosniću: “Najbolje je umrijeti kao šehid”

Objavljeno

na

Islam je izvršenje naredbi; žalosno je što nismo s njima; ovo je priprema za uspostavljanja islamskog zakona; najboji način umiranja je kao šehid; to su samo neke od poruka Bilal Bosnića kojima je vrbovao Bošnjake za odlazak na ratišta u Siriju i Irak.

Suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, počelo je na Sudu BiH čitanjem optužnice koja ga tereti za terorizam, odnosno za javno poticanje bh. državljana na terorističke aktivnosti.

Optužnicu je pročitao tužitelj Dubravko Čampara, koji je najavio veliki broj svjedoka, a među njima i roditelje mladića koji su na ratištima u Siriji i Iraku.

Bosnića terete da je tijekom 2013. i 2014, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirne izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Čampara je, čitajući Bosnićeve hudbe (vjerske propovjedi), pročitao neke od njegovih rečenica: “Islam je izvršenje naredbi.” “Žalosno je što nismo s njima.” “Ovo je priprema za uspostavljanja islamskog zakona”, te “Najboji način umiranja je kao šehid”….

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će izvesti određene dokaze kojima će se potvrditi da je Bosnić dobijao novac iz arapskih zemalja te da se radi o velikim iznosima, pišu Nezavisne novine.

Prema navodima optužnice, Bosnić je javno na skupovima kao i putem društvene mreže održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici tzv. Islamske države, i sudjeluju u aktivnostima te terorističke organizacije.

Nakon ovakvog Bosnićevog javnog poticanja, veći broj bh. državljana napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIS u Siriji i Iraku. Kako se navodi u optužnici, oni su u Siriji i Iraku izvršili terorističke radnje, dok su neki na tim ratištima i poginuli.

Neki i dalje sudjeluju u aktivnostima terorističke organizacije i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se, kako se navodi, obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Adil Lozo, Bosnićev advokat, rekao je kako optužbe kojima terete njegovog klijenta nemaju osnove te da je on svoja uvjerenja iznosio kao vjerski službenik, što on i jeste, jer je po struci teolog te je najavio kako će od Tužiteljstva zatražiti da mu objasni što je to tzv. selefijska zajednica i zbog čega su je okarakterizirali kao terorističku.

Sljedeći pretres u ovom slučaj zakazan je za 18. veljače, pišu Nezavisne, a kao prvi svjedok Tužiteljstva pojavit će se Sedin Huseinović, koji je u rujnu prošle godine uhićen zajedno sa Bosnićem u akciji Damask.

Huseinović je, prema pisanjima medija, boravio na ratištu u Siriji, a s njim je bila i njegova supruga.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari